Placebo i medisinforsøk

Placebo er viktig når man skal teste nye behandlingsmetoder. Før nye medisiner blir lov å bruke på sykehusene eller kommer i salg på apotekene blir de sammenliknet med en pille, et plaster eller en sprøyte som ikke inneholder ekte medisin. Dette kalles placebo. Verken forskeren eller pasienten vet hva som er ekte og hva som er placebo. Dette gjør at de som er med i forsøket ikke kan påvirke hvor godt medisinen ser ut til å virke.

Men hjernen er sterk, og bare det å tro at du får medisin kan gjøre deg bedre. Bare det å tro at du får en bivirkning, kan gi deg akkurat denne bivirkningen.

⬅  I en dobbeltblindstudie vet verken pasient eller forsker hvem som får medisinen som skal testes, og hvem som får placebo.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
I en dobbeltblindstudie med pasient og forsker vet de ikke vet som får medisinen som skal testet, eller en placebo

Å tenke seg frisk 

En av de mest berømte studiene innen placebo ble ledet av Jon Levine i 1978. Her prøvde forskerne å finne ut hva som skjer når folk tenker seg friske eller syke. Levine og kollegene hans ga noe som så ut som smertestillende medisin til pasienter som hadde trukket en tann. Men medisinen var i virkeligheten placebo. Studiene avslørte at den smertedempingen pasientene opplevde, egentlig stammet fra kroppens eget, naturlige smertestillende middel – noe som heter endorfiner. Denne rare effekten kan ikke kurere kreft eller fjerne astma, men med litt hjelp fra sukkerpiller og saltvannssprøyter kan hjernen endre hvordan du føler deg.

Piller med ansiktsuttrykk tegnet på

Det sitter i hodet

Tankekraften kan gjøre utrolige ting. 

 • Placeboeffekten virker selv om du vet at det er placebo. 
 • En placebo-medisin kan dempe smerte ved å slippe løs endorfiner. 
 • 1 av 10 av oss tror at oransje piller smaker surt.
 • Placebo-piller har vist seg å hjelpe mot problemer med søvn.
 • Placebo-sprøyter virker bedre enn placebo-piller.
 • Mange tror at grønne og blå piller gjør deg roligere.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hvordan Placeboeffekten påvirker hjernen

Kilder:

 • Kroppen 4 (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Ukjent