Lucy – menneskehetens bestemor

Møt Lucy, den tre millioner år gamle apen som gikk på to bein. Da forskere fant Lucy på 1970-tallet, forandret hun hele vår oppfatning av menneskets utvikling. På den tiden var hun det eldste og best bevarte eksemplaret av en menneskeliknende art som noen gang var funnet. Utrolige 40 prosent av skjelettet hennes var blitt bevart, og det kunne fortelle en utrolig historie.  

Lucy er en art som har fått navnet Australopithecus afarensis. Hun levde for mer enn tre millioner år siden. Slitemerker på tennene hennes viser at hun var voksen da hun døde, men hun må ha vokst opp raskt. Hun var sannsynligvis bare rundt 12 år gammel og veide ikke mer enn 29 kilo. Det er omtrent halvparten så mye som en moderne menneskekvinne.

Hjernen hennes var bare rundt en tredel så stor som vår. Ansiktet hennes var apeliknende, med en kraftig kjeve. Hun hadde krumme fingre, og merker på overarmsbeinet viser at hun hadde sterke muskler. Begge deler tyder på at hun var flink til å klatre.

Men til forskjell fra de apene som lever i dag, gikk Lucy på to bein. Ryggvirvlene nederst i korsryggen var krummet innover slik som våre, og bekkenet hennes var bredt. Hun hadde også knær som var bøyd litt innover, og det gjorde det enklere for henne å balansere fordi føttene ble plassert under kroppen.

Lucys skjelett har endret vår oppfatning av menneskets utvikling. Det er spesielt to ting som skiller det moderne mennesket fra andre aper: Den store hjernen vår, og evnen til å gå på to bein. Hvilken av disse to egenskapene som ble utviklet først hadde man lenge vært usikre på, men Lucy ga oss svaret. 

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Ape, Lucy

Slik fant vi Lucy

I Hadar i Etiopia levde det mennesker i oldtiden. 2. november 1974 var paleoantropologen dr. Donald Johanson der sammen med studenten sin, Tom Gray. De to hadde vært ute på en tur i området, og bestemte seg for å gå tilbake til bilen sin. Mens de gikk, oppdaget de et albuebein som stakk opp av jorda. I nærheten fant de deler av ribbein, en hodeskalle, et lårbein, et bekken og en kjeve. Det tok flere ukers omhyggelig arbeid å finne alle knoklene, men til slutt hadde de funnet nesten et halvt skjelett. 

Den kvelden de gjorde dette utrolige funnet, hørte Johanson og teamet hans på Beatles-sangen «Lucy in the Sky with Diamonds» på kassettspilleren sin. Sangen ga dem inspirasjon til å gi det berømte fossilet navnet sitt. 

Hvordan døde hun?

Det er usikkert hvordan Lucy døde, men antropolog John Kappelman og kollegene hans tror at hun antagelig falt fra et tre. Hun har brudd i armene som likner dem vi ser når aper tar seg for med armene for å dempe et fall. Ifølge Kappelman falt Lucy fra omtrent 15 meters høyde, og traff bakken med beina først.  

Hun brakk begge anklene og knærne, før hun ramlet forover på de utstrakte armene sine og skadet bekkenet, håndleddene, ribbeina og hodeskallen. Problemet med teorien er at den er vanskelig å bevise. Andre mener at skadene på skjelettet hennes kan ha oppstått etter at hun døde.  

⬅  En rekonstruksjon av Lucys skjelett ved Cleveland Museum of Natural History.

Lucy sitt skjelett

Lucys levninger gir oss et inntrykk av hvordan hun levde.


1. Voksentenner
Lucys visdomstenner hadde kommet opp før hun døde, og det tyder på at hun var fullt utviklet.


2. 3,18 millioner år gammel
Forskerne regnet seg fram til Lucys alder ved å se på steinene som lå rundt knoklene hennes.

3. Én person
Hvis levningene hadde tilhørt flere individer, ville man antagelig ha funnet to av enkelte knokler, men hver bit var unik.


4. Spiste planter
Lucys kjegleformede brystkasse kan tyde på at hun hadde stor mage. Derfor tror man at hun spiste mest tungt fordøyelige planter.


5. Bitt av et rovdyr
Vi vet ikke sikkert hvordan Lucy døde, men hun har et bitemerke fra en rovdyrtann i bekkenet.

6. Hun gikk oppreist
Vinkelen på Lucys lår, den lille beinkanten ved kneet og bekkenets form, avslører at hun gikk oppreist.


7. Hunnkjønn
Lengden på Lucys lårbein forteller oss at hun var en drøy meter høy, og derfor var hun antagelig kvinne.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Knoklende til Lucy
Knoklende til Lucy

Kilder:

  • Historien om mennesket (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Ukjent
    3. Ukjent
    4. Ukjent