Kart gjennom tidene

Fra eldgamle leirtavler til moderne GPS – hva kan kart fortelle oss om menneskene?

Accessibility icon Kart gjennom tidene

Kartene avslører 

Du tenker kanskje at et kart bare er en tegning av et bestemt område, som en by, et land eller et kontinent. Kart forteller oss noe om omgivelsene og er et viktig verktøy som gjør at vi ikke går oss bort. Men kartene forteller oss ikke bare om grenser og landområder. De forteller oss også hvordan mennesker tenker, føler og lever. 

Jordkloden

De første kartene  

Kartenes historie er mer enn 5000 år gammel. Det eldste verdenskartet vi vet om, er en leirtavle fra Babylon. Oldtidsbyen Babylon var sivilisasjonens sentrum i cirka 2000 år. Den lå rundt 100 kilometer sør for Bagdad i dagens Irak. Kartet stammer fra 500-tallet f.Kr. og viser Babylon i sentrum, elven Eufrat og hav og fjell som lå rundt. 

Artefakt
Artefakt

Hils på Ptolemaios  

Både romerne og folk i oldtidens Hellas laget kart. Men det var Klaudios Ptolemaios som endret kartene for alltid. Ptolemaios var en astronom, geograf og matematiker. Han bodde i Egypt under romerne på 100-tallet e.Kr. Han jobbet mye med matematikk og geometri. Han laget et system av linjer på jorda. Dette systemet beskrev plasseringen av rundt 10 000 steder. 

Jordkloden med stjernetegn
Jordkloden med stjernetegn

Breddegrad og lengdegrad 

Ptolemaios visste at jorda var rund, ikke flat. Men hvordan skulle han tegne jordas kuleformede overflate på et flatt ark? Løsningen ble å tegne noen linjer på jordas overflate, som kalles breddegrader og lengdegrader.

Breddegradslinjer går rundt jorda fra øst til vest. Lengdegradene går fra Nordpolen til Sørpolen. Sammen danner de et rutenett på jordas overflate. Breddegrader og lengdegrader brukes den dag i dag for å vise posisjoner på et kart.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jordkloden
Jordkloden

Etter Romerriket

Etter Romerrikets fall ble europeiske kart oftere brukt til å fortelle historier. De ble ofte laget i klostre og viste bibelske hendelser. Mappa Mundi – som betyr verdenskart – fra 1290-tallet viser Noahs ark, Adam og Eva og merkelige skapninger.

Folk som laget kart, plasserte det som var viktigst for dem i midten. Et kart laget av den muslimske kartografen Muhammad al-Idrisi, plasserte Mekka midt i verden. Mekka er den helligste byen i Islam.

Hereford mappa mundi fargelagt
Hereford mappa mundi fargelagt

Renessansens kart

Renessansen var en periode som varte fra 1400-tallet til 1600-tallet i Europa. I denne perioden dukket det opp nye oppfinnelser. Disse førte med seg store forandringer i verden. Skip krysset verdenshavene og land bygget store riker – så store at man kalte dem imperier. Derfor var det viktig at kartene var eksakte. De som laget kart ble påvirket av Ptolemaios’ ideer om breddegrader og lengdegrader. Rundt år 1440 ble trykkpressen funnet opp. Etter det var det ikke bare i klostre man kunne lage kart. 

Maleri av en skip og en båt med fanger
Maleri av en skip og en båt med fanger

Oops!

En spansk oppdager sa på 1500-tallet at California i USA hadde vann på alle kanter. Det var feil, men som et resultat ble California tegnet som en øy på kartene til langt inn på 1700-tallet. 

Gammelt kart av Amerika
Gammelt kart av Amerika

Moderne kart 

Ny teknologi har med tiden gjort kartene mer nøyaktige enn noen gang før. Dette er takket være GPS, som står for Global Positioning System. Dette systemet bruker satellitter som er plassert rundt omkring i verdensrommet av det amerikanske forsvaret.  

I dag finner mange frem ved å bruke GPS på telefonene sine. Men noen eksperter er bekymret for at vi stoler for mye på teknologien. På den måten vil vi kanskje miste den naturlige retningssansen vår. Det har skjedd mange ganger at folk har kjørt ut i innsjøer, inn i ørkener eller til andre land ved kun å stole på GPS. Så kanskje vi ikke er så mye smartere enn menneskene i oldtiden når alt kommer til alt. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvordan vet vi dette?

Mennesket begynte å utvikle og tegne kart for mange tusen år siden. Ved å sammenligne gamle kart med nye kart lærer vi mye om verden. Vi lærer også hvordan mennesker tenkte og levde før.

Kilder:

  • Slik funker verden (2019)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Ukjent
    3. Getty Images
    4. Ukjent
    5. Ukjent
    6. Ukjent
    7. Ukjent
    8. Getty Images