Paprika – en C-vitaminbombe!

Paprika er noe av det sunneste du kan spise. Den inneholder tre ganger så mye C-vitamin som en appelsin! Smaker godt gjør den også. Og tar seg veldig godt ut på en brødskive med gulost. Hvis du synes paprika smaker sterkt, er den ikke en gang i nærheten av chili. Husk rød, gul eller grønn paprika på brødskiva neste gang du lager nistepakke.

Accessibility icon Paprika – en C-vitaminbombe!

Paprika på brødskiva!

Du bør ha godt med paprika på brødskiva fordi den inneholder mye C-vitaminer. Faktisk inneholder rød paprika tre ganger så mye C-vitaminer som appelsiner.

Vi trenger tilførsel av C-vitaminer hver dag. Det er med på å holde kroppens bindevev og organer sammen. Mangel på C-vitamin kan føre til alvorlige helseskader.

I tillegg inneholder paprika mye A-vitamin som er viktig for synet og huden. Paprika inneholder også mye kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Rød paprika
Rød paprika

Krydder, frukt eller grønnsak?

Paprika kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag i store deler av Europa. Det ungarske kjøkken bruker spesielt mye paprika.

Den brukes ofte som krydder eller grønnsak, men paprika er egentlig en frukt.

📷  Ungarsk gulasj med kjøtt, rotgrønnsaker og paprika.
Ungarsk gulasj
Ungarsk gulasj

Pepperfrukter

Paprika blir ofte kalt for pepperfrukter, men det har ingenting med pepper å gjøre.

Blant pepperfruktene er det mange typer. Noen er veldig sterke, og andre milde. Paprika hører til de milde, mens chilivariantene er de som er sterke.

Chilli
Chilli

Capsaicin

Chilipepper inneholder et stoff som heter capsaicin. Det stimulerer nerver i huden og tungen. Hjernen narres til å tro at vi spiser noe brennende.

Du bør derfor ikke gni deg i øynene, eller ta på huden, når du har kuttet opp chili. På huden kan du bruke matolje eller melk der hvor du har fått på deg chili, og så vaske med vann og såpe. Får du det i øynene, må du skylle med mye vann.

Capsaicin måles med en egen skala: Scoville-skalaen.

Scoville-skalaen

Måleenheten SHU (Scoville heat units) ble oppfunnet i 1912 av Wilbur Scoville. Han tynnet ut chilien med sukkervann, og målte hvor mye chilien måtte tynnes ut før testsmakerne ikke lenger kjente smaken av krydderet.

Noen eksempler:

  • Vanlig paprika: 0-100 SHU
  • Jalapeño: 2500 til 8000 SHU
  • Cayenne: 30 000 til 50 000 SHU
  • Red Savina: 350 000 til 577 000 SHU
  • Bhut Jolokia: 1 000 000 SHU
  • Carolina Reaper: 2 200 000 SHU
  • Ren capsaicin: 15 000 000 SHU
Scoville-skalaen

Fylt paprika

En enkel rett til helgekosen er fylt paprika. I denne videoen ser du hvordan det lages.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. FRUKTno – YouTube