Heksenes historie

Hvordan ble antikkens beundrede gudinner til ondskapsfulle hekser? Hva var årsakene til at kunnskap ble straffet som ondskapsfull virksomhet, og hva tenker vi i dag om prosessene som førte til at tusenvis av kvinner, og menn, ble brent levende på bål?

Accessibility icon Heksenes historie

Fra beundrede gudinner til ondskapsfulle hekser

I den antikke verden var magi en viktig del av samfunnet. Det var vanligvis kvinner som utøvet magien som hadde nær sammenheng med helse. I den antikke verden var disse kvinnene gudinner. De ble avbildet sammen med kongen. Armeer kom for å gjennomføre hellige ritualer og blivende mødre oppsøkte dem for å få hjelp til fødselen.

I dag fremstilles vanligvis en heks som en stygg gammel dame, bøyd over en gryte hvor hun koker sammen et brygg som skal skade andre. En heks er en gal og ondskapsfull kvinne som ikke lar seg kontrollere. Hvordan kunne de beundrede kvinnene fra antikkens verden bli forvandlet til det bildet av hekser vi har i dag?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Mannskulturer overtar

En teori om hvordan ideen om heks oppsto, har sammenheng med perioden da indoeuropeere beveget seg vestover. Deres mannsdominerende kultur, som fokuserte på makt, krigere og mannlige krigsguder, overtok der mer passive kvinnelige gudinner tidligere hadde hersket. Oppfatninger om trolldom og kvinner som utførte det, ble forandret med mer mannsdominerte samfunn og religioner.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!