Eldorado
– en by av gull?

For å lære historien om Eldorado må vi lære litt om historien i Sør-Amerika. I denne artikkelen vil vi lære om kolonisering, conquistadorer og en sjø full av gull: Laguna Guatavita.

Fantes det egentlig en by av gull langt inni Amazon-jungelen?
Fantes det egentlig en by av gull langt inni Amazon-jungelen?

Koloniseringen av Sør-Amerika

På 1400- og 1500-tallet reiste det mennesker fra Spania og Portugal til Sør-Amerika. De ville finne gull og skatter som de kunne gi til kongene sine. Disse menneskene ble kalt conquistadorer.

Kolonisering gjorde at vi fant nye veier mellom Europa og Amerika – og varer vi kunne frakte på de nye veiene. Vi kan for eksempel takke koloniseringen for at vi har potet i Norge. Samtidig var kolonisering et grusomt kapittel i verdenshistorien. Europeerne tok ikke hensyn til dem som bodde i landet fra før, og uten å vite det tok de også med seg sykdommer som lokalbefolkningen ikke hadde immunforsvar mot. Derfor var det mange som døde i blodige slag og av sykdom.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kristoffer Columbus ankommer Amerika i 1492.
Kristoffer Columbus ankommer Amerika i 1492.

Hva er en conquistador?

Ordet «conquistador» kommer fra latin og betyr ‘erobrer’. En erobrer er en som tar makt over et sted eller et land ved bruk av våpen. På 1400- og 1500-tallet da disse conquistadorene kom til Sør-Amerika, ble de heiet på som helter i Europa. I dag ville vi nok ha sett på dem som bøller. For det bodde andre mennesker i Amerika som ikke ble så glade for at noen fra Europa skulle komme og ta landet deres og bestemme over dem.

En av de mest kjente conquistadorene het Kristoffer Columbus. Han oppdaget Amerika ved en feil i 1492. Egentlig prøvde han å finne en ny sjøvei til India, men i stedet kom han til Amerika. Dette er faktisk grunnen til at den amerikanske urbefolkningen lenge ble kalt «indianere». Landet Colombia er oppkalt etter Kristoffer Columbus.

Mye tyder på at det egentlig var den norske vikingen Leiv Eiriksson som oppdaget Amerika først. Han var der nesten 500 år før Kristoffer Columbus, i cirka år 1000. Dessverre var han ikke like god til å dokumentere og fortelle om reisen sin, og derfor er det Columbus som har fått mest heder og ære for den oppdagelsen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Europeiske oppdagere har funnet Amerika.
Europeiske oppdagere har funnet Amerika.

Urfolk

Et urfolk er et folk som bodde et sted før det ble kolonisert eller gjort om til et land. I Norge er for eksempel samene et urfolk. I Amerika fantes det ulike folkeslag som var delt inn i grupper. De fire mest kjente er muisca, aztek, inca og maya. Et litt mindre kjent folk var tairona-folket. De levde i Colombia over 12 000 år før conquistadorene kom!

Tairona-folket laget imponerende gullsmykker. En conquistador så alle disse vakre smykkene og gullet. Dette var starten på historien om gullbyen og myten om Eldorado.

Et annet folk som er knyttet til myten om Eldorado, er muisca-folket. Noen sier at høvdingen til muisca-folket ble kalt Eldorado, som betyr ‘den gylne’.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Høvdingen Eldorado?

Det sies at muiscaenes leder, Zipa, ble avkledd og smurt inn i klebrig leire og dekket med gullstøv. Han dro til en innsjø som het Laguna Guatavita på en flåte lastet med gull. Zipa kastet gullet ut i vannet og stupte etter. Vannet skyllet leiren og gullstøvet av kroppen hans. Kanskje dette er grunnen til at Zipa ble kalt Eldorado eller den gylne?

Muisca-høvdingen Zipa full av gullstøv.
Muisca-høvdingen Zipa full av gullstøv.

Skatten under vann

Mange hadde hørt om historien til Laguna Guatavita og skatten på bunnen av sjøen. Og mange ville ha den store skatten – for hvorfor skal man ha gull nede på bunnen av en sjø når man kan ta det med seg hjem og bli rik? Det finnes mange historier på hvordan oppdagelsesreisende forsøkte å stjele skatten.

1. forsøk:
I 1545 tvang Làzaro Fonte og Hernan Perez de Quesada sine slaver til å tømme sjøen for vann ved å bære det i bøtter. Slavene jobbet i tre måneder før de måtte gi opp. Vannstanden hadde da sunket med tre meter. (Det er mye – tenk så mange liter og bøtter med vann det er!) Fonte og Perez de Quesada fikk med seg noen skatter, men ikke mange.

2. forsøk:
I 1580 forsøkte Antonio de Sepúlveda å tømme innsjøen ved å tvinge slavene sine til å grave ut en kanal så vannet kunne renne ut. Det gikk mye bedre enn det første forsøket. Vannstanden sank med 20 meter. (Det er mange liter med vann, det!) Dessverre holdt ikke veggene som var bygget rundt kanalen. Veggene raste sammen og drepte mange av slavene hans. Det sies at Antonio de Sepúlveda fikk med seg mange skatter.

3. forsøk:
300 år senere, i 1911, kom et britisk skip ledet av den engelske ingeniøren Hartley Knowles. Han fikk tømt innsjøen for vann ved å grave en tunell inn fra siden av et fjell. Dette ble nok ikke gjort av slaver, for slaveri ble ulovlig på slutten av 1800-tallet. Kanskje var det lokalbefolkningen eller fanger som gjorde jobben? I avisen New York Times i 1912 sa Knowles at han hadde funnet skatter verdt 20 000 dollar.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
En regnbue går over en liten innsjø i jungelen.
En regnbue går over en liten innsjø i jungelen.

Hvordan endte det?

Da Laguna Guatavita ble tømt for vann, skjedde det som skjer når leire ikke lenger er våt. Solen tørket jorden, og leiren som lå oppå resten av skatten på bunnen av sjøen, ble hard som stein.

Hvem eier skatten?

I 1965 vedtok den colombianske regjeringen at Laguna Guatavita skulle beskyttes som en del av landets kulturhistoriske nasjonalarv. Det betyr at ingen andre får lov til å grave opp eller ødelegge sjøen for å prøve å finne gull. Gullet skal bli der det er.

Hvor er skatten i dag?

Noen av skattene ble jo gravd ut, som vi har lest i denne artikkelen. I dag kan man se flere av skattene fra Eldorado på Gullmuseet i Bogotá. Blant disse skattene er muisca-flåten – den flåten som Zipa kastet gull fra mens han var dekket av leire og gullstøv.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Muisca-flåte i gull – en av skattene etter El Dorado.
Muisca-flåte i gull – en av skattene etter El Dorado.

Denne artikkelen er laget i samarbeid med

Brageteatret logo

Artikkelen har til hensikt å gi elever et bedre refleksjonsgrunnlag i forbindelse med Brageteatrets forestilling «Eldorado». Forestillingen er en del av Den kulturelle skolesekken og spilles i første omgang for 1.–4. trinn våren 2023.

Kilder:

 • Restall, Matthew; Fernandez-Arnesto, Felipe:
  The Conquistadors: A Very Short Introduction (2011)
  Oxford University Press Inc

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjourney (AI)
  2. Dióscoro Puebla
  3. Midjourney (AI)
  4. Midjourney (AI)
  5. Midjourney (AI)
  6. Midjourney (AI)
  7. young shanahan – Flickr