Hvorfor feirer vi halloween?

Mange gleder seg til halloween, men få kjenner den virkelige opprinnelsen til denne festdagen. Lær om gammel mystikk, overtro og kristne merkedager.

Accessibility icon Hvorfor feirer vi halloween?

Hvorfor feirer vi halloween?

Halloween stammer fra gamle norrøne og keltiske tradisjoner. De første kjente feiringene av halloween skjedde for mer enn 2000 år siden, da kelterne feiret det som ble kalt Samhain. Kelterne bodde i Irland og i det nordlige Frankrike. Den gang var halloween en feiring av at sommeren var over og at den kalde vinteren var på vei. Etter at avlingen var tatt inn, samlet druider landsbybefolkningen og tente et felles bål. Noen ganger ble dyr ofret. Alle som deltok i feiringen, kunne ta med seg en flamme hjem til sitt eget ildsted. Gamle tekster forteller at feiringen pågikk i tre dager og tre netter, og alle måtte være med. Dersom en ikke deltok, trodde man at en kunne bli straffet av gudene ved sykdom eller død!

Unngå å bli kidnappet!

I norrøn og keltisk tradisjon trodde man at grensen mellom den fysiske verden og den åndelige verden opphørte denne kvelden, slik at de døde kom tilbake. Kelterne kledde seg ut som dyr og monstre slik at onde ånder ikke skulle bli fristet til å kidnappe dem.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!