Læreplantilkobling

Fag

Naturfag

Core Kjerneelementer

 • Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter
 • Kropp og helse
 • Jorda og livet på jorda

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

7. trinn
Naturfag
 • bruke og vurdere modeller som representerer fenomener man ikke kan observere direkte, og gjøre rede for hvorfor det brukes modeller i naturfag
7. trinn
Naturfag
 • gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen
7. trinn
Naturfag
 • gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk
10. trinn
Naturfag
 • gi eksempler på dagsaktuell forskning og drøfte hvordan ny kunnskap genereres gjennom samarbeid og kritisk tilnærming til eksisterende kunnskap
10. trinn
Naturfag
 • stille spørsmål og lage hypoteser om naturfaglige fenomener, identifisere avhengige og uavhengige variabler og samle data for å finne svar
10. trinn
Naturfag
 • beskrive kroppens immunforsvar og hvordan vaksiner virker, og gjøre rede for hva vaksiner betyr for folkehelsen

Kroppens forsvar

Hvis kroppen din hadde vært en borg, hadde immunsystemet vært soldatene som forsvarte den. De ville hatt ulike våpen som passet til de forskjellige fiendene som prøvde å bryte seg inn. Forsvaret deles inn i to «tropper» – det medfødte og det tilpassede immunsystemet.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Virus Infeksjon

Fiendene

Fiendene er bakterier, virus, sopp og infeksjoner – altså alt soldatene oppfatter som fremmed. Når de oppdager at forsvaret deres er brutt, går de til krig mot alle som vil inn. Da oppstår det en betennelse, det blir varmt og ømt et sted i kroppen, eller du får feber.
Mennesker som beskytter seg mot virusinfeksjoner

Hva er bakterier?

Bakterier og virus kalles mikrober. De er bitte små, levende vesener som finnes overalt. De aller fleste av dem er bra for oss, og vi hadde ikke overlevd uten dem.
Bakterier sett gjennom et mikroskop
Bakgrunn

Vi vil inn!

Mange mikrober har lyst til å bo i kroppen vår, og de jobber hardt for å komme seg inn. Men kroppens gode forsvarssystem står klart til å stoppe alt det som ikke er bra for oss.
Mann holder en hånd opp for å signalisere at han sier stopp til viruset som er foran han

Første hindring

Den første beskyttelsen mot omverdenen er huden vår. Den er tett og vannfast, og holder dermed farlige ting borte – ja, hvis vi ikke har sår eller rifter. Der kan bakterier trenge seg inn. Hvis det skjer, sendes hvite blodceller til såret og begynner å «spise» bakteriene.

Tårene våre inneholder stoffer som beskytter øynene mot bitte små inntrengere. Det samme gjelder også ørevoks. Den frakter bakteriene ut av øret. Halsen, lungene og nesen har små hår som kalles flimmerhår. Disse hjelper til å fange opp rusk, som vi så kan hoste og nyse ut. Hvis vi får i oss mikrober gjennom mat eller drikke, er magesyren så sterk at den dreper de aller fleste mikrobene.

Snørr og spytt er også fullt av bakterier, men disse er av den gode sorten som beskytter oss. Visste du at hver gang noen kysser, deler de 80 millioner bakterier i samme slengen?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tårevått øye

Lymfesystemet

Kroppen har noe som heter lymfesystem. Det består av kjertler og årer rundt omkring i hele kroppen. De sender rundt en bestemt type hvite blodceller, som kun har som jobb å kjenne igjen og angripe mikrober som kan være farlige for oss.
Hvite blodceller som dreper korona virus

Hovne mandler

Når vi blir forkjølet kan halsen hovne opp. Det er fordi noen av lymfekjertlene er plassert her, og de jobber på spreng for å bli kvitt infeksjonen. Her sitter også mandlene, som er en lymfekjertel på hver side av halsen. Det er vanlig at de hovner opp når man får halsbetennelse.
Barn som får sjekket halsen/mandlene

Antistoffer

Antistoffer er som et alarmsystem. De sier ifra når skadelige stoffer har kommet seg inn i kroppen. Da rykker andre celler inn og ødelegger inntrengerne. De fleste antistoffene dannes først etter at kroppen har vært i kontakt med den farlige inntrengeren. Antistoffene gjør at kroppen husker dette truende stoffet til senere.
Immunsystemet

Nykommeren korona

Koronaviruset er helt nytt for menneskekroppen. Hvis det kommer inn i kroppen vår, klarer ikke immunsystemet å kjenne det igjen. Derfor har kroppen ingen våpen som passer og ingen antistoffer.
Korona virus

Slåsskamp på innsiden

Når man blir syk av korona, er det fordi kroppen må jobbe ekstra hardt for å bekjempe viruset. Jo hardere kroppen jobber, jo dårligere føler man seg. En altfor kraftig reaksjon kan være farlig, og en sjelden gang kan noen også dø av det. Men for de fleste vil antistoffene huske viruset og sette en merkelapp på det. Da er kroppen bedre forberedt, og kan reagere raskt neste gang.
En som bokser et virus med en boksehanske

Vaksiner

Det er ikke alltid immunsystemet klarer å hamle opp med alle mulige bakterier og virus som kan gjøre oss syke. Noen ganger trenger det hjelp. En vaksine gjør at kroppen lager antistoffer mot et virus, uten at vi blir syke. De er litt som huskelapper. Kroppen er forberedt hvis viruset skulle komme tilbake. Den vet hvilke «våpen» som fungerer. Da er vi immune mot viruset. Vaksiner mot sykdommer som meslinger og kikhoste har reddet millioner av liv over hele verden.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vaksine

Allergi

Noen ganger reagerer immunsystemet på feil måte. Systemet angriper stoffer som er ufarlige, som for eksempel pollen. Det kalles allergi og er en overfølsom reaksjon. Det skjer ved at visse antistoffer setter i gang et angrep mot stoffer som de tror er farlige for kroppen. Slike stoffer kalles allergener. De kommer ofte inn via huden, luftveiene og ned i magen.
Jente som har pollenallergi og holder på å nyse

En kamp for livet

Immunsystemet er en enorm hær av modige, krigerske celler som beskytter oss og holder oss friske. Det har utviklet seg gjennom millioner av år og gjør det fortsatt. Det er spesielt tilpasset oss og miljøet vi lever i.
Virus bakgrunn

Kilder:

 • Ny vitenskap om kroppen (2020)
  Orage Forlag AS
 • Skjønsberg, Ole H. og Løvik, Martinus: allergi i Store medisinske leksikon på snl.no.
  Hentet 16. februar 2021 fra https://sml.snl.no/allergi

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images / NRK Skole
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images / NHI – Vimeo
  12. Getty Images
  13. Getty Images