Rød som en tomat

Liker du tomat? Det er ikke alle som gjør det, men hva hadde måltidene vært uten? Tomater brukes til utrolig mange matretter! Tomater er også en god kilde til betakaroten, C-vitamin og kostfiber.

Accessibility icon Rød som en tomat

Rød som en tomat?

Kanskje har du følt deg rød som en tomat? Da er det sikkert fordi du enten har blitt veldig solbrent, eller fordi du er flau for noe.

Men det er likevel en positiv side ved det. Ny forskning viser nemlig at folk som lett blir flaue og rødmer, fremstår som mer attraktive.

Men tomater kommer også i andre farger enn rød. Vi kan dyrke gule, oransje, grønne og svarte tomater!

Rød som en tomat
Rød som en tomat

Hvor kommer tomaten fra?

Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og kom til Europa med oppdageren Christofer Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante i hager. Først på 1800-tallet ble tomat populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Ikke før etter første verdenskrig ble tomat vanlig i Nord-Europa.

I dag dyrkes tomater både i drivhus og på friland, og det finnes mange varianter med ulik smak, farge og størrelse. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene, som er et par centimeter i diameter, til store bifftomater, som kan veie over 250 gram.

Rik på vitaminer og kostfiber

Tomater er en god kilde til både betakaroten, vitamin C og kostfiber. Betakaroten er med på å gi farge til tomaten, og det er en viktig kilde til A-vitamin. Dette vitaminet bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. C-vitamin styrker immunsystemet, og det øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, og det gir økt metthetsfølelse. Kostfiber fungerer som næring til de tarmbakteriene som påvirker immunforsvaret vårt positivt.

Du bør derfor tenke at tomat inngår i dine «5 om dagen»!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tomatplante
Tomatplante

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!