Placebo i medisinske forsøk

Placebo-produkter er viktige når man skal teste nye behandlingsmetoder. Før nye medisiner eller metoder blir lov å bruke på sykehusene eller blir tilgjengelige for deg og meg på apotekene, blir de sammenliknet med en pille, et plaster eller en injeksjon som ikke inneholder aktive ingredienser. Verken forskeren/legen eller pasienten vet hva som er ekte og hva som er placebo. Dette sikrer gode studier og at de impliserte ikke påvirker resultatet med andre faktorer.

Men hjernen er et kraftig organ, og bare det å tro at du får behandling, kan gjøre deg bedre. Bare det å tro at du får bestemte bivirkninger, kan gi deg akkurat disse bivirkningene.

⬅  I en dobbeltblindstudie vet verken pasient eller forsker hvem som får den aktuelle medisinen som skal testes, og hvem som får placebo.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
I en dobbeltblindstudie med pasient og forsker vet de ikke vet som får medisinen som skal testet, eller en placebo
I en dobbeltblindstudie med pasient og forsker vet de ikke vet som får medisinen som skal testet, eller en placebo

Å innbille seg frisk

En av de mest berømte studiene innen placebo ble ledet av Jon Levine i 1978. Her prøvde forskerteamet å finne ut hva som skjer når folk innbiller seg friske – eller syke. Levine og kollegene hans ga «smertestillende» placebo til pasienter som hadde fjernet visdomstenner. Studiene avslørte at den smertelindringen pasientene opplevde, faktisk var basert på frigjøring av kroppens eget, naturlige smertestillende middel: endorfiner.

Denne merkelige effekten kan ikke kurere kreft eller fjerne astma, men med litt hjelp fra sukkerpiller og saltvannsinjeksjoner kan hjernen endre hvordan du føler deg.

Piller med ansiktsuttrykk tegnet på
Piller med ansiktsuttrykk tegnet på

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!