Kunne mennesker og dinosaurer levd sammen?

Dinosaurene har alltid fascinert mennesker. Vi har skrevet bøker og laget filmer om dem. Men hvordan vet vi hvordan de så ut? Er det mulig å gjenskape dinosaurene slik de gjør i "Jurassic Park"-filmene? Kunne dinosaurer og mennesker levd sammen?

Accessibility icon Kunne mennesker og dinosaurer levd sammen?

Kunne mennesker og dinosaurer levd sammen?

Hva om asteroiden aldri hadde truffet jorden, og dinosaurene ikke ble utryddet fra planeten vår for 66 millioner år siden? Hadde det vært mulig for oss å leve side om side med disse digre skapningene?

«Det er helt utenkelig», sier paleontolog Thomas Williamson ved New Mexico Museum of Natural History and Science.

Selv om det fantes pattedyr mens dinosaurene regjerte, var disse dyrene små. De var ikke så mye større enn en huskatt. Det var ikke før dinosaurene døde ut at pattedyrene vokste i størrelse og ble mer spesialiserte. Denne utviklingen ledet til slutt frem til menneskeslekten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Dinosaurene ville hersket alene

Dinosaurene hadde eksistert i over 150 millioner år da asteroiden traff, og de gjorde det ganske bra helt til den skjebnesvangre dagen. Hvis ikke asteroiden hadde truffet jorden, er det ikke tvil om at de hadde fortsatt å utvikle seg.

Hvis ikke dinosaurene hadde dødd, ville aldri pattedyrene fått sjansen til å utvikle seg i den nye verdenen, fri for dinosaurenes overherredømme. Hvis ikke pattedyrene hadde fått sjansen, hadde det ikke vært noen primater, og som resultat, ingen mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Holdt seg i skyggene

Pattedyrene utviklet seg for rundt 220 millioner år siden, omtrent samtidig som dinosaurene. Men dinosaurene fikk overtaket, utviklet seg til mange tusen arter, spredte seg rundt omkring i verden og vokste seg digre.

Pattedyrene holdt seg i skyggene, og ingen av dem dominerte omgivelsene sine. Isteden spiste de første pattedyrene stort sett insekter, kanskje frø og noen små dinosaurer, ifølge fossile funn.

Eohippus – Urhest  📷
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Urhest
Urhest

Overlevde katastrofen

Da den ti kilometer brede asteroiden traff jorden, ble både dinosaurer og pattedyr rammet. Alle dinosaurene døde, bortsett fra de som kunne fly, og rundt 75 prosent av alle pattedyr døde.

Noen få tøffe pattedyr greide seg gjennom utryddelsen. Disse pattedyrene ser ut til å ha vært små og med en allsidig diett. De kunne overleve ved å gjemme seg og spise masse forskjellig. Slik overlevde de i kaoset rett etter asteroiden.

Da alle de ikke-flyvende dinosaurene var borte, tok pattedyrene over deres økologiske nisje. I løpet av noen hundre tusen år utviklet pattedyrene seg til nye arter, endret dietten og ble større.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Dinosaur og asteroide
Dinosaur og asteroide

Mangfoldet eksploderte

Omtrent 500 000 år etter at dinosaurene forsvant, hadde noen pattedyr blitt så store som schæfere. Disse artene er årsaken til at det finnes flere enn 5000 pattedyrarter i dag. Dette hadde ikke skjedd hvis ikke dinosaurene hadde dødd ut.

Pattedyrene som levde sammen med dinosaurene, klarte ikke å utvikle et mangfold. Dinosaurene dominerte altfor mye. Men så, akkurat da dinosaurene døde ut, begynte mangfoldet å eksplodere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Koalabjørn
Koalabjørn

Kilder:

 • Dinosaurenes verden (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images