Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Naturfag

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Berekraftige matvanar og berekraftig forbruk
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk
  • Kropp og helse

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • kjenne att smakar i mat og undre seg over kvifor smak er noko vi opplever ulikt
4. trinn
Mat og helse
  • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
4. trinn
Mat og helse
  • utnytte lokale matvarer i matlaging og presentere ledda i produksjonskjeda frå råvare til måltid
4. trinn
Naturfag
  • beskrive funksjoner i kroppens ytre forsvar og samtale om hvordan dette verner mot sykdom
7. trinn
Mat og helse
  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
  • bruke oppskrifter i matlaging og rekne ut og vurdere mengda i porsjonane både med og utan bruk av digitale ressursar
10. trinn
Mat og helse
  • bruke sansane til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter, menyar og anretning av mat
10. trinn
Mat og helse
  • lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar

Rød som en tomat

Liker du tomat? Det er ikke alle som gjør det, men hva hadde måltidene vært uten. Tomat brukes til utrolig mange matretter. Vi kan egentlig ikke tenke oss å spise pizza uten tomatsaus, eller taco uten tomatsalsa. De fleste har nok en flaske tomatketchup i kjøleskapet. Den settes ofte på middagsbordet. Ikke minst når man spiser pølser eller pommes frites.

Accessibility icon Rød som en tomat

Rød som en tomat?

Har du vært veldig solbrent, eller blitt flau for noe? Da har du kanskje vært rød som en tomat.

Det er ikke så bra å bli solbrent, men å bli flau er vel ikke så farlig. Da kan det være noen som synes du er ekstra søt.

Tomater er ikke alltid røde, men det er den mest vanlige fargen.

Rød som en tomat

Hvor kommer tomaten fra?

Tomaten kommer fra Sør-Amerika. Han som oppdaget Amerika i 1492, Christofer Colombus, tok den med til Europa. Det tok lang tid før tomaten ble populær å spise. Italia var blant de første landene som brukte den til mat. Andre steder stod den bare til pynt i hagen.

Tomatene kommer i ulike smaker, farger og størrelser. Vet du forskjellen på cherrytomater og bifftomater?

Tomater gir mye god næring

Tomater gir oss mye næring. De inneholder viktige vitaminer og andre stoffer som kroppen trenger. Blant annet det som kalles fiber.

Fiber gjør at du unngår forstoppelse i magen. Det kan gjøre veldig vondt hvis du ikke får vært skikkelig på do.

Derfor bør tomat være en av dine «5 om dagen»!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tomatplante

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!