Minecraft – Byplanlegging

Sørg for at byen din ikke blir et uhyggelig og rotete sted! Du trenger en plan!

Accessibility icon Minecraft – Byplanlegging

Du trenger en plan!

Når du skal bygge en by i Minecraft, er det helt naturlig at det frister å hoppe rett ut i byggingen. Det kan likevel være lurt å vente litt. Du trenger nemlig en plan!

Du trenger ikke en nøyaktig oversikt som sier hvor alle blokkene i byen skal være, men det lønner seg virkelig å ha et omtrentlig utgangspunkt for hvor de ulike bygningene skal havne på kartet. Her kommer noen solide råd som kan hjelpe deg og byen din.

Soner

Byer er vanligvis delt opp i soner. Det finnes soner hvor mennesker bor, soner hvor det er mange butikker, soner hvor det er mest kontorer og soner hvor det er mange fabrikker. Det finnes også områder hvor det finnes mange offentlige bygninger, slik som teatre, rådhus og biblioteker.

Forsøk å dele opp byen din i slike soner, akkurat som i en ekte by. Du kan selvsagt blande og eksperimentere litt som du vil – man finner for eksempel alltid noen små butikker i områder der folk bor – men stort sett vil bygninger av samme type (hus, kontorer og så videre) befinne seg i nærheten av hverandre.

Tegn en plan

Den beste måten du kan sørge for å unngå en masse tilfeldige bygninger hulter til bulter på, er ved å tegne en plan på forhånd. Dette trenger ikke være et kunstverk. En enkel oversikt over hvor bygninger skal plasseres, er alt som trengs.

Planen må vise hvilket område hver bygning skal holde til i – den faktiske størrelsen og formen på bygningen er ikke like viktig akkurat nå. Du vil antagelig ikke at alle byggene dine skal være nøyaktig like firkantede som på plantegningen – da vil byen din se ganske så kjedelig ut!

Sett ut skilt

Når du har planlagt byen din på papiret (og du er fornøyd), er det lurt å markere verdenen din. Bruk ulike leireblokker for å markere hvor hver bygningstype skal havne på kartet (blå kan for eksempel symbolisere hus). Bruk også skilt som sier hva hvert bygg skal være. Det er kjedelig arbeid, men det vil gjøre livet ditt enklere i lengden.

Velg stil

Så må du ta stilling til hvilken stil bygningene dine skal ha. Skal du bygge eneboliger eller leiligheter? Høye blokker eller lave hus? Skal de være moderne eller tradisjonelle? Heldigvis er det din by – og du bestemmer!

Slik bygger man en attraktiv by

Kilder:

 • Minecraft (2018): Byer og byggverk
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. The School Of Life YouTube