Fortellere skapte myter

Så lenge mennesker har hatt språk, har vi fortalt hverandre historier. Ofte skjedde det rundt leirbålet. Der delte man erfaringer og kunnskap. Med tiden kom behovet for å underholde og skremme.

Historiene ble ofte brukt til å forklare ting i naturen og store mysterier. Etter hvert som historiene spredte seg, forandret deg seg.

Ofte ble historiene rarere og skumlere enn virkeligheten når de ble fortalt videre. De som hørte historiene for første gang, trodde nok at det var fakta. Men det de hørte var ofte en myte, som er en fantasifortelling.

Hvis du har du vært med på hviskeleken, vet du at en setning eller et ord kan forandre seg mye fra første til siste person. Hver og en av oss hører litt forskjellig.

Det er ikke så rart at en historie kan forandre seg over lang tid. Vi har også evnen til å overdrive slik at ting blir mer spennende enn de egentlig er.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Huleboere rundt leirbålet
Huleboere rundt leirbålet

Fra leirbål til film

Alle land har sine mytiske fortellinger. I Hellas har de historiene om minotauros som var halvt menneske og halvt okse. Vikingene fortalte historier om troll og sjøormer. Sjøfolk skapte historier om kraken.

Mytiske dyr og monstre brukes ofte i filmer og serier. Ikke minst vampyrer, varulver, drager, enhjørninger og kjemper. Bare tenk på fantasy-suksessene «Harry Potter», «Ringenes Herre» og «Game of Thrones».

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Enhjørning
Enhjørning

Kraken

Kraken liknet en kjempestor blekksprut med lange tentakler (armer). Den kunne knuse seilskip og svelge hele mannskapet i ett jafs. Kraken var fryktet av sjøfolk på alle hav. Havet var noe skummelt, og ingen visste helt hva som levde under overflaten.

Kentaur

Kentaurer er vesener med halv menneskekropp og halv hestekropp. Myten om kentauren ble nok skapt da ridende soldater angrep folkeslag som aldri hadde sett hester. De må ha blandet synet av hest og rytter sammen til et monster.

Kentaur

Varulv

Mytene om varulven varierer. Noen ble totalt forvandlet til ulv, mens andre var en blanding av ulv og menneske. Noen ble omdannet til ulver som straff for kriminelle handlinger. Andre ble forhekset.

Mennesket har nok alltid fryktet ulven fordi den er et rovdyr. De som drepte andre mennesker ble ofte sett på som monstre. Derfor var det lett å tro at mordere var blodtørstige ulver.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vampyr

Vampyrer var mennesker som hadde blitt bitt av flaggermus. Vampyrer jaktet på andre mennesker for å drikke blod.

Myten om vampyrer har eksistert i flere tusen år. Men troen på vampyrer økte på 1700-tallet. Da ble vampyrene ofte naglet fast med en jernstake gjennom hjertet etter at de døde. Dette skulle hindre dem i å stå opp fra graven.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vampyr
Vampyr

Mytiske beist fra alle kontinenter

CHUPACABRA | AMERIKA

 

Chupacabra betyr «geitesuger» på spansk. Den har fått navnet sitt fordi den drikker blod fra geiter.

YKUR | EUROPA

Ykur er en grå hest fra Island. Hvis du rir på den, vil den prøve å drukne deg. Hovene vender feil vei. Slik skiller den seg ut fra en vanlig hest.

ADZE | AFRIKA

Denne afrikanske vampyren tar seg inn i hus og suger blod fra mennesker og dyr.

MANTICHORA | ASIA

Dette er et vesen med menneskehode, løvekropp og skorpionhale. Den sluker byttet sitt helt, og har tre rader med tenner.

BUNYIP | AUSTRALIA

Dette monsteret lusker rundt i sumper og elver. Det er mange ulike beskrivelser av dette beistet. Blant annet likner den en kjempestor sjøstjerne.

Men hva med kontinentet Antarktika? Finnes det noen mytiske monstre her?

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Chupacabra
Chupacabra

Kilder:

 • Årets begivenheter innen historie og vitenskap (2021)
  Orage Forlag AS

 

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images