Trollmannen Tesla

Nikola Tesla var en dyktig oppfinner. Han viste oss hva strøm kan brukes til. Han er aller mest kjent for å finne opp vekselstrøm. Det er den strømmen som kommer ut av stikkontakten. Når du skrur på lyset hjemme, kan du takke Tesla! 

Portrett av Nikola Tesla

Født i Kroatia 

Tesla ble født i Kroatia i 1856. Det er over 160 år siden. Han gikk på skole for å bli ingeniør. Han hadde mest lyst til å forske på strøm. 

Da han var ferdig på skolen, jobbet han flere steder. Både i Ungarn, Frankrike og USA. Han møtte en mann som het Thomas Edison. Edison var også oppfinner. De to jobbet sammen. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Nikola Tesla med utstyret hans

Hva er strøm? 

Strøm er når elektroner flytter på seg i en ledning. Det er bittesmå partikler som finnes over alt. Det finnes to typer strøm, likestrøm og vekselstrøm.  

Likestrøm er når elektronene strømmer gjennom en ledning. Litt som en elv som hele tiden renner forbi. 

 

Vekselstrøm er når elektronene pumper frem og tilbake i ledningen. Denne typen strøm kan man sende langt av gårde, over hele landet. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Strømkrigen

Thomas Edison mente at likestrøm var best, mens Nikola Tesla syntes vekselstrøm var best. De kranglet, og Tesla ville ikke jobbe for Edison mer. 

Edison hadde laget apparater som gikk på likestrøm. Men han slet med å levere strøm til de som ville bruke tingene hans. Likestrøm gikk ikke veldig langt. Han måtte lage strøm inne i byene. Det var dyrt og vanskelig.

Tesla brukte vekselstrøm i stedet. Da kunne han sende høyspent strøm til mange byer. Han lagde strømmen sin ute på store kraftverk. Inne i byen trengte man bare transformatorer. Disse gjør om strømmen så folk kan bruke den. 

Tesla vant til slutt «strømkrigen». I dag er det ingen som har likestrøm i stikkontakten sin. Det brukes bare i apparater som går på batteri. Vekselstrømmen er derfor en viktig oppfinnelse.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Måleenheten tesla  

Senere i livet jobbet Nikola Tesla med å sende strøm gjennom luften uten å bruke ledninger. I tillegg lagde han mange andre oppfinnelser. Det var han som oppdaget at jorda er magnetisk. Derfor fikk han en måleenhet oppkalt etter seg.  

Vi måler lengde i meter.
Vi måler vekt i kilo.
Vi måler magneter i tesla.

Kloden med Magnetiske felt

Kilder:

 • Ny vitenskap: Historie Junior, (2016)
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Wellcome Library, London. Wellcome Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images