CHRISTINA SNAKKER OM IDENTITET:

Kjønn er mer enn gutt eller jente

Se for deg et par stolte foreldre som nettopp har fått barn. De mottar meldinger på mobilen og fine kort, hvor det står «gratulerer med en nydelig jente» eller «hurra for en flott gutt». Og kanskje virker det helt normalt at gratulasjonskortene og ballongene er rosa til en jentebaby og blå til et guttebarn? For det er jo slik vi er vant til å skille mellom kjønn.

Hva er egentlig kjønnsidentitet?

Ved fødselen blir de fleste registrert som jente eller gutt. For å forstå hva kjønnsidentitet er, må vi klare å skille mellom kjønn, som i kjønnsorgan, og identitet. For identiteten din er jo mye mer enn det du har i trusa!

Kjønnsidentitet handler om hvem du kjenner at du er på innsiden, hvordan du ser på deg selv, og hvordan du ønsker å oppfattes av andre. For veldig mange samsvarer kjønnsidentiteten med kjønnet de ble registrert med ved fødselen, men det gjelder ikke alle.

Rosa og lyseblå babypynt.
Rosa og lyseblå babypynt.

Hvilke forventninger er knyttet til kjønnet du ble født med?

Allerede som nyfødt blir guttebarn kledd i blått og jentebarn i rosa. Disse forventningene om hvem vi skal være, hvordan vi skal oppføre oss og kle oss – basert på hva vi har mellom beina –  møter oss gjennom hele livet.

Hvilke forventninger som er knyttet til kjønn kommer du på?

Vi ser på enkelte farger som «jentefarger» og «guttefarger» selv om farger ikke har kjønn. Det forventes at jenter er sårbare og gutter er tøffe. Ofte passer vi inn i mange av disse stereotypiene, men ikke alltid. Alle er ikke like, og det hadde vært fryktelig kjedelig om vi var det! Det er mye i samfunnet som baserer seg på tanken om at alle er hetero og føler seg som kjønnet de ble født med, da kan det kjennes vanskelig å være noe annet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Barneleker, en dukke, lekebil, komfyr.
Barneleker, en dukke, lekebil, komfyr.

Gamle kjønnsroller henger igjen

At det følger så mange forventninger til kjønnet vårt, handler i stor grad om kjønnsroller. Det som blir sett på som «vanlig» lenge, blir til kjønnsnormer det kan være vanskelig å bryte med. Heldigvis går verden fremover! Her er noen eksempler på det:

Frem til 1972  var det straffbart å være homofil i Norge.

Hvorfor skulle loven bry seg om hvem som er glade i hverandre?

Før 1910 hadde ikke kvinner stemmerett på lik linje med menn i Norge, og de var forventet å «holde seg på kjøkkenet». 

.. Hvorfor var det slik tror du?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Demonstrasjonstog. Plakater hvor det står: kjærleik for alle, like rettigheter, love is love.
Demonstrasjonstog. Plakater hvor det står: kjærleik for alle, like rettigheter, love is love.

Endring tar tid

Mange normer og uskrevne regler for hvordan vi skal kle oss og oppføre oss, basert på kjønn, henger fortsatt igjen i samfunnet. Hadde vi godtatt at «sånn skal det være, fordi sånn har det alltid vært», hadde vi aldri beveget oss fremover.

Kjønnsidentitet er personlig

Noen mennesker har en kjønnsidentitet som bryter sterkt med det samfunnet forventer. For eksempel finnes det jenter som ble registrert som gutt ved fødselen og har blitt oppdratt som gutter. Det er opp til hver enkelt å bestemme sin egen identitet. Dersom en person identifiserer  seg som jente, så er hun en jente uansett hvordan kroppen hennes er skrudd sammen.

I 2016 kom det en lov som sier at man har rett til å endre juridisk kjønn dersom man opplever å tilhøre et annet kjønn enn det man er registrert med i folkeregisteret.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kjønnsmangfold

Det er veldig vanlig å være hetero og ciskjønnet, men det er også naturlig at flere føler det er feil å skulle passe inn i rollen som følger med sitt medfødte kjønn. Følelsen av kjønn stemmer nemlig ikke alltid overens med det som står på papiret.

Hva betyr det å være ciskjønnet?

Det betyr at du identifiserer deg med det kjønnet du ble registrert med da du ble født. En cismann ble tildelt kjønnet gutt ved fødsel og identifiserer seg som en mann. En ciskvinne ble tildelt kjønnet jente ved fødsel og identifiserer seg som en kvinne.

Hva betyr det å være trans?

Det betyr at du ikke identifiserer deg med kjønnet du ble registrert med da du ble født. En transpersons kan oppleve seg som kvinne, mann, ikke-binær eller andre kjønnskategorier. Noen transpersoner ønsker ikke å identifisere seg med kjønn.

Hva betyr det å være ikke-binær?

Det betyr at man ikke identifiserer seg som verken mann eller kvinne. En person som er ikke-binær, kan ha en kjønnsidentitet som flyter mellom flere kjønn – eller ingen av dem.

Hva betyr det å være en ally?

Det betyr å være en alliert eller en heia-person for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Ved å vise støtte, respekt og interesse, bidrar du til et trygt miljø før andre.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Ulike buttons med logo og farger.
Ulike buttons med logo og farger.

Han, hun, hen, de, dem?

Personlige pronomen beskriver hvem vi snakker om, for eksempel «hun» eller «han». Ordene «hun» og «han» sier noe om kjønnet til den vi snakker om. Men hva om du ikke er sikker på personens kjønnsidentitet? Det enkleste er å spørre hvilke pronomen de bruker. Ved å spørre viser du både at du respekterer personens kjønnsidentitet, og at du ønsker å bruke de riktige ordene når du snakker til eller om dem. Mange bruker «hen» eller «de/dem», som er kjønnsnøytrale personlige pronomen.

Det er ikke så vanskelig å bruke rett pronomen, men det kan i begynnelsen være uvant. Litt på samme måte som å prøve å huske et nytt navn må man gjerne øve på å bruke et personlig pronomen man ikke er vant til å bruke. Skulle du glippe og si feil, korriger deg – og prøv igjen! Det er en vanesak og noe alle mestrer med litt øvelse.

Mange velger å skrive sine egne personlige pronomen på toppen av profilen sin i sosiale medier, både for å gjøre det enkelt for andre, men også for å vise at de er en ally.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.

Vil du snakke med noen?

Psssst! Hvis du føler at kjønnet du ble født med, ikke føles riktig eller lurer på andre ting om kjønnsidentitet, kan er det fint å snakke med en voksen du stoler på om det.

Trenger du noen å snakke med? ung.no har samlet en liste over gratis chat og telefontjenester hvor du kan henvende deg. Du kan være anonym, og det koster ingenting. ❤️

 

Skrevet av Christina Fraas

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Christina Fraas?

Christina er samfunnsengasjert og kommer med konkrete tips om hvordan du kan leve mer  bærekraftig i hverdagen, samtidig som du lever ditt beste liv. Hun ble nominert til Plan sin Jentepris i 2019, 2020 og 2022 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter, og hun var semifinalist i VIXEN Influencer awards for «årets sterke mening» i 2019 og 2021. Hun står også bak prosjektet 1000historier på Instagram.

Kilder: