Paprika på brødskiva!

Du bør ha mye paprika på brødskiva. Den inneholder tre ganger så mye C-vitaminer som appelsiner!

Vi trenger C-vitaminer hver dag. Mangel på C-vitamin kan føre til alvorlige helseskader.

I tillegg inneholder paprika mye A-vitamin som er viktig for synet og huden.

Rød paprika

Krydder, frukt eller grønnsak?

Paprika kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes mange steder i Europa. De bruker mye paprika i Ungarn.

Den brukes ofte som krydder eller grønnsak, men er egentlig en frukt.

📷  Ungarsk gulasj med kjøtt, rotgrønnsaker og paprika.
Ungarsk gulasj

Pepperfrukter

Paprika blir kalt for pepperfrukter, men det har ingenting med pepper å gjøre.

Noen pepperfrukter er veldig sterke, og andre milde. Paprika hører til de milde, mens chili er sterke.

Chilli

Capsaicin

Chilipepper inneholder et stoff som heter capsaicin. Det gjør at hjernen narres til å tro at vi spiser noe brennende.

Du bør derfor ikke gni deg i øynene, eller ta på huden, når du har kuttet opp chili. Det kan gjøre veldig vondt. Får du det i øynene, må du skylle med mye vann.

Capsaicin måles med Scoville-skalaen.

Scoville-skalaen

Måleenheten SHU (Scoville heat units) ble oppfunnet i 1912 av Wilbur Scoville. Skalaen sier hvor sterke ulike pepperfrukter er.

Noen eksempler:

  • Vanlig paprika: 0-100 SHU
  • Jalapeño: 2500 til 8000 SHU
  • Cayenne: 30 000 til 50 000 SHU
  • Red Savina: 350 000 til 577 000 SHU
  • Bhut Jolokia: 1 000 000 SHU
  • Carolina Reaper: 2 200 000 SHU
  • Ren capsaicin: 15 000 000 SHU
Scoville-skalaen

Fylt paprika

En enkel rett til helgekosen er fylt paprika. I denne videoen ser du hvordan det lages.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. FRUKTno – YouTube