Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Hva skal du bli når du blir stor? Det er for mange et vanskelig spørsmål å svare på. Andre vet nøyaktig hva de skal bli. Vi blir påvirket av foreldre og familie, venner og miljøet rundt oss. Hva er det som bestemmer hva du blir når du blir stor?

Accessibility icon Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Hva skal jeg bli
når jeg blir stor?
 

Hva drømmer du om å bli? Astronaut? Fotballspiller? Kokk? Vil du tjene mest mulig penger selv, eller vil du gjøre en innsats for andre?

Det finnes utrolig mange yrker, og du skal velge ett av dem. Eller kanskje du vil prøve ut mange forskjellige jobber? Uansett hva du velger, skal du jobbe i mange år. Da er det viktig at du trives i jobben!

Det er ditt valg, men søk hjelp og råd fra noen som har erfaring. De nærmeste du har, er familien din. 

Astronaut ser ned på jorda
Astronaut ser ned på jorda

I foreldres fotspor 

Selv om den samiske kulturen har endret seg de siste tiårene, er det fortsatt viktig at barn og unge fortsetter de gamle tradisjonene. Hvis ikke kan den samiske kulturen på sikt forsvinne.

Derfor er mange familier opptatt av at barna skal oppdras etter samisk tradisjon. De lærer å bruke kniv, passe på reinsdyra og får opplæring i hvordan naturen skal forvaltes riktig. Det ligger litt i oppdragelsen at barna skal følge i sine foreldres fotspor. Det gjør at miljø og arv har stor påvirkningskraft på de valgene barna tar når de vokser opp.

Ellers i Norge har kanskje ikke foreldre den samme påvirkningskraften på barnas yrkesvalg. Friheten til å bli hva man vil er ofte større.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Barn som jobber med reinsdyr
Barn som jobber med reinsdyr

Hva avgjør hva vi blir? 

Hvis man kommer fra bondegård, blir man naturlig nok preget av miljøet. Da er det nok lettere å velge det samme som mamma og pappa, slik at gården fortsetter å være i slekta.

Noen bestemmer seg ganske tidlig for hva de skal bli. En av dem var fotballspilleren Erling Braut Haaland. Han hadde en far som var fotballproff, og spilte på landslaget. Derfor ble det helt naturlig for ham å ønske seg en karriere  gressmatta – selv om det skal veldig mye til for å lykkes.

«Hva skal du bli når du blir stor da?» er et spørsmål man ofte får. Det er ikke alltid så lett å svare på. Det er mange ting som spiller inn. Vi blir påvirket av foreldrene våre, familie, venner og reklame. Noen ganger er det tilfeldigheter som gjør at du velger yrke. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En norsk bygd i en fjord
En norsk bygd i en fjord

Vi sammenlikner
oss med andre
 

Alle ønsker seg et trygt og behagelig liv, men valg, oppvekstmiljø og tilfeldigheter kan gjøre at livet blir veldig vanskelig og utfordrende. Andre opplever at livet blir så flott som de ønsker. Tilværelsen er trygg, og man har nok penger til å skaffe seg det man drømmer om.

Vi har lett for å sammenlikne oss med andre, og ønske oss et liv fullt av statussymboler. Men for å få råd til et stort hus, hytte på fjellet, dyr bil og flott båt, må vi finne et yrke som gjør et slikt liv mulig. Det er det ikke alle som får til. Men hvor viktig er dette for deg?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vi jobber halve livet 

Vi jobber så mange år av livet vårt, at det er viktig å trives med det vi gjør. Samtidig trenger vi gode kollegaer, trygge arbeidsforhold, rettferdig lønn og muligheter til å utvikle oss. 

I Norge har de aller fleste muligheter til å bli akkurat det de vil. Vi har gode utdanningsmuligheter, og det finnes utrolig mange valg. Hvordan vet man hva man skal bli midt oppi alt dette? Må du velge kun én jobb hele livet, eller kan du ombestemme deg underveis? Hva slags egenskaper har du for å velge riktig yrke? Hvem kan du spørre om hjelp til å ta de riktige valgene?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gode kolleger jobber sammen på et kontor
Gode kolleger jobber sammen på et kontor

Hvordan vet man
hva man skal bli?
 

Foreldre, venner, lokalmiljøet og reklame kan påvirke oss. Men personlighet, egenskaper og drømmer styrer deg også i en viss retning. Og disse er det veldig viktig at du lytter til og lærer å kjenne.

Hva slags type er du? Er du ambisiøs, uredd, kreativ, sporty eller praktisk? Liker du å sove lenge om morgenen? Trives du med å jobbe sammen med andre? Har du en indre glød for å hjelpe andre? 

Hvor godt kjenner du deg selv, egentlig?

Bilde av to sko som står forran 3 piler tegnet med kritt
Bilde av to sko som står forran 3 piler tegnet med kritt

Må du jobbe med det
samme hele tiden?
 

Mange velger seg et yrke, og blir i det yrket hele karrieren. Det kan være lærere, prester, snekkere, journalister eller sykepleiere. Men en lærer kan også velge å jobbe andre steder enn på en skole. En norsklærer kan for eksempel jobbe som forfatter eller som journalist, mens en historielærer kan søke jobb på museum.

Noen blir mange ting. Enten samtidig, eller at man bytter jobb mange ganger. Etter noen år i samme jobb ønsker man seg kanskje nye utfordringer, nye kollegaer eller andre arbeidsplasser. Valgene er mange, og de fleste har mulighet til å ombestemme seg hvis de ønsker det.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kvinne sliper et trebord
Kvinne sliper et trebord

Yrkeslivet har ikke bare ett mål 

Ikke stress med hva du skal bli når du går på ungdomsskolen. Du har tiden framfor deg, men det kan være lurt å velge en utdanningsvei som gir deg flere muligheter senere.

Bli et ansvarlig, kunnskapsrikt, godt, klokt, snilt og rettferdig menneske. Da er det mange som ønsker å ansette deg. 

Yrkeslivet er en reise med mange ulike retninger. Velg de veiene og svingene som du kjenner er best for deg. Du trenger ikke å vite alt som skal skje. Snakk med kjentfolk underveis. Ikke planlegg alle detaljer første arbeidsdagen. Det er lov til å ha drømmer, men husk at livet er fullt av tilfeldigheter.

Mann holder et kompass
Mann holder et kompass

Søk veiledning og råd 

Når du går på ungdomsskolen, skal du etter hvert velge en videregående skole. Det er veldig mange som ikke vet hva de skal bli når de går i 8.–10. klasse. Valgene er mange, og det er lett å tenke at man vil gjøre det samme som vennene. Men husk at du må velge noe som passer for deg. Det er du som skal utdanne deg, og trives med det du gjør.

Gjennom faget utdanningsvalg og samtaler med rådgiver på skolen, kan du få hjelp til disse valgene. Bruk rådgiver så mye du kan. Dette er en person som har kunnskap og erfaring som kan hjelpe deg.

Vær nysgjerrig på de voksne rundt deg, og spør dem hva de gjør på jobben. Finn ut hvilke tider på døgnet de jobber, og om de trives med det de gjør. Ta deg gjerne en sommerjobb for å få jobberfaring. Bli med mamma og pappa på jobb hvis det er praktisk mulig, og ta til deg alle inntrykkene. Kanskje du oppdager noe nytt, spennende og midt i blinken for deg? 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Ung jente samtaler med en rådgiver
Ung jente samtaler med en rådgiver

Valg av utdanning 

Bibliotek
Bibliotek

Kilder

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images
    9. Getty Images
    10. Getty Images / NRK Skole