Læreplantilkobling

Fag

Naturfag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Berekraftige matvanar og berekraftig forbruk
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk
  • Kropp og helse

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • kjenne att smakar i mat og undre seg over kvifor smak er noko vi opplever ulikt
4. trinn
Mat og helse
  • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
4. trinn
Mat og helse
  • utnytte lokale matvarer i matlaging og presentere ledda i produksjonskjeda frå råvare til måltid
4. trinn
Naturfag
  • beskrive funksjoner i kroppens ytre forsvar og samtale om hvordan dette verner mot sykdom
7. trinn
Mat og helse
  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
  • bruke oppskrifter i matlaging og rekne ut og vurdere mengda i porsjonane både med og utan bruk av digitale ressursar
10. trinn
Mat og helse
  • bruke sansane til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter, menyar og anretning av mat
10. trinn
Mat og helse
  • lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar

Rød som en tomat

Liker du tomat? Det er ikke alle som gjør det, men hva hadde måltidene vært uten. Tomat brukes til utrolig mange matretter. Vi kan egentlig ikke tenke oss å spise pizza uten tomatsaus, eller taco uten tomatsalsa. De fleste har nok en flaske tomatketchup i kjøleskapet. Den settes ofte på middagsbordet. Ikke minst når man spiser pølser eller pommes frites.

Accessibility icon Rød som en tomat

Rød som en tomat?

Har du følt deg rød som en tomat? Da har du nok blitt veldig solbrent, eller blitt flau for noe. Det gir deg kanskje en dårlig følelse.

Men det er noe positivt med å bli rød. Ny forskning viser nemlig at folk som blir flaue og rødmer, er mer attraktive.

Tomater kommer i andre farger også, men rød er den mest vanlige.

Rød som en tomat

Hvor kommer tomaten fra?

Tomaten kommer fra Sør-Amerika. Han som oppdaget Amerika i 1492, Christofer Colombus, tok den med til Europa. Tomat ble ikke populært å spise før på 1800-tallet. Da begynte Italia og andre land rundt Middelhavet å bruke den i matlaging. Etter hvert ble den mer og mer populær i hele Europa.

I dag dyrkes tomater mange steder. Det finnes mange varianter med ulik smak, farge og størrelse. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene, som er et par centimeter i diameter, til store bifftomater, som kan veie over 250 gram.

Rik på vitaminer og kostfiber

Tomater er en god kilde til både betakaroten, vitamin C og kostfiber. Betakaroten er med på å gi farge til tomaten, og den inneholder mye A-vitamin. Dette vitaminet hjelper hud og hår med å holde seg friskt. C-vitamin styrker immunforsvaret, og det hjelper til med å ta opp jern fra maten vi spiser. Jern er viktig for blodet vårt.

Kostfiber gjør deg mett lenger, og det er bra for fordøyelsen. Uten nok kostfiber kan du få trøbbel med magen.

Tomat bør være en av dine «5 om dagen»!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tomatplante

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!