Teorien om tyngdekraften

Når du tar et eple og slipper det, faller det ned på bakken. Det svever ikke i luften – men hvorfor? Det skyldes en mektig kraft i naturen som kalles tyngdekraften. Denne kraften har avgjørende betydning for jorda og hele vårt univers.  

Isaac Newton var den første som lærte oss om tyngdekraft og tidevann. Det sies at han oppdaget prinsippet om tyngdekraft da han så et eple falle ned fra et tre, samtidig som han kunne se månen på himmelen. Da skjønte han at månen holdes i bane rundt jorda av den samme kraften som får eplet til å falle fra treet til bakken.  

Fysiker og programleder Selda Ekiz forklarer Newtons tyngekraftlov i NRK-programmet Newton, som selvsagt har fått navnet sitt av nettopp denne store vitenskapsmannen.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Isaac Newton holder et rødt eple og ser opp på treet

Philosophiae Naturalis Principia

I 1687 publiserte Isaac Newton sin teori om tyngdekraften i et verk som heter Philosophiae Naturalis Principia. De neste århundrers utvikling innen fysikk og astronomi bygget videre på denne teorien. Det gjør dette verket til et av de mest betydningsfulle i historien. 

Forside av Isaac Newtons bok
Forside av Isaac Newtons bok

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!