Læreplantilkobling

Fag

Religion og etikk

KRLE

Core Kjerneelementer

 • Kjennskap til religioner og livssyn
 • Utforsking av religioner og livssyn med ulike metoder
 • Kunne ta andres perspektiv
 • Kjennskap til religioner og livssyn
 • Utforsking av religioner og livssyn med ulike metoder

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
KRLE
 • samtale om og presentere sentrale fortellinger og trosforestillinger i kristen tradisjon
4. trinn
KRLE
 • sammenligne og presentere ulike årstider og høytider i kristendom og andre religions- og livssynstradisjoner, som kulturarv
4. trinn
KRLE
 • utforske og beskrive hvordan kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk lokalt og regionalt
7. trinn
KRLE
 • beskrive og presentere noen sentrale rituelle praksiser og etiske normer i kristendom
7. trinn
KRLE
 • utforske og sammenligne tekster og materielle uttrykk som kilder til kunnskap om kulturarv knyttet til kristendom og ulike religions- og livssynstradisjoner
10. trinn
KRLE
 • utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og populærkultur
VG3
Religion og etikk
 • utforske og analysere hvordan religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og populærkultur

Valentine’s Day

Hvorfor er det nettopp 14. februar vi styrter ut for å kjøpe langstilkede roser, sjokolade og røde kort? Og hva om vi ikke har noen å gi gave til? Hva om vi ikke får?

Et glad par som gir valentines gave til hverandre

Kjærlighetens dag

På kalenderen er 14. februar merket av som Valentine’s Day. I Sverige sier man Alla hjärtans dag. I Norge sier noen Kjærlighetens dag. Det engelske ordet er likevel mest brukt, og markeringen er også mest utbredt i engelsktalende land. Her i Norge ble Valentine’s Day først nevnt i avisene på slutten av 1800-tallet, og fra slutten av 1900-tallet kan vi kalle den en tradisjon. Skal vi lete etter årsaken til feiringen, må vi reise til Italia og Roma.

En mor og datter som lager valentinsdags gaver

Til ære for Juno

Feiringen av 14. februar kan stamme fra den såkalte Juno-festen i Romerriket. Juno var den høyeste og mektigste gudinnen i romersk religion. Hun var himmelens dronning og gift med den mektigste guden, Jupiter. Juno ble ofte dyrket av kvinner og var bryllupet og ekteskapets beskytter.

I midten av februar fant Lupercalia-festivalen sted i Roma. Da renset man byen for onde ånder og fremmet helse og fruktbarhet. Festen var hedensk, og pave Gelasius I ville i stedet ha kristne skikker. I år 496 e.Kr innførte han derfor merkedagen for helgenen Valentin.

En statue av en kvinne i Roma

St. Valentinus

Men hvem var så denne Valentin? Det vet vi ikke sikkert. Én forklaring går tilbake til cirka år 270 e.Kr., for da skal det ha levd to mektige menn med navnet Valentinus. Den ene var prest, og den andre var biskop. Begge ble feiret den 14. februar, og de var begge utropt som katolsk helgen på grunn av sine gode gjerninger.

En katolsk helgen er en person som før eller etter sin død blir ansett som hellig av den katolske kirke. Vedkommende er et bindeledd mellom menneskene og Gud, og er ofte Guds favoritt blant menneskene. For å bli kanonisert til helgen, må personen ha utført mirakler. Ordet sankt betyr helgen og står foran personens navn. I Norge har vi blant andre St. Olav (Olav den hellige).

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En skygge fra en religiøs leder

Lege, prest eller trollmann?

Kan presten og biskopen med samme navn være en og samme person? Det er vanskelig å vite sikkert. Et sagn forteller dessuten at Valentinus var lege, og at han levde rundt år 268 e.Kr. Valentinus hjalp og helbredet mange mennesker, og så dyktig var han at ryktene nådde helt frem til rikets keiser, Claudius. Det keiseren likevel ikke likte var at Valentinus var kristen. Keiseren forventet at Valentinus skulle dyrke de gamle romerske gudene.

Valentinus holdt på troen sin, ble stemplet som trollmann og ført til dommeren Asterius. Dommeren hadde en datter som var blind, og ved Guds hjelp skal Valentinus ha gitt henne synet tilbake. Mange ble kristne etter dette, og keiseren ble sint og satte Valentinus i fengsel, torturerte ham og drepte ham ved halshugging.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av hender med kjetting og i hendene holder han er kors

Par i hjerter

Et lignende sagn forteller at keiser Claudius innkalte alle ugifte menn til hæren. Soldatene fikk heller ikke lov til å gifte seg under tjenestetiden, men presten Valentinus gikk imot keiserens befalinger. Han fortsatte å vie mennesker som elsket hverandre. Da dette ble oppdaget, havnet Valentinus i keiserens fangehull.

Sagnet forteller at Valentinus under fangenskapet forelsket seg i fangevokterens blinde datter. Kjærligheten skal ha vært gjensidig, men de to fikk hverandre aldri. Valentinus led martyrdøden, men før han døde 14. februar hadde han skrevet et avskjedsbrev til kvinnen han elsket. Brevet var undertegnet «Fra din Valentine».

Rosa bilde med en valentinesdagskort nede i høye hjørne med pynt

En god blanding

Vi vet altså ikke helt hvem Valentinus var. Det er mulig at han hadde flere viktige posisjoner i det gamle Roma. Kanskje er kjærlighetens dag en blanding av feiringen av gudinnen Juno, Lupercalia-festivalen og Valentinus’ heltemot, mirakler og tro?

En skygge fra en religiøs leder

Rød ensomhet

En av tre nordmenn sier de er opptatt av Valentine’s Day. Noen bruker dagen til å invitere en mulig venn eller kjæreste ut. Andre ser sitt snitt til å fri. Halve den norske befolkningen mener likevel at merkedagen ikke har noe i vår kalender å gjøre. Årsakene til dette kan være mange.

Er det bare handelsstanden som ønsker å tjene mer? Er ikke skikken egentlig katolsk? Og ikke minst: Kan Valentine’s Day lage et skille mellom de som har kjæreste og de som ikke har det? Til dagen kan det være knyttet store forventinger. Endelig kan vi både ta imot og sende en fin SMS til noen vi er glade i, skrive et brev, kjøpe roser, sjokolade eller en hjertepute i rød velur. Men dagen har også noen negative sider.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hva er lykke? Hva er kjærlighet?

Kan markeringen være med på å vanskeliggjøre det å være alene? Hver dag også ellers i året opplever mange at det å ha en kjæreste er selve idealet. Samtidig sier statistikken at andelen aleneboere stadig øker. Men betyr dette at de er mislykkede mennesker? Betyr det at alle som lever alene, også er ensomme? Betyr det at de ikke har kjærlighet i livet?

Bor du alene, har du antakelig større frihet. Frihet er en av de viktigste verdiene i samfunnet vårt. Så hvem kan da si hva lykke er? Og, når vi snakker om kjærlighet, gjelder det bare kjærligheten mellom to mennesker? I Bibelen står det at du skal elske din neste som deg selv. Elsker vi ikke oss selv, er det vanskelig å elske andre. Kan det ikke da, på 14. februar, være lov å kjøpe en sjokolade og spise den alene?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En dame sitter alene og koser seg med valentines sjokolade

Valentine’s Day i ulike land

Tradisjonene rundt Valentine’s Day varierer fra land til land, og her finner du en liste over romantiske tradisjoner som foregår rundt om i verden den 14. februar.

USA

Mange i USA tar det helt ut når de skal vise sin kjærlighet til hverandre. Hvert år bruker amerikanerne 18 milliarder dollar på godteri, konfekt, kort, blomster og smykker. Kort er den vanligste gaven, men ikke kun for par. Familie, venner og skolebarn skriver også kort med tekst om vennskap. Amerikas mest populære valentinsgodteri er lovehearts med tekster som «be mine» og «kiss me».

Fun fact: Hvert år blir det produsert nok lovehearts til at alle i hele verden kan spise ett hver!

Peru

Istedenfor å gi roser er det mange som gir orkideer – landets nasjonalblomst. Denne dagen er det utrolig mange som gifter seg, slik at alle par får sagt sitt «ja» på verdens mest romantiske dag.

Storbritannia

Som i USA er dette en viktig dag, men tar nok ikke helt av slik som mange steder i USA. Mange utveksler gaver som blomster, sjokolade og smykker. Om kvelden er det vanlig at par går ut og spiser en god middag på byen – eller lager god mat hjemme.

Finland

I Finland handler denne dagen om vennskap, og ikke om romantiske forhold. Hvis man er singel, er dermed Finland stedet å være denne dagen. På finsk blir til og med dagen kalt «vennedagen» – Ystävänpäivä – istedenfor valentinsdagen. Den offisielle blomsten er rosa roser.

Sør-Korea og Japan

I disse landene er det mennene som blir bortskjemt. På valentinsdagen kjøper kvinnene sjokolade til partnere, familiemedlemmer og kolleger, som et tegn på takknemlighet. Men mennenes takknemlighet blir returnert måneden etter. 15. mars er kjent som den hvite dagen, hvor menn gir deres koner kake, godteri og blomster.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
En hjerteformet åpen konfekteske og røde roser liggende på et trebord.

Kilder:

 • Skjoldli, Jane: helgen i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 11. januar 2022 fra https://snl.no/helgen

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images