Trollmannen Tesla

Nikola Tesla var en dyktig oppfinner som ofte blir kalt «Vestens trollmann». Han viste oss hvilke muligheter strøm gir oss i hverdagen. Han er aller mest kjent for å finne opp vekselstrøm. Det er den strømmen som kommer ut av stikkontaktene hjemme hos deg og sørger for at det er lys i huset. Når du plugger inn støvsugeren eller lader mobilen, så send en takk til Tesla! 

Portrett av Nikola Tesla

Født i Kroatia 

Tesla ble født i 1856 i den lille landsbyen Smiljan i det som nå heter Kroatia. På den tiden var det en del av Østerrike. I 1875 begynte han å studere for å bli ingeniør, og det var da han begynte å forske på vekselstrøm. 

Da Tesla var ferdig med studiene, ble han sjefingeniør i Ungarns nasjonale telefonselskap. Senere begynte han å jobbe for Thomas Edison mannen som utviklet lyspæren. Tesla jobbet først i Paris, og senere flyttet han til USA.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Nikola Tesla med utstyret hans

Hva er strøm? 

Strøm er når elektroner flytter på seg i en ledning. Det finnes to typer strøm, likestrøm og vekselstrøm.  

Likestrøm er en jevn strøm av elektroner gjennom et apparat. Litt som en elv som hele tiden renner forbi. Når du bruker et batteri, går det likestrøm ut fra minus-siden, og gjennom apparatet ditt. Strømmen ender til slutt opp på pluss-siden. 

Vekselstrøm er når elektronene pumper frem og tilbake i ledningen. Denne typen strøm er lettere å sende over store avstander. Derfor er det vekselstrøm som kommer ut av stikkontakten i veggen. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Strømkrigen

Thomas Edison mente at likestrøm var best, mens Nikola Tesla syntes vekselstrøm var best. Tesla ville ikke jobbe for Edison mer, og det ble starten på en bitter kamp mellom de to. 

I årevis hadde Edison laget oppfinnelser som trengte likestrøm. Men han slet med å levere strøm til kundene som ville bruke tingene hans. For at kraftverket skulle sende likestrøm som var sterk nok til å være nyttig, måtte maskinen som lagde strøm være i nærheten av kundene. Det var dyrt og vanskelig, særlig på landet.

Tesla utviklet et system som kunne sende kjempesterk strøm over store avstander uten at ledningene ble varme. Dette er det vi kaller høyspentledninger. Ute hos kundene trengte man bare å ha små apparater som gjorde strøm med høy spenning om til lav spenning. Disse apparatene kalles transformatorer. 

Tesla vant til slutt «strømkrigen». I dag er det ingen som har likestrøm i stikkontakten sin, det brukes bare i apparater som går på batteri. Det er ingen tvil om at vekselstrømmen er en av de viktigste oppfinnelsene i historien.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Måleenheten tesla  

Senere i livet jobbet Nikola Tesla med å sende strøm gjennom luften, helt uten ledninger. I tillegg jobbet han med mange andre oppfinnelser, og det var han som oppdaget at jorda er magnetisk. Derfor fikk han en måleenhet oppkalt etter seg. Når vi vil vite hvor sterk en magnet er, så måler vi magnetfeltet i tesla.

Kloden med Magnetiske felt

Kilder:

 • Ny vitenskap: Historie Junior, (2016)
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Wellcome Library, London. Wellcome Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images