Med en klype salt

Salt er livsviktig for oss, men vi skal ikke ha for mye av det. Salt er en kjemisk forbindelse mellom natrium og klor, og finnes mange steder på jorda. Kan du tenke deg å spise hardkokt egg uten salt, eller droppe salt på popcornet? Maten vi spiser blir fort smakløs uten salt. Men vi må begrense bruken av det på grunn av helseskader.

Accessibility icon Med en klype salt

Med en klype salt

Har du hørt uttrykket om å ta noe med en klype salt? Hva betyr det egentlig?

Språkrådet, som arbeider med språket vårt, forklarer det slik: «Å ta noe med en klype salt betyr å ikke ta det helt bokstavelig. Å godta noe selv om man skjønner at det er overdrevet.»

I matlaging hender det også at noen tilsetter en klype salt. Hvor mye er egentlig en klype salt?

Dame som drysser salt i en bolle med mel
Dame som drysser salt i en bolle med mel

Ikke standardiserte måleenheter

En klype er ikke en standardisert måleenhet. Det betyr at vi ikke kan si hvor mye en klype er.

I mange gamle oppskrifter brukte de måleenheten kopp. Men hvor mye det er, avhenger av hvor stor kopp man har.

Hvis vi bruker de standardiserte måleenhetene er det enklere. Vi vet akkurat hvor mye en kilo, desiliter eller liter er.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jente som veier opp mel til baking
Jente som veier opp mel til baking

Salt er viktig for oss

Kroppen vår trenger salt for å fungere normalt. Salt er også viktig for å få frem smak på maten, og for å oppbevare maten i lang tid.

Men vi spiser for mye salt. Det er ikke bra for helsa. Vi bør derfor spise mindre salt.

Hva er salt?

Salt (NaCl) består av natrium (Na) og klorid (Cl). Salt kalles derfor natriumklorid.

Et voksent menneske trenger omtrent 1,5 gram salt hver dag. Det betyr at en teskje med salt er fem ganger så mye som vi trenger.

Saltinntak

I snitt spiser hver av oss 10 gram salt hver dag. Det er over seks ganger så mye som den anbefalte mengden.

For mye salt kan føre til at vi får sykdommer, spesielt hjertesykdommer.

Hva brukes salt til?

Salt brukes ikke bare til å sette smak på maten, eller for å bevare matvarer bedre.

Det kan også brukes til å lage glass, glasere keramikk. På vinteren bruker vi salt for å tine snø og is på veiene.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Fingre som holder en saltkrystall. Rosa bakgrunn.
Fingre som holder en saltkrystall. Rosa bakgrunn.

Salt – en liten kjærlighetshistorie

Salt er en kjemisk reaksjon mellom natrium og klor.

Som du ser av bildet har natrium bare ett elektron i det ytterste skallet. Klor mangler ett elektron i sitt ytterste skall. Det gjør at begge ikke er fornøyde. De vil være perfekte, og da må de ha fulle elektronskall ytterst.

Klor får derfor elektronet fra natrium. På den måten får begge det de trenger, og både klor og natrium blir glade.

Resultatet blir saltet vi bruker hver eneste dag. En lykkelig historie for oss alle!

Kjemisk reaksjon når natrium og klor møtes
Bakgrunn med tekstur av salt
Bakgrunn med tekstur av salt

Lage is uten fryser?

Hvis du ikke har en fryseboks, kan du lage is med snø og salt.

Først blander du fløte, sukker og den smaken du vil ha, og heller dette i en plastpose.

Så blander du 2 deler snø og 1 del grov salt i en bøtte. Legg posen med fløteblandingen i bøtta. Det tar omtrent 8-10 timer før isen er klar til å spises.

Du kan også lage softis med isbiter og salt. Bland fløte, sukker og smak, og ha blandingen i en plastpose. Knyt godt igjen.

I en annen plastpose har du 25 isbiter og 20 spiseskjeer med salt. Legg posen med fløteblanding i posen med isbiter og salt. På litt under en halvtime skal softisen være ferdig.

Her er to oppskrifter du kan prøve deg på:

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kuleis i kjeks. Ulike smaker. Blå bakgrunn.
Kuleis i kjeks. Ulike smaker. Blå bakgrunn.

Salt var viktig for samfunnsutvikling

Før i tiden var kjøtt og fisk ferskvare, og måtte spises rett etter at maten ble fanget. Hadde man for mye mat, kunne den fort bli dårlig i varmen. Det var fordi man ikke hadde kjøleskap og frysebokser slik vi har i dag.

Fordi man måtte fange eller fiske det man trengte hver dag, måtte man bo der dyrene og fisken var.

Salt gjorde at maten kunne bli saltet og tørket. Da kunne de ta med seg maten når de reiste andre steder.

Tørfisk til tørk på snor
Tørfisk til tørk på snor

Saltutvinning

Vi får tak i salt på ulike måter. Salt finnes noen steder inni fjellet, og utvinnes i store gruver. Vi kaller dette steinsalt.

Man kan også få salt gjennom å fordampe havvann.

I Norge finnes det ikke steinsalt. Vi måtte få salt fra havvann.

Da kokte man opp vannet, og når vannet fordampet ble saltet igjen i gryta.

I varmere strøk vil sola varme opp havvannet slik at det fordamper. Da får vi det som kalles saltavleiringer som kan samles opp. Du kan se slike saltavleiringer på bildet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Saltutvinning fra havet på Kanariøyene. Bildet tatt i solnedgang
Saltutvinning fra havet på Kanariøyene. Bildet tatt i solnedgang

Kilder:

  • Haraldsen, Haakon; Waaler, Bjarne A.; Pedersen, Bjørn: natriumklorid i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 11. august 2021 fra https://snl.no/natriumklorid
Bakgrunn med tekstur av salt
Bakgrunn med tekstur av salt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Skolerom / Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
Bakgrunn med tekstur av salt
Bakgrunn med tekstur av salt