Blir til elektriske signaler
Når lydbølgene treffer ørene dine, setter de trommehinnene i bevegelse. Derfra går bevegelsene videre til tre små knokler inne i øret. Disse sender bevegelsene videre til et vannfylt rom som kalles sneglehuset. Bevegelsene i vannet der inne brukes til å danne elektriske signaler som strømmer til hjernen. Men dette er bare en liten del av historien.
Jente med hodetelefoner som danser foran en grønn vegg
Forandringer i formen til en lydbølge gjør lyden annerledes.
Volum
Volum eller lydnivå bestemmes av høyden til en lydbølge. Jo større bevegelser, jo høyere lyd.
Tonehøyde
Tonehøyden bestemmes av hvor ofte bevegelsene i en bølge skjer. Bølger som svinger sakte danner lave toner, mens raske bølger gir høye toner.
Klang
Klang handler om hvordan selve lyden høres ut. To instrumenter kan skape den samme tonen, men lyden kan likevel være veldig forskjellig. Klangen bestemmes av lydbølgens form.
Resonans
En gummistrikk som spennes over en tom smørpakke, låter helt forskjellig fra stålstrenger som er spent på en gitar. Bevegelsene som skapes når man slår på strikken eller strengen, føres inn i instrumentets kropp. Formen har veldig stor innvirkning på klangen som kommer ut. Ulike ting beveger seg forskjellig, og noen bølger forsterkes mye mer enn andre. Dette kalles resonans.
Utsnitt av fronten på en gitar
Det spesielle med stemmen
Resonansen i et musikkinstrument er fast, med mindre instrumentet kan endre form. Det er dette som gjør menneskestemmen så spesiell. Halsen, munnen og nesen virker som musikkinstrumentenes hulrom, og forsterker bevegelsene som skapes av stemmebåndene.
Ved å endre formen på munnen skaper vi ulike lyder, og ved å åpne halsen eller synge gjennom nesen kan vi lage helt ulike klanger. Dette skjer fordi vi endrer egenskapene til stemmeorganene. Operasangere er eksperter på dette. De fyller hele konsertsaler med stemmen, helt uten hjelp fra en mikrofon.
Hvordan virker instrumentene?
Instrumenter kan deles opp i fire grupper, som hver produserer lyd på ulike måter. Formen og materialene de er laget av, er med på å bestemme klang, tone og volum.
Messingblåsere
De som spiller messingblåsere, skaper lyd ved å blåse inn i et munnstykke av metall. Bevegelsene de skaper, bestemmer tonehøyden. Denne kan endres ved å forandre munnens form. Lyden som kommer ut påvirkes av selve instrumentet, og de kommer i mange ulike størrelser og former: fra et enkelt rør til et nettverk med hull, ventiler og flyttbare deler. Dermed kan musikeren forandre tonehøyden ved å endre luftens bane gjennom instrumentet. Jo lenger luften beveger seg, jo lavere blir tonen. Eksempler på messingblåsere: trompet, fransk horn, trombone og tuba.
Menns hender som spiller på trompet
Slagverk
Disse instrumentene lager lyd når man slår på dem. I en tromme skapes bevegelsene når man slår på det spente skinnet, og lyden forsterkes av resten av trommen. En bjelle gir fra seg lyd når man slår på metallet, og både bjellen og luften inni den beveger seg. På xylofonen forsterkes lyden av rør som henger under stavene. Ulikhetene i instrumentenes størrelse, form og materialer skaper ulike toner og klanger. Eksempler på slagverk: xylofon, vibrafon, marimba, klokkespill, tromme.
Trommestikker som slår på en vibrafon
Strengeinstrumenter
De ulike lengdene og tykkelsene til strengene på fiolinen, gitaren og pianoet, gjør at de skaper ulike toner. Jo lengre og tykkere strengen er, jo dypere blir lyden. Lyden blir også ulik fordi man slår på strengene på ulike måter. Når strengen plukkes trekker den i ankerfestene, og det skapes et kraftig rykk. Når den beveger seg fram og tilbake avtar dette, og klangen blir mykere. Når en bue trekkes over en streng beveger strengen seg kontinuerlig, og det skapes mer langvarige toner. I pianoet kommer den spesielle lyden fra hammere som slår på strengene.
Profesjonell kvinnelig harpespiller
Treblåsere
I treblåseinstrumentene skapes det en strøm av luft som kan forlenges eller forkortes ved å dekke til og åpne for hullene i røret. Jo lengre vei luften må gå, jo mer tid tar det for den å forflytte seg hele veien. På den måten blir tonen lavere. Det finnes to hovedgrupper, nemlig fløyter og munnstykkeinstrumenter. Fløyter fungerer omtrent som når man blåser på en flasketut, og strømmen av luft skaper bevegelser i instrumentet. Munnstykkeinstrumenter har et munnstykke som er bevegelig, og når musikeren blåser fører bevegelsene til at luftbanen gjennom instrumentet endrer seg. Eksempler på treblåsere er: fløyte, saksofon, klarinett og obo.
Smokingkledd obospiller i et orkester
Theater of Roosevelt University i Chicago
Kilder:
- Ny vitenskap (2017-3)
Orage Forlag AS
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Ukjent
-
Ukjent
-
Ukjent
-
Imagine Publishing
-
Ukjent
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Imags
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-
Getty Images
-