Kart gjennom tidene

Fra eldgamle leirtavler til moderne GPS – hva kan kart fortelle oss om menneskene?

Accessibility icon Kart gjennom tidene

Kartene avslører 

Du tenker kanskje at et kart bare er en tegning av en by eller et land. Kart er også et viktig verktøy som hjelper oss slik at vi ikke går oss bort. Kart forteller oss om grenser og landområder. Kart forteller oss også hvordan mennesker tenker og lever. 

Jordkloden

De første kartene  

Kartenes historie er mer enn 5000 år gammel. En leirtavle fra Babylon er det eldste kartet vi vet om. Babylon var en oldtidsby. Den var verdens sentrum i cirka 2000 år. Babylon lå i dagens Irak. Kartet stammer fra 500-tallet f.Kr. og viser Babylon i sentrum. Kartet viser også elven Eufrat.

Artefakt
Artefakt

Hils på Ptolemaios  

Mennesker har laget kart i flere tusen år. Men det var Klaudios Ptolemaios som endret dem for alltid. Han var en geograf og matematiker. Ptolemaios bodde i Egypt på 100-tallet e.Kr. Han jobbet med matematikk og geometri. Han laget et system av linjer på jorda. Dette systemet forklarte plasseringen av rundt 10 000 steder. 

Jordkloden med stjernetegn
Jordkloden med stjernetegn

Breddegrad og lengdegrad 

Ptolemaios visste at jorda var rund og ikke flat. Men hvordan skulle han tegne jordas kuleformede overflate på et flatt ark? Han tegnet noen linjer på globusen! Disse linjene kalles breddegrader og lengdegrader.

Breddegradslinjer går rundt jorda fra øst til vest. Lengdegradene går fra Nordpolen til Sørpolen. Sammen former de et rutenett på jordas overflate. Breddegrader og lengdegrader brukes også i dag for å vise hvor ting ligger på et kart.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jordkloden
Jordkloden

Etter Romerriket

Etter slutten på Romerriket ble europeiske kart brukt til å fortelle historier. De ble ofte laget i klostre og viste historier fra Bibelen. Et verdenskart fra 1290-tallet viser Noahs ark, Adam og Eva og rare skapninger.

De som laget kart kalles kartografer. De satte det som var viktigst for dem i midten av kartet. Et kart laget av muslimer viser Mekka midt i verden. Mekka er den helligste byen i Islam.

Hereford mappa mundi fargelagt
Hereford mappa mundi fargelagt

Renessansens kart

Renessansen varte fra 1400-tallet til 1600-tallet i Europa. Mange nye oppfinnelser gjorde store forandringer i verden. Skip krysset verdenshavene og store riker (imperier) ble bygget. Det var viktig at kartene var nøyaktige.

Kartmakerne brukte ideene til Ptolemaios om breddegrader og lengdegrader. Trykkpressen ble oppfunnet rundt år 1440. Da ble det enklere å lage kart. 

Maleri av en skip og en båt med fanger
Maleri av en skip og en båt med fanger

Oops!

På 1500-tallet sa en oppdager at det var vann rundt hele California i USA. Det var feil. Men California ble likevel tegnet som en øy på kartene den gangen. Faktisk helt frem til 1700-tallet.

Gammelt kart av Amerika
Gammelt kart av Amerika

Moderne kart 

I dag er kartene mer nøyaktige enn noen gang før. Dette er på grunn av GPS, som står for Global Positioning System. Dette systemet bruker satellitter som er plassert rundt omkring i verdensrommet.  

I dag bruker mange GPS på telefonene sine for å finne frem. Noen eksperter er redde for at vi stoler for mye på teknologien. Kanskje vi vil miste evnen til å finne frem selv. Det har skjedd mange ganger at folk har kjørt ut i innsjøer eller inn i andre land fordi de stolte for mye på sin GPS.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvordan vet vi dette?

Mennesket begynte å tegne kart for mange tusen år siden. Ved å sammenligne gamle kart med nye kart lærer vi mye om verden. Vi lærer også hvordan mennesker tenkte og levde før.

Kilder:

  • Slik funker verden (2019)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Ukjent
    3. Getty Images
    4. Ukjent
    5. Ukjent
    6. Ukjent
    7. Ukjent
    8. Getty Images