Kunne mennesker og dinosaurer levd sammen?

Dinosaurene har alltid fascinert mennesker. Vi har skrevet bøker og laget filmer. Men hvordan vet vi hvordan de så ut? Er det mulig å gjenskape dinosaurene slik de gjør i filmene om Jurassic Park? Kunne dinosaurer og mennesker levd sammen?

Accessibility icon Kunne mennesker og dinosaurer levd sammen?

Kunne mennesker og dinosaurer levd sammen?

Hva om asteroiden aldri hadde truffet jorden, og dinosaurene ikke ble utryddet for 66 millioner år siden? Hadde det vært mulig for oss å leve sammen med disse digre skapningene?

«Det er helt utenkelig», sier paleontolog Thomas Williamson ved New Mexico Museum of Natural History and Science.

Selv om det fantes pattedyr mens dinosaurene regjerte, var disse dyrene små. De var ikke så mye større enn en huskatt. Det var ikke før dinosaurene døde ut at pattedyrene vokste i størrelse. Denne utviklingen ledet til slutt frem til menneskeslekten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Dinosaurene ville hersket alene

Dinosaurene hadde klart seg veldig bra i over 150 millioner år da asteroiden traff jorda. Hvis ikke asteroiden hadde truffet jorden, er det ikke tvil om at de hadde fortsatt å utvikle seg.

Hvis ikke dinosaurene hadde dødd, ville aldri pattedyrene fått sjansen til å utvikle seg i den nye verdenen. Hvis ikke pattedyrene hadde fått sjansen, hadde det ikke vært noen primater eller mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Holdt seg i skyggene

Pattedyrene utviklet seg for rundt 220 millioner år siden, omtrent samtidig som dinosaurene. Men dinosaurene fikk overtaket, utviklet seg til mange tusen arter, spredte seg rundt omkring i verden og vokste seg digre.

Pattedyrene holdt seg i skyggene, og dominerte ikke omgivelsene sine. Isteden spiste de første pattedyrene stort sett insekter, kanskje frø og noen små dinosaurer, ifølge fossile funn.

Eohippus – Urhest  📷
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Urhest
Urhest

Overlevde katastrofen

Da den ti kilometer brede asteroiden traff jorden, døde alle dinosaurene – bortsett fra de som kunne fly. Samtidig døde 75 prosent av alle pattedyrene.

Noen få pattedyr greide seg gjennom utryddelsen. Disse pattedyrene ser ut til å ha vært små, og de spiste mye forskjellig. Slik overlevde de i kaoset rett etter asteroiden.

Da alle de ikke-flyvende dinosaurene var borte, tok pattedyrene over. I løpet av noen hundre tusen år utviklet pattedyrene seg til nye arter, endret dietten og ble større.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Dinosaur og asteroide
Dinosaur og asteroide

Mangfoldet eksploderte

Omtrent 500 000 år etter at dinosaurene forsvant, hadde noen pattedyr blitt så store som schæfere. Disse artene er årsaken til at det finnes flere enn 5000 pattedyrarter i dag. Dette hadde ikke skjedd hvis ikke dinosaurene hadde dødd ut.

Pattedyrene som levde sammen med dinosaurene klarte ikke å utvikle et mangfold. Dinosaurene dominerte altfor mye. Men så, akkurat da dinosaurene døde ut, begynte mangfoldet å eksplodere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Koalabjørn
Koalabjørn

Kilder:

 • Dinosaurenes verden (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images