Paprika på brødskiva!

Du bør ha godt med paprika på brødskiva fordi den inneholder mye C-vitaminer. Faktisk inneholder rød paprika tre ganger så mye C-vitaminer som appelsiner.

C-vitaminer trenger vi tilførsel av hver dag, fordi det er med på å holde kroppens bindevev og organer sammen. Mangel på C-vitamin kan føre til alvorlige helseskader.

I tillegg inneholder paprika mye A-vitamin som er viktig for synet og huden. Paprika inneholder også mye kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Paprika kan være rød, grønn eller gul – og de er litt forskjellige i smak og næringsinnhold.

Rød paprika

Krydder, frukt eller grønnsak?

Paprika kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag i store deler av Europa. Det ungarske kjøkken bruker spesielt mye paprika.

Den brukes ofte som krydder eller grønnsak, men i botanisk forstand er paprika en frukt.

📷  Ungarsk gulasj med kjøtt, rotgrønnsaker og paprika.
Ungarsk gulasj

Pepperfrukter

Paprika blir ofte kalt for pepperfrukter, men det har ingenting med pepper å gjøre. Chili er også i samme familie.

Blant pepperfruktene er det mange typer. Noen er veldig sterke, og andre milde. Paprika hører til de milde, mens chilivariantene er de som er sterke.

Chilli

Capsaicin

Chilipepper finnes i mange varianter, og de inneholder et stoff som heter capsaicin. Det stimulerer nerver i huden og tungen som normalt reagerer på varme og smerte. Hjernen narres til å tro at vi spiser noe brennende.

Du bør derfor ikke gni deg i øynene, eller ta på huden, når du har skjært opp chili. Det kan gjøre veldig vondt. På huden kan du bruke matolje eller melk der hvor du har fått på deg chili, og så vaske med vann og såpe. Får du det i øynene, må du skylle med mye vann.

Capsaicin måles med en egen skala: Scoville-skalaen. Stoffet brukes også i forbindelse med smertelindring, og det er bakteriedrepende.

Scoville-skalaen

Måleenheten SHU (Scoville heat units) ble introdusert i 1912 av kjemikeren Wilbur Scoville. Han tynnet ut chilien med sukkervann, og målte hvor mye chilien måtte tynnes ut før testsmakerne ikke lenger kjente smaken av krydderet.

Noen eksempler:

  • Vanlig paprika: 0-100 SHU
  • Jalapeño: 2500 til 8000 SHU
  • Cayenne: 30 000 til 50 000 SHU
  • Red Savina: 350 000 til 577 000 SHU
  • Bhut Jolokia: 1 000 000 SHU
  • Carolina Reaper: 2 200 000 SHU
  • Ren capsaicin: 15 000 000 SHU
Scoville-skalaen

Fylt paprika

Dette er en enkel rett til helgekosen. I denne videoen ser du hvordan det lages.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. FRUKTno – YouTube