Hvorfor kan ikke politikerne bare gi oss billigere bensin? 

Alt blir dyrere! Vi kan lese i avisene om folk som sliter med høye strømregninger. Samtidig stiger prisene på mat, tømmer og bensin, og de fortsatte å stige. Prisen på bensin og diesel har økt fra rundt 15 kroner per liter til nærmere 30 kroner per liter!

Hva skyldes dette, og hvorfor i alle dager gjør ikke politikerne mer for å hjelpe innbyggerne i Norge? Hva styrer egentlig prisene, og hvem bestemmer deretter hva varene må koste?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Politiker med bensinpumpe
Politiker med bensinpumpe

Hvordan er økonomien
i Norge organisert?

Offentlig sektor finansieres gjennom skatter og avgifter og noe av overskuddet fra Oljefondet. De som jobber, må derfor betale noe av lønnen sin som skatt, og vi betaler avgifter når vi kjøper en vare eller tjeneste. I statsbudsjettet fordeles pengene til blant annet skole, helsetjenester og veier.

Politikerne undersøker og vurderer hva samfunnet trenger og hvordan det skal betales. De bestemmer hva staten skal dekke og hva innbyggerne, helt eller delvis, må betale selv.

Illustrasjon av en krone som er delt som en pizza og hender som tar en bit

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!