Rød som en tomat?

Kanskje har du følt deg rød som en tomat? Da er det sikkert fordi du enten har blitt veldig solbrent, eller fordi du er flau for noe.

Men det er likevel en positiv side ved det. Ny forskning viser nemlig at folk som lett blir flaue og rødmer, fremstår som mer attraktive.

Men tomater kommer også i andre farger enn rød. Vi kan dyrke gule, oransje, grønne og svarte tomater!

Rød som en tomat

Hvor kommer tomaten fra?

Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og kom til Europa med oppdageren Christofer Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante i hager. Først på 1800-tallet ble tomat populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Ikke før etter første verdenskrig ble tomat vanlig i Nord-Europa.

I dag dyrkes tomater både i drivhus og på friland, og det finnes mange varianter med ulik smak, farge og størrelse. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene, som er et par centimeter i diameter, til store bifftomater, som kan veie over 250 gram.

Rik på vitaminer og kostfiber

Tomater er en god kilde til både betakaroten, vitamin C og kostfiber. Betakaroten er med på å gi farge til tomaten, og det er en viktig kilde til A-vitamin. Dette vitaminet bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. C-vitamin styrker immunsystemet, og det øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, og det gir økt metthetsfølelse. Kostfiber fungerer som næring til de tarmbakteriene som påvirker immunforsvaret vårt positivt.

Du bør derfor tenke at tomat inngår i dine «5 om dagen»!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tomatplante

 

Hva bruker vi tomaten til?

Tomat kan spises som den er, for eksempel delt opp i mindre biter og brukt i salat eller på brødskiva. Eller kanskje du vil bruke tomat i en omelett?

Du kan også koke, smørdampe, steke eller gratinere tomat. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Tomat er en viktig ingrediens i uendelig mange retter fra land spredt over hele verden. Tomat er utrolig anvendelig og gir god smak til maten.

Hva hadde vel meksikanske retter vært uten tomatsalsa? Og hva hadde en pizza vært uten pizzasaus, og gresk salat uten tomat? Eller pølse uten ketchup?  For ikke å tenke på alt det andre vi bruker tomatsaus til.

Du kan enkelt lage tomatsuppe selv, og det smaker ekstra godt med hardkokt egg i suppa.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gresk salat

Salsa er det spanske ordet for saus, og kan vise til ulike sauser, dipper og tilbehør fra spanskspråklige land, særlig Mexico. Salsa lages ofte av rå ingredienser som er finhakkede eller moste. Mange typer salsa er tomatbaserte, men ikke alle.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. FRUKTno – YouTube
    4. Getty Images
    5. TINE Kjøkken – YouTube