Læreplantilkobling

Fag

KRLE

Religion og etikk

Core Kjerneelementer

 • Kjennskap til religioner og livssyn
 • Utforsking av religioner og livssyn med ulike metoder
 • Kunne ta andres perspektiv
 • Kjennskap til religioner og livssyn
 • Utforsking av religioner og livssyn med ulike metoder

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
KRLE
 • samtale om og presentere sentrale fortellinger og trosforestillinger i kristen tradisjon
4. trinn
KRLE
 • sammenligne og presentere ulike årstider og høytider i kristendom og andre religions- og livssynstradisjoner, som kulturarv
4. trinn
KRLE
 • utforske og beskrive hvordan kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk lokalt og regionalt
7. trinn
KRLE
 • beskrive og presentere noen sentrale rituelle praksiser og etiske normer i kristendom
7. trinn
KRLE
 • utforske og sammenligne tekster og materielle uttrykk som kilder til kunnskap om kulturarv knyttet til kristendom og ulike religions- og livssynstradisjoner
10. trinn
KRLE
 • utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og populærkultur
VG3
Religion og etikk
 • utforske og analysere hvordan religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og populærkultur

Valentine’s Day

Hvorfor er det 14. februar vi kjøper røde roser, sjokolade og kort? Hva om vi ikke har noen å gi gave til? Hva om vi ikke får?

Et glad par som gir valentines gave til hverandre

Kjærlighetens dag

På kalenderen er 14. februar merket av som Valentine’s Day. I Sverige sier man Alla hjärtans dag. Det engelske ordet er likevel mest brukt. Her i Norge ble Valentine’s Day en tradisjon fra slutten av 1900-tallet. Årsaken til feiringen finner vi i Italias hovedstad, Roma.

En mor og datter som lager valentinsdags gaver

Til ære for Juno

Feiringen av 14. februar kan stamme fra den romerske Juno-festen for nesten 2000 år siden. Juno var himmelens dronning og gift med den mektigste guden, Jupiter. Juno var beskytter av bryllup og ekteskap.

En annen festival ble også feiret i midten av februar. Den ble kalt Lupercalia-festivalen. Da feiret man kjærligheten og god helse. Disse festene hadde ingenting med kristendom å gjøre. Dette likte ikke paven. Han gjorde 14. februar om til en feiring av den kristne Valentinus.

En statue av en kvinne i Roma

St. Valentinus

Men hvem var denne Valentin? Det vet vi ikke sikkert. Det levde visstnok to menn som het Valentinus på 200-tallet e.Kr. Den ene var prest, og den andre var biskop. En biskop er en av kirkens ledere. Begge var helgener og ble feiret den 14. februar.

En helgen er en person som den katolske kirke mener er hellig. Personen har gjort så gode gjerninger at den står nærmere Gud enn andre. De blir sett på som Guds favoritt blant menneskene. For å bli helgen må personen ha utført mirakler. Ordet sankt betyr helgen og står foran personens navn. I Norge har vi blant andre St. Olav (Olav den hellige).

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En skygge fra en religiøs leder

Lege, prest eller trollmann?

Kan presten og biskopen være en og samme person? En fortelling sier at Valentinus var lege, og at han levde rundt år 268 e.Kr. Valentinus gjorde mange mennesker friske. Keiseren i Roma var imponert, men likte ikke at Valentinus var kristen. Keiseren krevde at Valentinus skulle dyrke de gamle romerske gudene.

Valentinus beholdt troen sin, og ble anklaget som trollmann. Dommeren som ledet rettsaken hadde en datter som var blind. Ved Guds hjelp skal Valentinus ha gitt henne synet tilbake. Mange ble kristne etter dette. Keiseren ble sint og fikk Valentinus drept.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av hender med kjetting og i hendene holder han er kors

Par i hjerter

En annen fortelling sier at den romerske keiseren innkalte alle ugifte menn til hæren. Soldatene fikk ikke lov til å gifte seg. Presten Valentinus fortsatte likevel å vie soldater med den de elsket. Da dette ble oppdaget, havnet Valentinus i fangehullet.

Valentinus forelsket seg i fangevokterens blinde datter. De fikk hverandre aldri. Rett før Valentinus ble drept den 14. februar, hadde han skrevet et avskjedsbrev til kvinnen han elsket. Brevet var undertegnet «Fra din Valentine».

Rosa bilde med en valentinesdagskort nede i høye hjørne med pynt

En god blanding

Vi vet altså ikke hvem Valentinus var. Kanskje er kjærlighetens dag til minne om både Juno, Lupercalia-festivalen og Valentinus?

En skygge fra en religiøs leder

Rød ensomhet

En av tre nordmenn markerer Valentine’s Day. Noen bruker dagen til å invitere en mulig venn eller kjæreste ut. Andre frir til kjæresten sin. Likevel mener halve den norske befolkningen at dagen ikke har noe i vår kalender å gjøre.

Er det bare butikkene som ønsker å tjene mer? Eller har dagen noe for seg? Kan Valentine’s Day gjøre det vanskelig for dem som IKKE har en  kjæreste? Mange gleder seg og skriver brev, kjøper roser, sjokolade eller en hjertepute. Men dagen kan også ha noen negative sider.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hva er lykke? Hva er kjærlighet?

Kan markeringen gjøre det vanskelig for de som er alene? Er det å ha kjæreste det beste for alle? Flere og flere bor alene. Betyr det at de er mislykkede mennesker? Betyr det at alle som lever alene, også er ensomme? Betyr det at de ikke har kjærlighet i livet?

Bor du alene, har du antakelig større frihet. Frihet er en av de viktigste verdiene i samfunnet vårt. Så hvem kan da si hva lykke er? Handler kjærlighet bare om å elske en annen? I Bibelen står det at du skal elske din neste som deg selv. Elsker vi ikke oss selv, er det vanskelig å elske andre. Kan det ikke da, på 14. februar, være lov å kjøpe en sjokolade og spise den alene?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En dame sitter alene og koser seg med valentines sjokolade

Valentine’s Day i ulike land

Tradisjonene rundt Valentine’s Day varierer fra land til land. Her finner du en liste over romantiske tradisjoner som foregår rundt om i verden.

USA

Mange i USA tar det helt ut når de skal vise sin kjærlighet til hverandre. Hvert år bruker amerikanerne 18 milliarder dollar på konfekt, kort, blomster og smykker. Kort er den vanligste gaven, men ikke kun for par. Familie, venner og skolebarn skriver også kort med tekst om vennskap.

Peru

Istedenfor å gi roser er det mange som gir orkideer – landets nasjonalblomst. Denne dagen er det utrolig mange som gifter seg. Da får de sagt sitt «ja» på verdens mest romantiske dag.

Storbritannia

Som i USA er dette en viktig dag, men tar nok ikke helt av slik som mange steder i USA. Mange gir hverandre gaver som blomster, sjokolade og smykker. Om kvelden er det vanlig at par går ut og spiser en god middag på byen.

Finland

I Finland handler denne dagen om vennskap. Om man ikke har en kjæreste spiller ingen rolle. På finsk blir til og med dagen kalt «vennedagen» – Ystävänpäivä – istedenfor valentinsdagen. Den offisielle blomsten er rosa roser.

Sør-Korea og Japan

I disse landene er det mennene som blir bortskjemt. På valentinsdagen kjøper kvinnene sjokolade til dem som et tegn på takknemlighet. Men mennenes takknemlighet blir returnert måneden etter. 15. mars er det mennene som gir kake, godteri og blomster.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
En hjerteformet åpen konfekteske og røde roser liggende på et trebord.

Kilder:

 • Skjoldli, Jane: helgen i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 11. januar 2022 fra https://snl.no/helgen

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images