Læreplantilkobling

Fag

Naturfag

Core Kjerneelementer

 • Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter
 • Kropp og helse
 • Jorda og livet på jorda

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

7. trinn
Naturfag
 • bruke og vurdere modeller som representerer fenomener man ikke kan observere direkte, og gjøre rede for hvorfor det brukes modeller i naturfag
7. trinn
Naturfag
 • gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen
7. trinn
Naturfag
 • gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk
10. trinn
Naturfag
 • gi eksempler på dagsaktuell forskning og drøfte hvordan ny kunnskap genereres gjennom samarbeid og kritisk tilnærming til eksisterende kunnskap
10. trinn
Naturfag
 • stille spørsmål og lage hypoteser om naturfaglige fenomener, identifisere avhengige og uavhengige variabler og samle data for å finne svar
10. trinn
Naturfag
 • beskrive kroppens immunforsvar og hvordan vaksiner virker, og gjøre rede for hva vaksiner betyr for folkehelsen

Kroppens forsvar

Hvis kroppen din hadde vært en festning, hadde immunsystemet vært soldatene som forsvarte den. Den ville hatt en drøss spesialtilpassede våpen til ulike fiender som prøvde å bryte seg inn. Forsvaret delest inn i to «tropper» – det medfødte og det tilpassede immunsystemet.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Virus Infeksjon

Fiendene

Fiendene er bakterier, virus, sopp og infeksjoner – alt soldatene oppfatter som fremmed. Når de oppdager at forsvarsrekkene deres er brutt, erklærer de krig for å kvitte seg med inntrengerene. Det oppstår en betennelse, det blir varmt og ømt et sted i kroppen, eller du får feber.
Mennesker som beskytter seg mot virusinfeksjoner

Hva er bakterier?

Bakterier og virus kalles mikrober. De er bitte små, levende vesener som finnes overalt. De aller fleste av dem er bra for oss, og vi hadde ikke overlevd uten de på jorda.
Bakterier sett gjennom et mikroskop
Bakgrunn

Vi vil inn!

Mange mikrober har lyst til å bo i menneskekroppen, og de jobber hardt for å forsøke å komme seg inn i kroppen vår. Men kroppens fabelaktige forsvarssystem står klart for å drepe alle som ikke er velkomne.
Mann holder en hånd opp for å signalisere at han sier stopp til viruset som er foran han

Første hindring

Det ytterste vernet mot omverdenen er huden vår. Den er tett, vannfast og holder dermed fremmende objekter borte – ja, hvis vi ikke har sår eller rifter. Da kan bakterier trenge seg inn. Hvis det skjer, sendes hvite blodceller til såret og begynner å «spise» bakteriene.

Tårene våre inneholder kjemikalier som beskytter øynene mot bitte små inntrengere. Dette gjelder også ørevoks. Den frakter bakteriene ut av øret. Halsen, lungene og nesen er utstyrt med såkalt flimmerhår. Det gjør at vi kan hoste og nyse ut ruskomsnusk. Hvis vi får i oss mikrober gjennom mat eller drikke, er magesyra så sterk at den dreper de aller fleste mikrobene.

Snørr og spytt er også fullt av bakterier – av den gode sorten, som beskytter oss. Visste du at hver gang noen kysser, utveksler de 80 millionr bakterier i samme slengen?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tårevått øye

Lymfesystemet

Kroppen har noe som heter lymfesystem, som blant annet består av kjertler og årer rundt omkring i hele kroppen. De sender rundt en bestemt type hvite blodceller som kun har som jobb å gjenkjenne og angripe mikrober som kan være farlige for oss.
Hvite blodceller som dreper korona virus

Hovne mandler

Når vi blir forkjølet, kan det hende vi hovner opp i halsen. Det er fordi noen av lymfekjertlene er plassert her, og de jobber på spreng for å bli kvitt infeksjonen. Her sitter også mandlene, som er en lymfekjertel på hver side av halsen. Det er vanlig at de hovner opp når en får halsbetennelse, for eksempel.
Barn som får sjekket halsen/mandlene

Antistoffer

Antistoff er som et alarmsystem. De reagerer når fremmede, skadelige stoffer har kommet seg inn i kroppen. Når antistoffene varsler, rykker andre celler inn og ødelegger inntrengerene. De fleste antistoffene dannes først etter at kroppen har vært i kontakt med stoffet som framkaller sykdom. Antistoffene gjør at kroppen husker dette truende stoffet til senere.
Immunsystemet

Nykommeren korona

Koronaviruset, SARS-CoV-2, er helt nytt for menneskekroppen. Hvis det kommer inn i kroppen vår, klarer ikke immunsystemet å kjenne igjen denne nye inntrengeren. Derfor har kroppen ingen våpen som passer og ingen antistoffer.
Korona virus

Slåsskamp på innsiden

Når man blir dårlig av korona, er det fordi kroppen må bekjempe viruset med alle midler. Jo kraftigere reaksjon, desto dårligere blir man. Ein altfor kraftig reaksjon kan føre til at kroppen ikke tåler påkjenningen, og i verste fall dør man. Men for de fleste vil antistoffene huske viruset og sette en merkelapp på det. Da  er kroppen bedre foreberedt og kan reagere raskt. Slik blir vi ikke farlig syke av korona.
En som bokser et virus med en boksehanske

Vaksiner

Det er ikke alltid immunsystemet klarer å hamle opp med alle mulige bakterier og virus som kan gjøre oss syke. Noen ganger trenger det hjelp. En vaksine gjør at kroppen lager antistoffer mot et virus, uten at vi blir syke. Antistoffer lager da huskelapper, slik at kroppen er forberedt hvis viruset faktisk skulle komme på besøk. Da er vi allerede immune mot viruset. Vaksiner mot barnesykdommer som meslinger og kikhoste har reddet millioner av liv på verdensbasis.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vaksine

Allergi

Noen  ganger reagerer immunsystemet på feil måte. Systemet angriper stoffer som ellers er helt ufarlige, som pollen. Det kalles allergi og er en overfølsom reaksjon. Det skjer ved at visse antistoffer setter i gang et angrep mot stoffer som de tror er farlige for kroppen. Dette kalles allergener, som ofte kommer inn via huden, luftveiene og ned i magen.
Jente som har pollenallergi og holder på å nyse

En kamp for livet

Immunsystemet er en enorm hær av tapre, krigerske celler som beskytter oss og holder oss friske. Det har utvikla seg gjennom millioner av år og gjør det fortsatt. Det er designet spesielt for oss og miljøet vi lever i.
Virus bakgrunn

Kilder:

 • Ny vitenskap om kroppen (2020)
  Orage Forlag AS
 • Skjønsberg, Ole H. og Løvik, Martinus: allergi i Store medisinske leksikon på snl.no.
  Hentet 16. februar 2021 fra https://sml.snl.no/allergi

Bilder- og videorettigheter:

  1. Getty Images / NRK Skole
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images / NHI – Vimeo
  12. Getty Images
  13. Getty Images