Teorien om tyngdekraften

Hvis du slipper et eple, faller det ned på bakken. Hvorfor svever det ikke bare av gårde? Og hvorfor faller det nedover og ikke oppover? Det skyldes en kraft som er til stede over alt i universet: tyngdekraften.

Forskeren Isaac Newton var den første som fant ut hvordan tyngdekraften virker. Det sies at han så et eple falle fra epletreet i hagen, mens månen lyste opp på himmelen over. Da skjønte han at kraften som fikk eplet til å falle, kunne være den samme som fikk månen til å gå i bane rundt jorda.

Fysikeren Selda Ekiz forklarer naturloven om tyngdekraft i programmet Newton på NRK. Dette programmet er faktisk oppkalt etter Isaac Newton.

 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Isaac Newton holder et rødt eple og ser opp på treet

Newtons bok

I 1687 ga Newton ut en bok som inneholdt hans teori om tyngdekraften. Den het Philosophiae Naturalis Principia – læren om naturens prinsipper. I hundrevis av år etterpå ble all utvikling innen fysikk og astronomi bygget på denne teorien. Derfor er denne boken et av de viktigste verkene i historien.

Forside av Isaac Newtons bok

Hvem var Isaac Newton?

Isaac Newton ble født på en gård i England, den 4. januar 1643. Han vokste opp med bestemoren sin, før han begynte på universitetet i Cambridge i England. Først studerte han jus, men så fant han ut at han likte matematikk og fysikk bedre.

Newton fortsatte med å studere naturen i mange år etterpå, og han skrev flere berømte bøker om fysikk. I tillegg til loven om tyngdekraft, fant han ut hvordan man kan beregne størrelsen på planeter og måner, og hvordan hvitt lys egentlig består av alle regnbuens farger. Han utviklet også et spesielt teleskop, som gjorde det enkelt for folk verden over å observere stjernene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Portrett av Issac Newton av Jean-Leon Huens

Isaac Newton kalles ofte den moderne fysikkens far. Hans arbeid la grunnlaget for mange andre berømte teorier i hundrevis av år fremover.

Fysikeren Albert Einstein bygget videre på Newtons lære da han utformet sin relativitetsteori.

Portrett av Isaac Newton

Fem fakta om Isaac Newton 

1. Troende
Selv om han er mest kjent for sin vitenskap, var Newton veldig opptatt av tro.

2. Adelig
Newton fikk en adelig tittel i 1705 for sitt vitenskapelige arbeid. Derfor kalles han sir Isaac Newton på engelsk.

3. Myntekspert
Newton jobbet ved det kongelige myntverket i London, og strevde mye med folk som lagde falske penger. Mens han var sjef der, ble 28 falskmyntnere fakket og tiltalt.

4. Dommedag
Newton prøvde å bruke matematikk til å forutse når bibelens «dommedag» kom til å skje. Han beregnet at jorda ville gå under i år 2060.

5. Forgiftet av kvikksølv?
Etter at Newton døde i 1727, fant man mye kvikksølv i håret hans. Kvikksølv er svært giftig, og det kan være mulig at Newton døde fordi han eksperimenterte med stoffet. På denne tiden prøvde nemlig mange å lage gull av kvikksølv.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Kilder:

 • Historie Junior (2015)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Getty Images
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Getty Images