Rød som en tomat?

Har du følt deg rød som en tomat? Da har du nok blitt veldig solbrent, eller blitt flau for noe. Det gir deg kanskje en dårlig følelse.

Men det er noe positivt med å bli rød. Ny forskning viser nemlig at folk som blir flaue og rødmer, er mer attraktive.

Tomater kommer i andre farger også, men rød er den mest vanlige.

Rød som en tomat

Hvor kommer tomaten fra?

Tomaten kommer fra Sør-Amerika. Han som oppdaget Amerika i 1492, Christofer Colombus, tok den med til Europa. Tomat ble ikke populært å spise før på 1800-tallet. Da begynte Italia og andre land rundt Middelhavet å bruke den i matlaging. Etter hvert ble den mer og mer populær i hele Europa.

I dag dyrkes tomater mange steder. Det finnes mange varianter med ulik smak, farge og størrelse. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene, som er et par centimeter i diameter, til store bifftomater, som kan veie over 250 gram.

Rik på vitaminer og kostfiber

Tomater er en god kilde til både betakaroten, vitamin C og kostfiber. Betakaroten er med på å gi farge til tomaten, og den inneholder mye A-vitamin. Dette vitaminet hjelper hud og hår med å holde seg friskt. C-vitamin styrker immunforsvaret, og det hjelper til med å ta opp jern fra maten vi spiser. Jern er viktig for blodet vårt.

Kostfiber gjør deg mett lenger, og det er bra for fordøyelsen. Uten nok kostfiber kan du få trøbbel med magen.

Tomat bør være en av dine «5 om dagen»!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tomatplante

 

Hva bruker vi tomaten til?

Tomat kan spises som den er. Du kan for eksempel dele den opp i mindre biter og bruke den i en salat. Eller du kan ha tomatskiver på brødskiva.

Du kan også koke, steke eller gratinere tomat. Til gratinering bruker vi ulike oster.

Tomat er en viktig ingrediens i mange matretter. Den kan brukes til det aller meste.

Hva hadde vel meksikanske retter vært uten tomatsalsa? Og hva hadde en pizza vært uten pizzasaus, og gresk salat uten tomat? Eller pølse uten ketchup?  For ikke å tenke på alt det andre vi bruker tomatsaus til.

Du kan lage tomatsuppe selv, og det smaker ekstra godt med hardkokt egg.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gresk salat

Salsa er det spanske ordet for saus. Det lages ofte av rå ingredienser som er finhakkede eller moste. Mange typer salsa er tomatbaserte, men ikke alle.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. FRUKTno – YouTube
    4. Getty Images
    5. TINE Kjøkken – YouTube