Med en klype salt

Salt er livsviktig for oss, men vi skal ikke ha for mye av det. Salt er en kjemisk forbindelse mellom natrium og klor, og finnes mange steder på jorda. Kan du tenke deg å spise hardkokt egg uten salt, eller droppe salt på popcornet? Maten vi spiser blir fort smakløs uten salt. Men vi må begrense bruken av det på grunn av helseskader.

Accessibility icon Med en klype salt

Med en klype salt

Har du hørt uttrykket om å ta noe med en klype salt? Hva betyr det egentlig?

Språkrådet, som arbeider med språket vårt, forklarer det slik: «Å ta noe med en klype salt betyr å ikke ta det helt bokstavelig. Å godta noe selv om man skjønner at det er overdrevet.»

I matlaging hender det også at noen tilsetter en klype salt. Hvor mye er egentlig en klype salt?

Dame som drysser salt i en bolle med mel
Dame som drysser salt i en bolle med mel

Ikke standardiserte måleenheter

En klype er ikke en standardisert måleenhet. Det betyr at vi ikke kan si hvor mye en klype er.

I mange gamle oppskrifter brukte de måleenheten kopp. Men hvor mye det er, avhenger av hvor stor kopp man har.

Hvis vi bruker de standardiserte måleenhetene er det enklere. Vi vet akkurat hvor mye en kilo, desiliter eller liter er.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jente som veier opp mel til baking
Jente som veier opp mel til baking

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!