Teorien om tyngdekraften

Når du tar et eple og slipper det, faller det ned på bakken. Det svever ikke i luften – men hvorfor? Det skyldes en mektig kraft i naturen som kalles tyngdekraften. Denne kraften har avgjørende betydning for jorda og hele vårt univers.  

Isaac Newton var den første som lærte oss om tyngdekraft og tidevann. Det sies at han oppdaget prinsippet om tyngdekraft da han så et eple falle ned fra et tre, samtidig som han kunne se månen på himmelen. Da skjønte han at månen holdes i bane rundt jorda av den samme kraften som får eplet til å falle fra treet til bakken.  

Fysiker og programleder Selda Ekiz forklarer Newtons tyngekraftlov i NRK-programmet Newton, som selvsagt har fått navnet sitt av nettopp denne store vitenskapsmannen.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Isaac Newton holder et rødt eple og ser opp på treet

Philosophiae Naturalis Principia

I 1687 publiserte Isaac Newton sin teori om tyngdekraften i et verk som heter Philosophiae Naturalis Principia. De neste århundrers utvikling innen fysikk og astronomi bygget videre på denne teorien. Det gjør dette verket til et av de mest betydningsfulle i historien. 

Forside av Isaac Newtons bok

Hvem var Isaac Newton? 

Isaac Newton ble født 4. januar 1643 på en gård i England. Han studerte jus i tre år i Cambridge før han fikk øynene opp for matematikk og fysikk.

I de følgende 30 årene fortsatte Newton med å studere naturen og lysets egenskaper, og han skrev flere berømte verk om fysikk. I tillegg til loven om tyngdekraft, forklarte Newton blant annet også hvordan man kan beregne størrelsen på planeter og måner med utgangspunkt i jorda, og hvordan hvitt lys kan brytes til et spektrum av alle regnbuens farger. Han utviklet også newtonteleskopet. Det var verdens første anvendelige speil­teleskop.  

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Portrett av Issac Newton av Jean-Leon Huens

Isaac Newton kalles ofte den moderne fysikkens far. Hans arbeid la grunnlaget for flere andre berømte teorier.  

Newtons teori om tyngdekraft og klassisk mekanikk dannet grunnlaget for Einsteins tanker. Dette førte blant annet til den berømte relativitetsteorien. 

Portrett av Isaac Newton

Fem fakta om Isaac Newton 

1. Troende
Selv om han mest er kjent for sin vitenskap, var Newton en veldig troende person. Han fordypet seg blant annet i bibelske tekster. 

2. Adelig
Newton ble som den andre vitenskapsmannen i historien adlet i 1705. Derfor kalles han «sir». 

3. Myntekspert
Newton var ansatt ved Den kongelige mynt i London. I løpet av hans tid som sjef der ble 28 myntfalsknere tiltalt for ulovlig virksomhet. 

4. Dommedag
Gjennom studier av Bibelen og ved bruk av matematikk og liknende, prøvde Newton å beregne tidspunktet for dommedag. Han forutså jordas undergang til 2060. 

5. Forgiftet av kvikksølv?
Etter Newtons død i 1727 fant man høye nivåer av kvikksølv i håret hans – noe som kunne tyde på at han var blitt forgiftet av kvikksølv. Flere kilder hevder at Newton prøvde seg på alkymi. Det er kunsten å lage gull. Mange alkymister prøvde nettopp å lage gull av kvikksølv. 

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Kilder:

 • Historie Junior (2015)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Getty Images
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Getty Images