Ved første blikk

Du har allerede opplevd det. Da du åpnet øynene for første gang, så du inn i to andre øyne som lyste av menneskehetens sterkeste kraft. Mors kjærlighet. Du var fullstendig avhengig av den for å overleve. Og mamma var fullstendig oppslukt av deg (uansett hvor rar du synes du så ut på bildene). Hjertet til moren din var i ferd med å sprenges av denne følelsen – kjærligheten til deg. Båndet mellom mor og barn er en av de sterkeste følelsene vi kjenner til.

Nybakt mamma med babyen hennes på sykehuset

Underlig

Kjærlighet er ifølge psykologien en positiv følelse, en tilstand som plutselig fyller deg, og det skjer som oftest i møte med andre. Det er de små, korte lykkeblaffene som blusser opp i møtet mellom mennesker. Noe uventet komisk skjer i kassakøen på butikken, blikk veksles, og alle bryter ut i latter. Du gir bestevennen din en god klem etter å ha vært borte lenge. Eller hunden din som kommer løpende mot deg i ekte gjensynsglede.

Border collie løper på en gresslette

Vidunderlig 

Når vi fylles av kjærlighet, føler vi trygghet og aksept. De kjærlige følelsene gjør også at vi åpner oss mot verden, og vi ser lettere likhetene mellom oss selv og andre. Du føler at du hører til noe som er større enn deg selv. Du er en del av fellesskapet. Vi knytter oss til andre ved blikk og smil, og da føler vi oss kanskje elsket – eller i hvert fall at noen tar vare på oss. 

TA VARE

på vennene, ta VARE 
på vennligheten, vis gjerne 
litt selv om du kan, dagen er blå 
og dagen er grønn, dagen 
er hvit – det er ikke annet 
enn livet det her, vi er alle borte – nå 
eller om litt, take it easy menneske 
but take it, det er ikke 
annet enn virkelighet 
vet du, snart er 101 inne snart 
er 101 ute – jeg sier: 
vennlighet varer lenger, ta VARE 
på vennene – HEI HEI! Ta nå 
vare på hverandre. 

Av Jan Erik Vold 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To personer som holder hender under solnedgang

Viktig

Det har blitt sagt at alt mennesket trenger, er andre mennesker. Det er ikke langt fra sannheten. Forskerne er enige om at kjærlighet er en viktig suksessfaktor for at barn skal utvikle seg best mulig. Det gir dem trygghet og ro, noe kroppen og sinnet faktisk trenger for å utvikle seg normalt. Så når vi søker mot hverandre og ser oss selv i hverandre, er det fordi vi fra naturens side er flokkdyr. Vi er avhengige av hverandre. Tenk på det neste gang du får et smil av en fremmed på bussen.

En person som holder et hjerte i hendene

Livsviktig

Kjærlighet er ikke bare viktig, men i noen sammenhenger helt avgjørende for liv og helse. Et eksempel er barnehjemsbarna i Romania som ble utsatt for forferdelig omsorgssvikt. De fikk så vidt mat, klær og tak over hodet, og ellers ble de stort sett overlatt til seg selv i sengene sine. Resultatet var at de fikk store problemer med utviklingen, særlig psykisk.

Men da de ble reddet ut og fikk kjærlighet og omsorg, fikk de også etter hvert en normal utvikling. Barna hadde manglet det vennlige strøket over kinnet, og da de fikk det, blomstret de opp. Det er sterke tegn på at vi klarer oss rett og slett ikke uten kjærlig, fysisk berøring. Kjærlighet er essensielt for å overleve.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gutt som sitter i et vindu og er lei seg

Heftig

Så er det kanskje derfor kjærligheten er en så sterk kraft som ikke bare helbreder, men brenner, gløder og skyller gjennom oss. Den får tiden til å stå stille, jorda til å snurre. Den er både uforklarlig og selvforklarende. Kanskje har du allerede kjent på forelskelse. Det er kjærlighet på høygir, i konsentrert form. Forelskelse er faktisk som en rus for hjernen, og den oppleves også slik for de som er forelska. Det er svimlende godt og samtidig nesten vondt å være forelska. Og har du ikke opplevd det ennå – bare vent.

Godteri formet som hjerter

Pinlig

Kjærligheten fra de voksne i din nærhet kan arte seg på mange måter – og du synes kanskje det er både urettferdig og ufattelig kleint. Som når du ikke får lov til å dra på den festen, eller mamma dukker opp foran deg og vennene for å flosse litt. Husk at de mener det som en kjærlighetserklæring!

Far og datter danser sammen i stua

All You Need is Love

To karer ved navn John og Paul sa det slik i en gammel popsang: All You Need is Love – alt du trenger er kjærlighet. Og det er ganske presist observert. Men er det så enkelt? Vi får det vi gir, sies det. Så for kjærlighetens skyld – gi et lite smil til en fremmed på bussen.

Rød bakgrunn med hjerter

Love is Love!

Fotballkompisene og venninnene dine kan forelske seg i hvem de vil, akkurat som du kan. For nå vet vi at «kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt», som er et sitat fra Bibelen. Hvilken bedre superkraft enn kjærlighet finnes det for å møte verden?

Pride flag i en Pride parade

Kilder:

 • Historie og vitenskap – 3 (2020):
  Orage Forlag AS
 • Vold, Jan Erik (2002): «Ta vare»
  I
  kykelipi. Gyldendal Norsk Forlag.

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images / LyndenDavidHall4ever  YouTube
  9. Getty Images