Hva er kjærlighet?

Kjærligheten er blind, den har ingen grenser, den er en kraft som overvinner alt. Det er båndet som knytter oss sammen og holder oss i live.

Accessibility icon Hva er kjærlighet?

Ved første blikk

Da du åpnet øynene for første gang, så du inn i to andre øyne som lyste av mors kjærlighet. Du var fullstendig avhengig av den for å overleve. Båndet mellom mor og barn er en av de sterkeste følelsene vi kjenner til.

Nybakt mamma med babyen hennes på sykehuset
Nybakt mamma med babyen hennes på sykehuset

Underlig

Kjærlighet er en deilig følelse, og en tilstand som plutselig fyller deg i møte med andre. Kjærlighet er når du gir bestevennen din en god klem etter å ha vært borte lenge. Eller når hunden din kommer løpende mot deg i ekte gjensynsglede.

Border collie løper på en gresslette
Border collie løper på en gresslette

Vidunderlig 

Når vi fylles av kjærlighet, føler vi trygghet og aksept. Du er en del av et fellesskap. Vi knytter oss til andre ved blikk og smil, og da føler vi oss kanskje elsket – eller i hvert fall at noen tar vare på oss.

To personer som holder hender under solnedgang
To personer som holder hender under solnedgang

Viktig

Alt mennesket trenger er andre mennesker. Det er ikke langt fra sannheten. Forskere er enige om at kjærlighet er en suksessfaktor for at barn skal utvikle seg best mulig. Det gir dem trygghet og ro, noe kroppen trenger for å utvikle seg normalt. Vi er avhengige av hverandre. Tenk på det neste gang noen smiler til deg.

En person som holder et hjerte i hendene
En person som holder et hjerte i hendene

Livsviktig

Kjærlighet er noen ganger helt avgjørende for liv og helse. Et eksempel er barnehjemsbarna i Romania som ble utsatt for forferdelig omsorgssvikt. De fikk så vidt mat, klær og tak over hodet. Ellers ble de stort sett overlatt til seg selv. Resultatet var at de fikk store problemer med utviklingen.

Da de ble reddet og opplevde kjærlighet, fikk de etter hvert en normal utvikling. Da noen strøk dem vennlig på kinnet, blomstret de. Det er sterke tegn på at vi ikke klarer oss uten kjærlig og fysisk berøring.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gutt som sitter i et vindu og er lei seg
Gutt som sitter i et vindu og er lei seg

Heftig

Så er det kanskje derfor kjærligheten er en så sterk kraft. Den får tiden til å stå stille, og jorda til å snurre. Kanskje har du allerede kjent på forelskelse. Det er faktisk som en rus for hjernen. Det er svimlende godt og samtidig nesten vondt å være forelska. Og har du ikke opplevd det ennå – bare vent.

Godteri formet som hjerter
Godteri formet som hjerter

Pinlig

Kjærlighet fra foreldrene dine kan kanskje oppleves som ufattelig urettferdig eller kleint. Som når du ikke får lov til å dra på den festen, eller mamma dukker opp foran deg og vennene for å flosse litt. Husk at de mener det som en kjærlighetserklæring!

Far og datter danser sammen i stua
Far og datter danser sammen i stua

All You Need is Love

To karer ved navn John og Paul sa det slik i en gammel popsang: All You Need is Love – alt du trenger er kjærlighet. Men er det så enkelt? Vi får det vi gir, sies det. Så for kjærlighetens skyld – gi et lite smil til noen.

Rød bakgrunn med hjerter

Love is Love!

Fotballkompisene og venninnene dine kan forelske seg i hvem de vil, akkurat som du kan. For nå vet vi at «kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt og tåler alt». Det er hentet fra Bibelen. Hvilken bedre superkraft enn kjærlighet finnes det for å møte verden?

Pride flag i en Pride parade
Pride flag i en Pride parade

Kilder:

 • Historie og vitenskap – 3 (2020):
  Orage Forlag AS
 • Vold, Jan Erik (2002): «Ta vare»
  I
  kykelipi. Gyldendal Norsk Forlag.

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images / LyndenDavidHall4ever  YouTube
  9. Getty Images