Hvem kommer, og hvem drar?

Er det forskjell på flyktninger og arbeidsinnvandrere? Mennesker har alltid, av ulike årsaker, flyttet mellom ulike områder. Det heter seg at verden har blitt mindre enn før, og det er viktig å forstå årsakene til inn- og utvandring. Uvitenhet kan føre til fordommer om andre folkeslag. 

Verdenskart i akvarell i ulike farger.
Verdenskart i akvarell i ulike farger.

Ulike årsaker til innvandring

I Norge var innvandringen relativt lav før 1970-tallet. I dag består innvandringen av ulike grupper. Det kan være arbeidsinnvandrere, familieinnvandrere, flyktninger og utdanningsinnvandrere. Men også folk som vender tilbake til landet sitt etter en lang periode i utlandet.

Multikulturell gruppe med ungdommer
Multikulturell gruppe med ungdommer

Arbeidsinnvandring

En arbeidsinnvandrer er en person som flytter til et nytt land for å jobbe for en kortere eller lengre periode. De kan være ufaglærte, spesialister, sesongarbeidere eller pendlere.

En ufaglært arbeider har ingen formell kompetanse. En spesialist er ekspert innen et område, og kan ha en kompetanse som landet trenger. Norge innførte fullt innvandringsstopp i 1975, men spesialister fikk komme.

En sesongarbeider er en som jobber kun kort tid i landet. Behovet for arbeidskraft varierer i perioder av året. Jordbærplukkere, servitører og renholdere er eksempler på jobber som kan være sesongavhengige.

I denne sammenhengen er pendlere personer  som bor fast i et land, men som reiser frem og tilbake til et annet land for å jobbe. Det kan være daglig eller i kortere perioder. Både svensker og nordmenn reiser over grensen for å jobbe i nabolandet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Familieinnvandring

Familieinnvandrere er folk som flytter til et nytt land på grunn av familie. Det kan være på grunn av at noen i familien har fått arbeid i et annet land, eller at familiemedlemmer har vært nødt til å flykte.

Om to partnere fra ulike land ønsker å flytte sammen, må en av partene flytte til et nytt land. Noen ganger har de som skal flytte til et nytt land, barn fra før. Da kan det hende at de blir med på flyttelasset.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Thai-Kinesisk familie rundt et middagsbord
Thai-Kinesisk familie rundt et middagsbord

Flyktninger

Flyktninger er personer som må rømme fra landet sitt. Det kan være flere årsaker til det, som krig, flom, tørke eller hungersnød. Det skjer også på grunn av forfølgelse for hvem man er, for seksuell legning, eller for hvor man kommer fra. Noen forfølges også på grunn av tro og meninger.

FN definerer en flyktning som «enhver person som befinner seg utenfor det land han er borger av på grunn av velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en spesiell sosial gruppe».

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
far og sønn ser på ruin av et hus
far og sønn ser på ruin av et hus

Utdanningsinnvandrere

Mange flytter til andre land for å ta utdanning. Disse kalles utdanningsinnvandrere. I Norge flytter flesteparten ut igjen når den planlagte perioden er over.

To elever sitter foran en datamaskin.
To elever sitter foran en datamaskin.

Tilbakevendende borgere

Mange bor i utlandet i kortere eller lengre perioder av livet. Om personen bor lenge i et annet land, kan vedkommende oppfattes som innvandrer når hen kommer hjem igjen.

Familie på to barn og to voksne pakker koffert.
Familie på to barn og to voksne pakker koffert.

Overlapping?

  • Kan man komme til et land av flere årsaker samtidig?
  • Hvilke former for innvandring tror du kan overlappe?
Flyktninger står langs et piggtrådgjerde i solnedgang
Flyktninger står langs et piggtrådgjerde i solnedgang

Kilder:

  • Myhre, Jan Eivind; Tønnessen, Marianne: innvandring i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 27. juni 2022 fra https://snl.no/innvandring
  • Leraand, Dag; Bahus, Vegard Bø: flyktninger i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 27. juni 2022 fra http://snl.no/flyktninger

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images