Hvorfor heter det lussekatter?

Natten til 13. desember kalles lussinatt. Ifølge gammel folketro var det en skummel natt hvor lys og mørke kjempet mot hverandre. Den julianske kalenderen regnet lussinatten som årets lengste natt, altså det vi kaller vintersolverv. Lussinatten innledet juleperioden, og da var det mulig at det overnaturlige vesenet Lussi var ute og herjet.

Hun skulle sjekke at alt var klart til julefeiringen. Hun ble veldig sint hvis det var uorden. Man trodde at vetten Lussi hadde en svart katt i hælene.

På samme dato, 13. desember, feirer vi luciadagen. Dette er til minne om den hellige Lucia fra katolsk tro. Lussinatten og luciadagen er to forskjellige tradisjoner som har blitt blandet sammen i moderne tid.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Lussekatter i en kurv på et bord.
Lussekatter i en kurv på et bord.

Lussis katt

Navnet Lucia kommer fra det latinske ordet «lucius», og det betyr ‘lysende’. Navnet Lussi har røtter i gammel, nordisk folketro. Da spiste man en «lussebit» for å beskytte seg mot onde krefter som var ute i lussinatta. Ifølge gammel overtro skal du spise det onde for å bli kvitt det.

Når vi spiser katten til Lussi, blir vi kanskje kvitt Lussi samtidig. Men hvorfor er ikke da lussekattene svarte? Det er fordi det gule er et symbol på lyset og sola som jager bort mørket. Lussekatter blir laget med det gule krydderet safran, og de spises på luciadagen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En svart katt ligger på en grå sofaen og ser inn i kamera.
En svart katt ligger på en grå sofaen og ser inn i kamera.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!