Mat er kultur

Har du noen gang tenkt over at det du spiser, hvordan du spiser det og når du spiser det, kan si noe om hvem du er og hvilken kultur og kanskje hvilken religion du vokser opp i?

Perspektiv bilde av et middagsbord

Norges matkultur

Består av fire hovedgrupper:
 • norsk tradisjonsmat
 • samisk tradisjonsmat
 • mat fra andre land
 • norsk kosthold slik det er i dag, som er en god blanding av alle de tre gruppene over
Havregrøt med brunost og syltetøy

Norsk tradisjonsmat

Norsk matkultur har røtter langt tilbake i tid. Råvarene kom fra havet, fjellet, skogen og vidda. Det tøffe klimaet i Norge gjenspeiles i mattradisjonene våre. Den korte sommeren krevde at maten måtte produseres og konserveres for at den skulle holde et helt år. Maten ble raket, gravet, speket, saltet og tørket. Melken ble til ost og smør. Visste du at melk ikke ble brukt som drikke før på 1900-tallet?

Smalahove på det norske matbordet

Samisk tradisjonsmat

Samisk matkultur har mye til felles med norsk matkultur, siden samene også har lange tradisjoner for å produsere og sanke mat vi har god tilgang på i Norge. Men reinsdyret står i en særstilling i den samiske kulturen og i matlagingen. Andre råvarer er bær, kvann, rype og fisk. Det er viktig å ta vare på alt fra dyret når du først har fått tak i det. Tradisjonskosten er gjerne rik på proteiner og fett. Innmat, margbein og gumppus – som er blodkaker og blodpølser – regnes fremdeles som delikatesser i det samiske kjøkkenet.

Blodpølse

Hele verden på et fat

Når vi tenker på ulike land og kulturer, er maten kanskje det første som faller oss inn. Vi forbinder Frankrike med gourmetmat og vin, Italia med pizza og USA med hamburgere. Dette ser vi på som typiske matretter for disse landene. Hva som blir tradisjonelle matretter i et land, forteller noe om historien, kulturen og tilgangen til råvarer i landet.

England 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🍳

England har en lang historie som verdenshersker og kolonimakt. Dette finner vi også igjen i matfatet deres. Chicken tikka tenker for eksempel mange på som en indisk rett, men den har sitt opphav i England, akkurat som fish and chips og steak and kidney pie.

English breakfast er en britisk rett som serveres over hele landet, med både nasjonale og regionale variasjoner. Retten består vanligvis av egg, bacon, pølser av svinekjøtt, stekt brød, sopp og bønner i tomatsaus. Mange steder får du også stekte tomater, stekte poteter og blodpudding som en del av retten. Dette er typisk pubmat som serveres hele dagen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
English breakfast

India 🇮🇳🥘

India er et enormt land med mange forskjellige regioner. Det er store variasjoner i maten fra sted til sted. Indiske matretter har ofte mye farger, smak og duft. Indisk matlaging inneholder mange slags krydder. Krydder og urter brukes hele, males til pulver, tørkes eller blandes med andre krydder for å få et blandingskrydder. Maten serveres ofte på stålfat med små skåler. Indere spiser gjerne med høyre hånd og spiseskje, ikke kniv og gaffel. Når man spiser med hånden, gir dette etter tradisjonen et korrekt fokus og tilstedeværelse for måltidet man putter i seg.

Krydder

Mexico 🇲🇽🌮

Hva ville fredagskvelden ha vært uten taco? Taco er en like selvfølgelig matrett for nordmenn som pølse i lompe. Samtidig er taco en tradisjonell og sentral matrett i det meksikanske kjøkken. Meksikansk mat er faktisk en av verdens mest utbredte matkulturer. Blant de mest typiske ingrediensene kan vi nevne avokado, lime, chili, løk og mais.

Meksikansk taco

Mat i religion

Mat har vært et naturlig samlingspunkt til alle tider. Måltidet har derfor også alltid vært sterkt knyttet til religion. Mat er viktig både i religiøse feiringer og i form av regler for hva man kan og ikke kan spise.

Noen jøder vil for eksempel gjerne holde kosher. Det betyr at de ønsker å følge jødiske matregler. En kosher-regel er at kjøtt og melkeholdig mat aldri blandes i én rett eller serveres til samme måltid.

Troende muslimer vil bare spise det som er halal. Det betyr at maten er lovlig og tillatt å spise. Ifølge muslimsk tro er det for eksempel forbudt å spise svinekjøtt.

Den kristne matkulturen er ikke fullt så synlig lenger. Men brød og vin har stor symbolsk betydning i kristendommen, fordi de representerer kroppen og blodet til Jesus.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Ramadan Iftar mat

Mat som politikk

Det man putter i seg kan være basert på en overbevisning eller et politisk standpunkt. Noen vegetarianere spiser ikke kjøtt fordi de ikke vil at dyr skal dø for vår skyld.

Andre er klimaterianere. De vil redusere karbonutslippet og velger kortreist mat i sesong, spiser lokalt og reduserer kjøttforbruket. Mat som blir tilberedt på gamlemåten, blir stadig mer populært, som for eksempel fermenterte grønnsaker i mat som kombucha, kimchi og tempeh.

📷  Kimchi er Koreas nasjonalrett, og den består av fermenterte grønnsaker.
Kimchi

Ja takk, alt sammen!

I Norge spiser vi variert, og mange er både tradisjonelle og trendy. Fårikål på søndag, kjøttfritt på mandag og sushi på tirsdag. Vi er heldige som har stabil tilgang på mat og kan velge fra en internasjonal meny. Vi henter inspirasjon fra hele verdens matfat og gjør det til vårt eget. Tenk at nordmenn spiser mest frossenpizza i hele verden!

 • Hva er din favorittmat? 

Kilder:

 • Kumra, Niru: indisk mat i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2021. 
  Hentet 11. august 2021 fra https://snl.no/indisk_mat
 • Vogt, Kari: halal i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet
  30. august 2021 fra
  https://snl.no/halal

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. MENY
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images