Med en klype salt
Salt er livsviktig for oss, men vi skal ikke ha for mye av det. Salt er en kjemisk forbindelse mellom natrium og klor, og finnes mange steder på jorda. Kan du tenke deg å spise hardkokt egg uten salt, eller droppe salt på popcornet? Maten vi spiser blir fort smakløs uten salt. Men vi må begrense bruken av det på grunn av helseskader.
Med en klype salt
Har du hørt uttrykket om å ta noe med en klype salt? Hva betyr det egentlig?
Språkrådet, som arbeider med språket vårt, forklarer det slik: «Å ta noe med en klype salt betyr å ikke ta det helt bokstavelig. Å godta noe selv om man skjønner at det er overdrevet.»
I matlaging hender det også at noen tilsetter en klype salt. Hvor mye er egentlig en klype salt?
Dame som drysser salt i en bolle med mel
Jente som veier opp mel til baking
Fingre som holder en saltkrystall. Rosa bakgrunn.
Salt – en liten kjærlighetshistorie
Salt er en kjemisk reaksjon mellom natrium og klor.
Som du ser av bildet har natrium bare ett elektron i det ytterste skallet. Klor mangler ett elektron i sitt ytterste skall. Det gjør at begge ikke er fornøyde. De vil være perfekte, og da må de ha fulle elektronskall ytterst.
Klor får derfor elektronet fra natrium. På den måten får begge det de trenger, og både klor og natrium blir glade.
Resultatet blir saltet vi bruker hver eneste dag. En lykkelig historie for oss alle!
Bakgrunn med tekstur av salt
Kuleis i kjeks. Ulike smaker. Blå bakgrunn.
Salt var viktig for samfunnsutvikling
Før i tiden var kjøtt og fisk ferskvare, og måtte spises rett etter at maten ble fanget. Hadde man for mye mat, kunne den fort bli dårlig i varmen. Det var fordi man ikke hadde kjøleskap og frysebokser slik vi har i dag.
Fordi man måtte fange eller fiske det man trengte hver dag, måtte man bo der dyrene og fisken var.
Salt gjorde at maten kunne bli saltet og tørket. Da kunne de ta med seg maten når de reiste andre steder.
Tørfisk til tørk på snor
Saltutvinning fra havet på Kanariøyene. Bildet tatt i solnedgang
Kilder:
- Helsenorge (16.07.21): Kostråd om salt
https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/kostrad-spis-mindre-salt/
- Språkrådet (16.07.21)
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/en-klype-salt/
- Opplysningskontoret for brød og korn (16.07.21): Salt og helse
https://brodogkorn.no/fakta/salt-og-helse/
- Haraldsen, Haakon; Waaler, Bjarne A.; Pedersen, Bjørn: natriumklorid i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 11. august 2021 fra https://snl.no/natriumklorid
Bakgrunn med tekstur av salt
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Skolerom / Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-