CHRISTINA SNAKKER OM IDENTITET:

Kjønn er mer enn gutt eller jente

Se for deg et par stolte foreldre. De har nettopp fått barn. De mottar meldinger på mobilen og fine kort. Der står det «gratulerer med en nydelig jente» eller «hurra for en flott gutt». Kanskje virker det helt normalt med fargene på kortene og ballongene? Rosa til en jentebaby og blå til et guttebarn. Det er jo slik vi er vant til å skille mellom kjønn.

Hva er egentlig kjønnsidentitet?

Ved fødselen blir de fleste registrert  som jente eller gutt. Men hva er kjønnsidentitet? For å forstå det må vi skille mellom kjønnsorgan og identitet. Identiteten din er mye mer enn det du har i trusa!

Kjønnsidentitet handler om hvem du er på innsiden, hvordan du ser på deg selv, og hvordan du ønsker å oppfattes av andre. For veldig mange passer kjønnsidentiteten med det kjønnet de fikk ved fødselen. Men det gjelder ikke alle.

Rosa og lyseblå babypynt.
Rosa og lyseblå babypynt.

Hvilke forventninger er knyttet til kjønnet du ble født med?

Allerede som nyfødt blir guttebarn ofte kledd i blått. Jentebarn får ofte rosa klær. På grunn av det vi har mellom bena, blir vi møtt med visse forventninger gjennom hele livet. Det preger flere ting; Hvem vi skal være, hvordan vi skal oppføre oss, eller hvordan vi skal kle oss.

Hvilke forventninger kan du komme på som er knyttet til kjønn?

Mange ser på noen farger som «jentefarger» og andre som «guttefarger». Ofte forventes det at jenter er sårbare og gutter er tøffe. Noen ganger stemmer dette, men ikke alltid. Alle er ikke like. Det hadde vært fryktelig kjedelig om vi var det!

Det er mye i samfunnet som bygger på tanken om at alle er hetero. Og at de føler seg som kjønnet de ble født med. Da kan det kjennes vanskelig å være  noe annet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Barneleker, en dukke, lekebil, komfyr.
Barneleker, en dukke, lekebil, komfyr.

Gamle kjønnsroller henger igjen

De mange forventningene til kjønnet handler mest om kjønnsroller. Det som lenge blir sett på som «vanlig», blir til kjønnsnormer. De kan det være vanskelig å bryte med. Heldigvis går verden fremover! Her er noen eksempler det:

  • Frem til 1972 var det straffbart å være homofil i Norge. 
  • Før 1910 hadde ikke kvinner stemmerett som menn i Norge. 

Hvorfor tror du det var slik?

Demonstrasjonstog. Plakater hvor det står: kjærleik for alle, like rettigheter, love is love.
Demonstrasjonstog. Plakater hvor det står: kjærleik for alle, like rettigheter, love is love.

Endring tar tid

Mange normer og uskrevne regler om kjønn henger fortsatt igjen i samfunnet. Hvordan vi skal kle oss og oppføre oss. «Sånn skal det være, fordi sånn har det alltid vært». Hvis vi hadde godtatt det, hadde vi aldri beveget oss fremover.

Kjønnsidentitet er personlig

Noen mennesker har en kjønnsidentitet som ikke er som samfunnet forventer. Det finnes jenter som ble registrert som gutt ved fødselen. De ble oppdratt som gutter.

Dersom en person identifiserer seg som jente, så er hun en jente. Uansett hvordan kroppen hennes er. Det er opp til hver enkelt å bestemme sin egen identitet.

I 2016 kom det en lov som sier at man har rett til å endre juridisk kjønn. Det kan man gjøre dersom man opplever å være et annet kjønn enn det man er registrert med i folkeregisteret.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kjønnsmangfold

Det er veldig vanlig å være hetero og ciskjønnet. Men det er også naturlig å ikke passe inn i rollen sitt medfødte kjønn gir. Følelsen av kjønn er ikke alltid likt det som står på papiret.

Hva betyr det å være ciskjønnet?

Det betyr at du kjenner deg som det kjønnet du ble registrert med ved fødselen. En cismann ble tildelt kjønnet gutt ved fødsel. Han kjenner seg som en mann. Det er likt for en ciskvinne.

Hva betyr det å være trans?

Det betyr at du ikke kjenner deg som det kjønnet du ble registrert med ved fødselen. En transperson kan føle seg som flere kjønn. Kvinne, mann, ikke-binær eller andre kjønnskategorier. Noen transpersoner ønsker ikke å si at de er noen av disse.

Hva betyr det å være ikke-binær?

Det betyr at man ikke kjenner seg som verken mann eller kvinne. En ikke-binær person kan kjenne seg som flere kjønn. Det kan også være ingen av kjønnene.

Hva betyr det å være en ally?

Det betyr å være en alliert. En som heier på alle som bryter med regler for kjønn og seksualitet. De viser støtte, respekt og interesse. Og bidrar til et trygt miljø for andre.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Ulike buttons med logo og farger.
Ulike buttons med logo og farger.

Han, hun, hen, de, dem?

Personlige pronomen beskriver hvem vi snakker om. For eksempel «hun» eller «han». De ordene sier noe om kjønnet. Men hva om du ikke er sikker på deres kjønnsidentitet? Det enkleste er å spørre hva de bruker. Du respekterer kjønnsidentiteten når du bruker de riktige ordene. Mange bruker «hen» eller «de/dem». Det er kjønnsnøytrale personlige pronomen.

Det er ikke så vanskelig å bruke rett pronomen, men det kan være uvant i begynnelsen. Litt som å huske et nytt navn. Skulle du glippe og si feil, korriger deg. Prøv igjen! Det er en vanesak. Alle mestrer med litt øvelse.

Mange skriver sine egne personlige pronomen i profilen sin i sosiale medier. Det gjør det enkelt for andre. I tillegg viser det at de er en ally.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.

Vil du snakke med noen?

Føler du at kjønnet du ble født med, ikke føles riktig? Lurer du på andre ting om kjønnsidentitet? Da kan det være fint å snakke med en du stoler på.

Trenger du noen å snakke med? ung.no har samlet en liste over gratis chat og telefontjenester hvor du kan henvende deg. Du kan være anonym, og det koster ingenting. ❤️

 

Skrevet av Christina Fraas

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Christina Fraas?

Christina er samfunnsengasjert og kommer med konkrete tips om hvordan du kan leve mer  bærekraftig i hverdagen, samtidig som du lever ditt beste liv. Hun ble nominert til Plan sin Jentepris i 2019, 2020 og 2022 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter, og hun var semifinalist i VIXEN Influencer awards for «årets sterke mening» i 2019 og 2021. Hun står også bak prosjektet 1000historier på Instagram.

Kilder: