Maten du spiser, sier mye om deg
Maten vi spiser, forteller oss om hvem vi er, og hvilken tradisjon og kultur vi kommer fra. Mat er en del av identiteten vår og skaper tilhørighet.
Mat er kultur
Har du noen gang tenkt over at det du spiser kan si noe om hvem du er? Hvordan du spiser og når du spiser kan også si noe om deg. Kanskje sier det også noe om hvilken kultur og religion du vokser opp i?
Perspektiv bilde av et middagsbord
Norges matkultur
Består av fire hovedgrupper:
- norsk tradisjonsmat
- samisk tradisjonsmat
- mat fra andre land
- norsk kosthold slik det er i dag, med en god blanding av alle de tre gruppene over
Havregrøt med brunost og syltetøy
Norsk tradisjonsmat
Norsk matkultur har røtter langt tilbake i tid. Den kom fra havet, fjellet, skogen og vidda. Det tøffe klimaet i Norge har påvirket mattradisjonene våre. Den korte sommeren krevde at maten kunne lagres for at den skulle holde et helt år. Derfor ble den raket, gravet, speket, saltet og tørket. Melken ble til ost og smør. Visste du at melk ikke ble brukt som drikke før på 1900-tallet?
Smalahove på det norske matbordet
Samisk tradisjonsmat
Samisk matkultur har mye til felles med norsk matkultur. Samer også har lange tradisjoner for å produsere og sanke mat som vi har god tilgang på i Norge. Men reinsdyret er spesielt viktig i den samiske kulturen og i matlagingen. Andre råvarer er bær, rype, fisk og en spesiell plante som heter kvann. Det er viktig å ta vare på alt fra dyret når du først har fått tak i det. Tradisjonsmaten er gjerne rik på proteiner og fett. Innmat, margbein og gumppus – som er blodkaker og blodpølser – regnes fremdeles som favoritter i det samiske kjøkkenet.
Blodpølse
Hele verden på et fat
Når vi tenker på ulike land og kulturer, er maten kanskje det første som faller oss inn. Vi forbinder Frankrike med fin mat og vin, Italia med pizza og USA med hamburgere. Dette ser vi på som typiske matretter for disse landene. Hva som blir tradisjonelle matretter i et land, forteller noe om historien, kulturen og hvilke råvarer som finnes der.
English breakfast
India 🇮🇳🥘
India er et veldig stort land, og det er store variasjoner i maten fra sted til sted. Indiske matretter har ofte mye farger, smak og duft. Indisk matlaging inneholder mange slags krydder. Krydder og urter brukes hele, males til pulver eller tørkes. Maten serveres ofte på stålfat med små skåler. Indere spiser gjerne med høyre hånd og spiseskje, ikke kniv og gaffel. Når man spiser med hånden, sies det at man har fullt fokus på måltidet man putter i seg.
Krydder
Mexico 🇲🇽🌮
Hva ville fredagskvelden ha vært uten taco? Taco er en like selvfølgelig matrett for nordmenn som pølse i lompe. Samtidig er taco en viktig matrett i det meksikanske kjøkken. Meksikansk mat er faktisk en av verdens mest utbredte matkulturer. De mest typiske ingrediensene er avokado, lime, chili, løk og mais.
Meksikansk taco
Ramadan Iftar mat
Mat som politikk
Det man spiser kan være knyttet til meninger eller et politisk standpunkt. Noen vegetarianere spiser ikke kjøtt fordi de ikke vil at dyr må dø for vår skyld.
Andre er klimaterianere som ønsker å redusere karbonutslippet som er tilknyttet maten vår. De velger mat som ikke har blitt fraktet langt, og de begrenser mengden kjøtt de spiser. Mat som blir tilberedt på gamlemåten, blir stadig mer populært, som for eksempel fermenterte grønnsaker.
📷 Kimchi er Koreas nasjonalrett, og den består av fermenterte grønnsaker.
Kimchi
Ja takk, alt sammen!
I Norge spiser vi variert, og mange er både tradisjonelle og trendy. Fårikål på søndag, kjøttfritt på mandag og sushi på tirsdag. Vi er heldige som har god tilgang på mat, og som kan velge mellom retter fra hele verden. Tenk at nordmenn spiser mest frossenpizza i hele verden!
- Hva er din favorittmat?
Kilder:
- Dagbladet (30.08.2021): Corona: Norske pizzatall forbløffer
https://www.dagbladet.no/mat/corona-norske-pizzatall-forbloffer/73403630
- Jødedommen.no (30.08.2021): Hva er kosher?
https://www.xn--jdedommen-l8a.no/kosher/
- Opplysningskontoret for brød og korn (16.07.21): Salt og helse
https://brodogkorn.no/fakta/salt-og-helse/
- Kumra, Niru: indisk mat i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2021.
Hentet 11. august 2021 fra https://snl.no/indisk_mat
- Sundland, Kjersti: meksikansk mat i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 30. august 2021 fra https://snl.no/meksikansk_mat
- Matinfo (30.08.2021): Mattrender 2021
https://matinfo.no/blogs/mattrender-2021
- NDLA (29. 08.2021): Tradisjonsmat
https://ndla.no/nb/subject:1:fdefda2a-7d3a-4749-92cf-24ad466a20db/topic:2:186816/topic:2:186456/resource:1:194373
- Vogt, Kari: halal i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 30. august 2021 fra https://snl.no/halal
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
- MENY
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-