Hvorfor heter det lussekatter?

Natten til 13. desember kalles lussinatt. For lenge siden mente folk at dette var en skummel natt der lys og mørke kjempet mot hverandre. Den julianske kalenderen regnet lussinatten som årets lengste natt. Vi kaller det vintersolverv. Lussinatten startet julen, og akkurat da var visstnok vesenet Lussi ute og herjet.

Lussi skulle sjekke at alt var klart før jul. Hun ble veldig sint hvis det ikke var klart. Man trodde at vetten Lussi hadde en svart katt i hælene.

Samme dato, 13. desember, feirer vi luciadagen. Det er til minne om den hellige Lucia fra katolsk tro. Lussinatten og luciadagen har blitt blandet litt sammen i moderne tid.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Lussekatter i en kurv på et bord.

Lussis katt

Navnet Lucia kommer fra det latinske ordet «lucius». Det betyr ‘lysende’. Navnet Lussi kommer fra gammel, nordisk folketro. Den gang spiste man en «lussebit» for å beskytte seg. Det kunne nemlig være onde krefter ute i lussinatta. Historien sa at man skulle spise det onde for å bli kvitt det.

Når vi spiser katten til Lussi, blir vi kanskje kvitt Lussi samtidig. Men katten er jo svart! Hvorfor er lussekattene gule? Det gule er et symbol på lyset som jager bort mørket. Lussekatter blir laget med det gule krydderet safran, og de spises på luciadagen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En svart katt ligger på en grå sofaen og ser inn i kamera.

Ingredienser:

• 200 g smør
• 5 dl melk
• 50 g gjær
• 1⁄4 g safran
• ca. 1 ts salt
• 2 dl sukker
• 2 egg
• 18–20 dl hvetemel
• 1 egg til pensling
• 2 ss rosiner til pynt

Mel på en mørk benkeplate.

Slik gjør du:

    1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkeblandingen til den er cirka 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen.
    2. Ha i safran og rør godt.
    3. Tilsett salt, sukker og egg.
    4. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig.
    5. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse (cirka 1 time) på et lunt sted. Forvarm stekeovn til 225 °C.
    6. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.
    7. Pynt med rosiner.
    8. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter.
    9. Pensle med egg.
    10. Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Pensle lussekatter med egg

Kilder:

  • Magisk jul – Tradisjon og overtro (2018)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images