Du trenger en plan!

Når du skal bygge en by i Minecraft, er det lett å bli utålmodig. Du vil helst gå i gang med byggingen umiddelbart. Det kan likevel være lurt å vente litt. Du trenger nemlig en plan!

Du trenger ikke en plan som sier hvor alle blokkene i byen skal stå, men det er lurt å planlegge for hvor de ulike husene skal havne på kartet. Her kommer noen gode råd som kan hjelpe deg og byen din.

Soner

Byer er vanligvis delt opp i soner (områder med spesielle funksjoner). Det finnes soner hvor mennesker bor, soner hvor det er mange butikker, soner hvor det er mest kontorer og soner hvor det er mange fabrikker. Det finnes også områder hvor det finnes mange offentlige bygninger. Dette kan være teatre, rådhus og biblioteker.

Forsøk å dele opp byen din i slike soner, akkurat som i en ekte by. Du kan selvsagt blande og eksperimentere litt som du vil. Man finner for eksempel alltid noen små butikker i områder hvor folk bor. Men stort sett vil bygninger av samme type (hus, kontorer og så videre) befinne seg i nærheten av hverandre.

Tegn en plan

For å være sikker på at du lager en gjennomtenkt bystruktur, er det fornuftig å tegne en plan på forhånd. Dette trenger ikke være et kunstverk. Det holder med en enkel oversikt over hvor bygninger skal plasseres.

Planen må vise hvilket område hver bygning skal holde til i. Den faktiske størrelsen og formen på bygningen er ikke like viktig akkurat nå. Du vil mest sannsynlig ikke at alle husene dine skal være nøyaktig like firkantede som på plantegningen. Da vil byen din fort kunne se ganske så kjedelig ut!

Sett ut skilt

Når du har planlagt byen din på papiret (og du er fornøyd), er det lurt å sette av plass til verdenen din. Bruk ulike leireblokker for å markere hvor hver bygningstype skal havne på kartet (blå kan for eksempel symbolisere hus). Bruk også skilt som sier hva hvert bygg skal være. Det er kjedelig arbeid, men det vil gjøre byggingen din mye enklere.

Velg stil

Så må du ta velge til hvilken stil husene dine skal ha. Skal du bygge eneboliger eller leiligheter? Høye blokker eller lave hus? Skal de være moderne eller tradisjonelle? Heldigvis er det din by – og du bestemmer!

Hvordan bygge en attraktiv by

Kilder:

 • Minecraft (2018): Byer og byggverk
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. The School Of Life YouTube