I ytterste konsekvens
Hva er egentlig det verste som kan skje dersom man blir tatt for å drikke alkohol før man er 18 år? Hva gjør egentlig politiet dersom de møter en ungdom som er veldig beruset? Kan man få fengselsstraff dersom man blir tatt med en brukerdose av narkotika på seg? Spørsmålene er mange, og både feilinformasjon og rykter florerer. La oss se nærmere på lovgivningen, for det er nemlig den, sammen med rettspraksis og myndighetenes håndhevelse av loven, som bestemmer hva som kan skje – i ytterste konsekvens.
Alkohol og 18-årsgrense
Det er alkoholloven som definerer hvem som har lov til å kjøpe alkoholholdig drikke i Norge, og hvem man har lov til å selge, gi eller servere alkohol til. Ifølge loven er det ulovlig å kjøpe alkohol når man er under 18 år. Det er også ulovlig å selge eller servere alkohol til noen under 18 år. Det vil si at dersom noen gir alkohol til en som er under 18 år, bryter vedkommende loven og kan straffes for dette.
Bevisstgjøring
Årsaken til at man ikke blir straffet for å drikke alkohol før man fyller 18 år, er at andre tilnærminger ofte viser seg å være mer effektive for å forhindre gjentatt drikking. Selv om straff kan virke avskrekkende, kan en samtale som fremmer bevisstgjøring og selvrefleksjon blant unge, ha en mer varig og betydelig effekt. Det å lære å tenke selv og komme til egne konklusjoner er ofte den mest verdifulle tilnærmingen.
Ulovlige rusmidler
Ulovlige rusmidler er nettopp dét; ulovlige. Det finnes en rekke ulovlige rusmidler, som cannabis (hasj og marihuana), GHB, amfetamin/metamfetamin, ecstasy/MDMA, kokain, heroin, fleinsopp og LSD. I Norge er det straffbart å bruke, besitte, kjøpe, selge, oppbevare og smugle ulovlige rusmidler.
Å besitte
Noen tror at det er lov å besitte en brukerdose av et narkotisk stoff. For de aller fleste av oss, er dette feil: Å besitte narkotiske stoffer er straffbart, uansett hvor lite man har med seg. Det er imidlertid gjort et unntak for rusmisbrukere. De straffes ikke om de bærer med seg en brukerdose. Grunnen er at rusmisbruk kan sees på som en sykdom, og rusmisbrukere trenger hjelp fremfor straff.
Lovene beskytter oss
For å oppsummere kan vi si at samfunnet har regulert omsetning og bruk av både lovlige og ulovlige rusmidler for å beskytte oss. Myndighetene tar i bruk en rekke ulike reaksjoner – fra straff til oppfølging – for å forhindre at unge under 18 år drikker eller at folk i alle aldersgrupper ruser seg. Både ulovlige rusmidler og alkohol har en rekke negative konsekvenser for oss som individer og for samfunnet som helhet, og derfor reguleres bruk og omsetning av det strengt.
Kilder:
- Lovdata.no (06.02.2024): Lov om omsetning av alkoholholdig drikk.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-02-27
- Avogtil.no (25.02.2021): Alt du trenger å vite om aldersgrensene for alkohol.
https://avogtil.no/fakta/alt-du-ma-vite-om-aldersgrensene-for-alkohol/
- Rusinfo.no (06.02.2024): Hvorfor er narkotika ulovlig?
https://rusinfo.no/skole_og_fag/hvorfor-er-narkotika-ulovlig/
- Rusinfo.no (20.02.2024): Narkotika og lovgivning
https://rusinfo.no/aktuelt/fakta-om-lovverk/
- Lovdata.no (06.02.2024): Lov om straff (straffeloven)
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28/KAPITTEL_2-8#%C2%A7232
- Lovdata.no (06.02.2024): Lov om legemidler m.v. (legemiddelloven)
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-12-04-132/KAPITTEL_9#%C2%A722
- Lovdata.no (06.02.2024): Lov om legemidler m.v. (legemiddelloven)
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-12-04-132/KAPITTEL_9#%C2%A722
- Ung.no (30.10.2023): Hva er narkotika?
https://www.ung.no/hva-er-narkotika-og-hva-er-ulovlig
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-
Midjournay
-