Et geni utenom det vanlige

Mange av vitenskapens helter er kjent for én fantastisk oppfinnelse eller oppdagelse. Når det gjelder Leonardo da Vinci, vet vi ikke hvor vi skal begynne. Han var et geni innen billedkunst, arkitektur og vitenskap. Han hadde mange talenter og tørstet etter kunnskap. Dette brukte han på å skape kunstverk som vi fortsatt har glede av den dag i dag, 500 år etter at han døde. 

Da Vinci-bakgrunn

Barndommen i Vinci

Leonardo ble født i Vinci nær Firenze i Italia 15. april 1452. Navnet hans betyr Leonardo fra Vinci. Allerede da han var liten ble han fascinert av naturen, og viste store tegnetalenter. Da Leonardo var 15 år ordnet faren lærlingplass til ham hos kunstneren Andrea del Verrocchio. Her lærte han arkitektur, malekunst og billedhoggerkunst. Da læretiden med Verrocchio var ferdig, begynte Leonardo å male for seg selv. Han flyttet til Milano.

Da Vincis liv

Se maleriene og oppfinnelsene som gjorde Leonardo da Vinci verdensberømt.

Papirbakgrunn 8

Et øye for detaljer

Leonardo var alltid nysgjerrig og sluttet aldri å lære seg nye ting. Han var fascinert av menneskekroppen og lærte seg matematikk og geometri. Han laget over 7000 sider med tegninger, observasjoner og teorier. Han laget detaljerte tegninger av alt han fant ut. Vitenskapsmenn på Leonardos tid visste ikke så mye om kroppens indre og hvordan den virket. Men Leonardo undersøkte døde kropper for å se hvordan kroppen virket. Han var den første som tegnet menneskets ryggrad med korrekte buer. Skissene han laget av muskelsenene og hjertet, er såpass detaljerte at legene beundrer dem også i dag. 

Leonardo's sketches and drawings: anatomy arm muscles
Papirbakgrunn 8

Langt forut for sin tid

Nå er Leonardo kanskje mest kjent for maleriene sine, men han var også oppfinner. Han var opptatt av kunsten å fly og studerte fuglene for å se om det gikk an for mennesker å gjøre det samme. Han tegnet mange modeller av flymaskiner, men også andre oppfinnelser.  

En av dem var anemometeret, som brukes for å måle vindstyrke. Han tegnet også en tidlig modell av dykkerutstyr, en av de første utkastene til stridsvogn og en fallskjerm. 

En av de mest imponerende tegningene var av en vogn som kunne rulle selv ved hjelp av en propell. Mange hevder at dette var tegningen av verdens første robot. I 2006 bygget Italias museum for vitenskapelig historie i Firenze en modell basert på Leonardos tegning av vognen, og den virket faktisk. Likevel ble få av oppfinnelsene hans bygget mens han levde, men tegningene viser at han var hundrevis av år forut for sin tid. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Det største verket

Det er bare noen få av Leonardo da Vincis malerier som er bevart, men blant dem er to av verdens mest kjente malerier –Mona Lisa og NattverdenDa Vinci brukte skygge og lys på en underfundig måte, slik at Mona Lisas smil ser forskjellig ut fra ulike vinkler. Leonardo jobbet med maleriet fra 1503 og fram til han døde i 1519. Fem hundre år senere feirer vi fortsatt kunstneren, oppfinneren og vitenskapsmannen som det gigantiske geniet han var. 

Papirbakgrunn 8

Et tidlig helikopter

Leonardo fant opp mange ting. Han var veldig interessert i å fly, og han tegnet flere forskjellige typer flymaskiner. En av skissene heter Ornithopter. Det kan likne på fly slik vi kjenner dem i dag, bare at det hadde flaksende vinger. Leonardo brukte fugler som modell når han skapte flyene sine. Han designet også noe som er overraskende likt et helikopter. Dette kalte han «luftskrue», og maskinen hadde en propell som snurret akkurat som rotorene på et helikopter. 

Papirbakgrunn 8

Vannet er livets hjelpemiddel

Leonardo var også veldig interessert i vann. Han beskrev det som «livets hjelpemiddel», og mente at det virket på samme måte for jorda som blod virket i kroppen. Han forsøkte å lage en evighetsmaskin ved å bruke vann for å få noen hjul til å snurre rundt. 

Leonardo da Vincis vannsystem

Kilder:

 • Spennende vitenskap – Junior (2020)
  Orage Forlag AS

 

 

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Free School – Youtube
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Leonardo da Vinci / Louvre Museum
  7. Leonardo da Vinci
  8. Getty Images