Mitt skip er lastet
med appelsiner

I Norge elsker vi appelsiner, og vi spiser tonnevis av dem i påsken.

I adventstiden spiser vi klementiner som om det var godteri.

Sunt for kroppen, ja – men er det sunt for jorda vår?

Containerskip fullastet med appelsiner
Containerskip fullastet med appelsiner

Høytidsfrukter

Fortere! Fortere!

37 000 tonn sitrusfrukter skal fraktes fra Spania til Norge. Frukten er sunn for kroppen, men transporten forurenser. Hvor sunt er det for kloden?

Masse mandariner som ligger i sola
Masse mandariner som ligger i sola

Spansk sitrus

I norske butikker kan du kjøpe appelsiner og klementiner. Ofte kommer sitrusfruktene fra Spania. Store trailere har fraktet dem hit. De fruktene som skal bli til juice, kommer med skip fra Brasil og Sør-Afrika. Selv om sitrusfruktene ikke er norske, spiser vi dem ofte til påske og jul.

Appelsintre i sollys ved spansk landsby
Appelsintre i sollys ved spansk landsby

Deilig og sunn

Appelsinen kom til Norge på 1950-tallet. Den gangen var de veldig sure. Det hjalp å kutte av toppen og putte en sukkerbit ned i appelsinen. Appelsinene vi får i dag, er mye søtere.

Ordet «appelsin» har vi lånt fra Tyskland. Der sier de «apfelsine». Det betyr ‘eple fra Kina’. I Kina er appelsinen symbolet på rikdom og makt.

Appelsinen er stappfull av nyttige vitaminer som gjør oss sterkere og holder oss friske.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mange skiver av appelsin
Mange skiver av appelsin

Populær turmat

Appelsinen er fin turmat. Vi har spist den i bare 70 år. Likevel er det «typisk norsk» å ha appelsinen med i sekken. Typisk norsk er også tacofredag med guacamole. Ingen av delene er egentlig norske.

Fra desember til april er appelsinene ekstra søte. I Norge spiser vi derfor flest appelsiner i påsken – faktisk hele 5000 tonn til sammen.

Mange steder i Norge har fått navn som «Appelsinstedet» eller «Appelsinåsen». Det er fordi mange har stoppet opp her og spist en appelsin.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Frakt

For å komme til Norge må appelsinene fraktes. Fra Spania og til Norge er det 3525 kilometer. Traileren som frakter appelsinene, bruker 3–4 dager på turen opp til Norge.

I Norge skal vi redusere utslippene av klimagasser med 50–55 prosent. Dette skal skje innen 2030. Transport og frakt står for 30 prosent av utslippene. Derfor kan det være vanskelig å si at det fortsatt er greit å importere appelsiner.

Den internasjonale skipstrafikken står for 3 prosent av klimagassutslippene i verden. Mye kan løses med gassdrevne skip. Men i dag går de fleste lasteskipene på diesel eller olje.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En lastebil som kjører i en tunnel
En lastebil som kjører i en tunnel

Konsentrat?

Juice som er merket «fra konsentrat», er presset i utlandet. Før den fraktes videre, blir vannet dampet av. Den konsentrerte juicen tar mindre plass og er lettere å frakte. Appelsinjuice fra konsentrat er derfor mer miljøvennlig enn ferskpresset appelsinjuice.

Juice fra konsentrat er ikke like sunn som ferskpresset juice. Det er fordi mange av næringsstoffene er gått tapt. Ferskpresset juice er best for deg, men juice fra konsentrat er sunnest for kloden vår.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En jente som drikker et glass juice imens hun scroller på pcen
En jente som drikker et glass juice imens hun scroller på pcen

En krevende plante

Et av FNs bærekraftsmål er å sikre et bærekraftig forbruks- og produksjonsmønster. Vi oppfordres til å spise kortreist mat.

Må vi bytte ut appelsinen? I så fall med hva? Kan vi kanskje dyrke vår egen frukt?

Appelsintreet trives ikke helt i Norge. Klimaet er for ustabilt. Fra du har plantet et appelsintre, kan det ta 8–10 år før du kan høste din egen appelsin.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
FNs bærekraftsmål nummer 12
FNs bærekraftsmål nummer 12

Sprøyteskrekk

Appelsinplanten er utsatt for skadedyr og sykdommer. Planten må derfor sprøytes. Sprøytemidler er giftige, og de kan knekke skadedyrene, men de er også farlige for miljøet.

En mann spyler planter med sprøytemiddel
En mann spyler planter med sprøytemiddel

Nordens appelsin

Heldigvis finnes det alternativer til appelsinen. Kålrot er rik på C-vitamin og inneholder også B12 og folat. Dette stoffet reduserer tretthet og utmattelse. Kostfiberet er også bra for fordøyelsen. Derfor har kålroten fått tilnavnet «Nordens appelsin».

Det finnes altså et godt alternativ til appelsinen. Kålroten er minst like sunn. Men kan den måle seg med appelsinen på smak?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av kålrot som høstes inn
Bilde av kålrot som høstes inn

Kilder:

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Nasjonalbiblioteket
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images
    9. Getty Images
    10. Getty Images