Placebo i medisinske forsøk

Placebo-produkter er viktige når man skal teste nye behandlingsmetoder. Før nye medisiner eller metoder blir lov å bruke på sykehusene eller blir tilgjengelige for deg og meg på apotekene, blir de sammenliknet med en pille, et plaster eller en injeksjon som ikke inneholder aktive ingredienser. Verken forskeren/legen eller pasienten vet hva som er ekte og hva som er placebo. Dette sikrer gode studier og at de impliserte ikke påvirker resultatet med andre faktorer.

Men hjernen er et kraftig organ, og bare det å tro at du får behandling, kan gjøre deg bedre. Bare det å tro at du får bestemte bivirkninger, kan gi deg akkurat disse bivirkningene.

⬅  I en dobbeltblindstudie vet verken pasient eller forsker hvem som får den aktuelle medisinen som skal testes, og hvem som får placebo.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
I en dobbeltblindstudie med pasient og forsker vet de ikke vet som får medisinen som skal testet, eller en placebo

Å innbille seg frisk

En av de mest berømte studiene innen placebo ble ledet av Jon Levine i 1978. Her prøvde forskerteamet å finne ut hva som skjer når folk innbiller seg friske – eller syke. Levine og kollegene hans ga «smertestillende» placebo til pasienter som hadde fjernet visdomstenner. Studiene avslørte at den smertelindringen pasientene opplevde, faktisk var basert på frigjøring av kroppens eget, naturlige smertestillende middel: endorfiner.

Denne merkelige effekten kan ikke kurere kreft eller fjerne astma, men med litt hjelp fra sukkerpiller og saltvannsinjeksjoner kan hjernen endre hvordan du føler deg.

Piller med ansiktsuttrykk tegnet på

Det sitter i hodet

Tankekraften kan gjøre utrolige ting.

 • Placeboeffekten virker selv om du vet at det er placebo.
 • Et placebo-produkt kan lindre smerte ved å stimulere frigjøring av endorfiner.
 • 10 prosent av oss tror at oransje piller smaker surt.
 • Placebo-piller har vist seg å hjelpe mot søvnforstyrrelser.
 • Placebo-injeksjoner er mer effektive enn placebo-piller.
 • Grønne og blå piller assosieres med en beroligende effekt.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hvordan Placeboeffekten påvirker hjernen

Kilder:

 • Kroppen 4 (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Ukjent