CHRISTINA SNAKKER OM IDENTITET:

Kjønn er mer enn gutt eller jente

Se for deg dette: Et nyfødt barn og noen stolte foreldre. Hyggelige meldinger og gratulasjoner. På disse står det et «hurra» fulgt av «nydelig jente» eller «flott gutt». På bordet er det rosa eller blå kort og gaver. Slik vi er vant til å skille mellom kjønn.

Hva er egentlig kjønnsidentitet?

Kjønnsidentitet. Hva er det? Det er hvem du er inni deg, hvordan du ser på deg selv, og hvordan du ønsker at andre ser deg. Etter fødselen blir alle registrert som enten jente eller gutt. Det er riktig for mange. Men for noen stemmer det ikke.

Rosa og lyseblå babypynt.
Rosa og lyseblå babypynt.

Hvilke forventninger er knyttet til kjønnet du ble født med?

Allerede som nyfødt blir guttebarn ofte kledd i blått og små jenter i rosa. Det forventes ulike ting av oss, alt ettersom hvilket kjønn vi er registrert som. Det kan være hvordan vi skal kle oss og hvordan vi skal oppføre oss. Kommer du på flere ting?

«Jentefarge» og «guttefarger». Har du hørt noen si det? Akkurat som om farger har kjønn! Ofte tenker vi at jenter er sårbare og gutter tøffe. Det er ikke alltid det stemmer.

Ofte kan det se ut som samfunnet tenker at det riktige er å være heterofil og føle seg som det kjønnet man fikk tildelt ved fødselen. Da kan det kjennes vanskelig å være noe annet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Barneleker, en dukke, lekebil, komfyr.
Barneleker, en dukke, lekebil, komfyr.

Gamle kjønnsroller henger igjen

Nå kommer to vanskelige ord. Det første er kjønnsrolle. Vi deler opp ordet i kjønn og rolle. Altså den rollen man får som gutt eller jente. Med kjønnsnorm mener vi det vi tror er «vanlig» for gutter og jenter å gjøre. Det kan være vanskelig å bryte med både roller og normer!. Heldigvis går verden fremover! Her er noen eksempler det:

  • Homofili var straffbart i Norge fram til 1972. 
  • Før 1910 hadde ikke kvinner stemmerett i Norge. 

Hvorfor tror du det var slik?

Demonstrasjonstog. Plakater hvor det står: kjærleik for alle, like rettigheter, love is love.
Demonstrasjonstog. Plakater hvor det står: kjærleik for alle, like rettigheter, love is love.

Endring tar tid

Mange normer og uskrevne regler om kjønn henger fortsatt igjen i samfunnet. Det kan for eksempel være hvordan vi skal kle oss eller oppføre oss. Hvis vi bare godtar dette, beveger vi oss aldri fremover.

Kjønnsidentitet er personlig

Noen som ble registrert som jenter da de ble født, føler seg ikke som jenter. Det samme gjelder for noen gutter. Det er ikke lett å være annerledes enn det samfunnet tenker. Men det er kun du som vet hvordan kroppen din er. Bare du kan bestemme hva du er.

I 2016 kom det en ny lov. Den sier at man kan endre  juridisk kjønn. Det betyr at man kan registrere seg som det kjønnet man opplever å tilhøre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kjønnsmangfold

Det er veldig vanlig å være hetero og ciskjønnet. Men det er også  naturlig å ikke passe helt inn i rollen sitt medfødte kjønn gir. Følelsen av kjønn er ikke alltid likt det som står på papiret.

Hva betyr det å være ciskjønnet?

Har du hørt det ordet før? En ciskjønnet føler at det kjønnet de ble registrert med da de ble født, stemmer.  En mann som føler seg som mann, kalles cismann. En kvinne som føler seg som kvinne, kalles ciskvinne.

Hva betyr det å være trans?

En som er trans føler seg ikke som kjønnet hen er født med. Enkelte føler seg som flere kjønn.

Hva betyr det å være ikke-binær?

Da føler man det ikke er riktig å si at man er mann eller kvinne. Det kan føles som man er ingen eller flere kjønn.

Hva betyr det å være en ally?

Det betyr å være en alliert. En som heier på alle som bryter med regler for kjønn og seksualitet. De viser støtte, respekt og interesse. Og bidrar til et trygt miljø for andre.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Ulike buttons med logo og farger.
Ulike buttons med logo og farger.

Han, hun, hen, de, dem?

Vi sier ofte «han» eller «hun» når vi snakker om folk. Det er sier noe om kjønnet. Men det passer for ikke for alle. Er du usikker på hvilket kjønn noen er? Vis interesse og spør! Spør om hvilket ord de bruker selv. Mange bruker «hen» eller «de/dem».

Det å være opptatt av å bruke riktige ord rundt dette med kjønn og identitet er ganske nytt. Da kan man lett si feil. Fortvil ikke, øvelse gjør mester. Så prøv igjen!

På sosiale medier skriver man ofte noe om seg selv på profilen sin. Mange skriver da ordet de bruker om seg selv. Det blir enklere for deg og meg. Man viser også at man er en ally.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.

Vil du snakke med noen?

Lurer du på noe mer om kjønnsidentitet? Kjennes kjønnet du er født med, ikke riktig? Snakk med noen du stoler på om det.

Ung.no har laget en liste med folk du kan snakke med. Du kan være anonym. Og det er helt gratis. ❤️

 

Skrevet av Christina Fraas

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Christina Fraas?

Christina er samfunnsengasjert og kommer med konkrete tips om hvordan du kan leve mer  bærekraftig i hverdagen, samtidig som du lever ditt beste liv. Hun ble nominert til Plan sin Jentepris i 2019, 2020 og 2022 for sitt bidrag i kampen for kvinners rettigheter, og hun var semifinalist i VIXEN Influencer awards for «årets sterke mening» i 2019 og 2021. Hun står også bak prosjektet 1000historier på Instagram.

Kilder: