Mat er kultur

Har du noen gang tenkt over at det du spiser kan si noe om hvem du er? Hvordan du spiser og når du spiser kan også si noe om deg. Kanskje sier det også noe om hvilken kultur og religion du vokser opp i?

Perspektiv bilde av et middagsbord

Norges matkultur

Består av fire hovedgrupper:
 • norsk tradisjonsmat
 • samisk tradisjonsmat
 • mat fra andre land
 • norsk kosthold slik det er i dag, med en god blanding av alle de tre gruppene over
Havregrøt med brunost og syltetøy

Norsk tradisjonsmat

Norsk matkultur har røtter langt tilbake i tid. Den kom fra havet, fjellet, skogen og vidda. Det tøffe klimaet i Norge har påvirket mattradisjonene våre. Den korte sommeren krevde at maten kunne lagres for at den skulle holde et helt år. Derfor ble den raket, gravet, speket, saltet og tørket. Melken ble til ost og smør. Visste du at melk ikke ble brukt som drikke før på 1900-tallet?

Smalahove på det norske matbordet

Samisk tradisjonsmat

Samisk matkultur har mye til felles med norsk matkultur. Samer også har lange tradisjoner for å produsere og sanke mat som vi har god tilgang på i Norge. Men reinsdyret er spesielt viktig i den samiske kulturen og i matlagingen. Andre råvarer er bær, rype, fisk og en spesiell plante som heter kvann. Det er viktig å ta vare på alt fra dyret når du først har fått tak i det. Tradisjonsmaten er gjerne rik på proteiner og fett. Innmat, margbein og gumppus – som er blodkaker og blodpølser – regnes fremdeles som favoritter i det samiske kjøkkenet.

Blodpølse

Hele verden på et fat

Når vi tenker på ulike land og kulturer, er maten kanskje det første som faller oss inn. Vi forbinder Frankrike med fin mat og vin, Italia med pizza og USA med hamburgere. Dette ser vi på som typiske matretter for disse landene. Hva som blir tradisjonelle matretter i et land, forteller noe om historien, kulturen og hvilke råvarer som finnes der.

England 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🍳

England har en lang historie som verdenshersker og kolonimakt. Dette finner vi også igjen i maten deres. Mange tenker nok på chicken tikka som en indisk rett. Men den har sitt opphav i England, akkurat som fish and chips og steak and kidney pie.

Engelsk frokost er en britisk rett som serveres over hele landet. Retten består vanligvis av egg, bacon, pølser av svinekjøtt, stekt brød, sopp og bønner i tomatsaus. Mange steder får du også stekte tomater, stekte poteter og blodpudding som en del av retten. Dette er typisk pubmat som serveres hele dagen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
English breakfast

India 🇮🇳🥘

India er et veldig stort land, og det er store variasjoner i maten fra sted til sted. Indiske matretter har ofte mye farger, smak og duft. Indisk matlaging inneholder mange slags krydder. Krydder og urter brukes hele, males til pulver eller tørkes. Maten serveres ofte på stålfat med små skåler. Indere spiser gjerne med høyre hånd og spiseskje, ikke kniv og gaffel. Når man spiser med hånden, sies det at man har fullt fokus på måltidet man putter i seg.

Krydder

Mexico 🇲🇽🌮

Hva ville fredagskvelden ha vært uten taco? Taco er en like selvfølgelig matrett for nordmenn som pølse i lompe. Samtidig er taco en viktig matrett i det meksikanske kjøkken. Meksikansk mat er faktisk en av verdens mest utbredte matkulturer. De mest typiske ingrediensene er avokado, lime, chili, løk og mais.

Meksikansk taco

Mat i religion

Måltider har vært et samlingspunkt for mennesker i alle tider. Måltider har derfor også alltid vært sterkt knyttet til religion. Mat er viktig både i religiøse feiringer, og i form av regler for hva man kan og ikke kan spise.

Noen jøder vil for eksempel gjerne holde kosher. Det betyr at de ønsker å følge jødiske matregler. En kosher-regel er at kjøtt og melkeholdig mat aldri blandes i én rett. De skal heller ikke serveres til samme måltid.

Troende muslimer vil bare spise det som er halal. Det betyr at maten er lovlig og tillatt å spise. Ifølge muslimsk tro er det for eksempel forbudt å spise svinekjøtt.

Den kristne matkulturen er ikke fullt så synlig lenger. Men brød og vin har stor symbolsk betydning i kristendommen, fordi de representerer kroppen og blodet til Jesus.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Ramadan Iftar mat

Mat som politikk

Det man spiser kan være knyttet til meninger eller et politisk standpunkt. Noen vegetarianere spiser ikke kjøtt fordi de ikke vil at dyr må dø for vår skyld.

Andre er klimaterianere som ønsker å redusere karbonutslippet som er tilknyttet maten vår. De velger mat som ikke har blitt fraktet langt, og de begrenser mengden kjøtt de spiser. Mat som blir tilberedt på gamlemåten, blir stadig mer populært, som for eksempel fermenterte grønnsaker.

📷  Kimchi er Koreas nasjonalrett, og den består av fermenterte grønnsaker.
Kimchi

Ja takk, alt sammen!

I Norge spiser vi variert, og mange er både tradisjonelle og trendy. Fårikål på søndag, kjøttfritt på mandag og sushi på tirsdag. Vi er heldige som har god tilgang på mat, og som kan velge mellom retter fra hele verden. Tenk at nordmenn spiser mest frossenpizza i hele verden!

 • Hva er din favorittmat? 

Kilder:

 • Kumra, Niru: indisk mat i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2021. 
  Hentet 11. august 2021 fra https://snl.no/indisk_mat
 • Vogt, Kari: halal i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet
  30. august 2021 fra
  https://snl.no/halal

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. MENY
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images