Eldorado
– en by av gull?

Har du hørt om Eldorado? En by av gull, langt inne i jungelen i Sør-Amerika. Les om oppdagelsen av Amerika, urfolket og gullskattene deres.

Fantes det egentlig en by av gull langt inni Amazon-jungelen?
Fantes det egentlig en by av gull langt inni Amazon-jungelen?

Europeiske oppdagere

For mange hundre år siden var det mange ukjente steder i verden. Mange europeere reiste på oppdagelsesreiser for å finne nye land. Der fant de mat og kultur som de tok med seg hjem. Slik lærte vi om de nye stedene som ble oppdaget.

Ikke så snille

Det var ikke bare bra når europeerne kom. Alle var ikke like snille med de menneskene som bodde der fra før. Europeerne tok også med seg sykdommer. Mange av disse sykdommene tok livet av de innfødte. De kunne ingenting om disse sykdommene, og de manglet medisiner.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kristoffer Columbus ankommer Amerika i 1492.
Kristoffer Columbus ankommer Amerika i 1492.

Oppdagelsen av Amerika

Kristoffer Columbus prøvde å finne en ny sjøvei til India. Det endte med at han oppdaget Amerika. Han trodde han var i India og kalte befolkningen indianere. I dag sier vi amerikanske urfolk, ikke indianere. Landet Colombia er oppkalt etter Kristoffer Columbus.

Nordmann var først

Den norske vikingen Leiv Eiriksson oppdaget trolig Amerika først. Dette skjedde flere hundre år før Kristoffer Columbus. Dessverre skrev ikke Eiriksson så mye om det. Derfor tror mange at det var Columbus som oppdaget Amerika først.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Europeiske oppdagere har funnet Amerika.
Europeiske oppdagere har funnet Amerika.

Urfolk

Folk som bodde et sted før det ble til et land, kaller vi urfolk. I Norge er samene et urfolk. Det urfolket vi skal lære mer om her, er muisca-folket. Det sies at høvdingen til muisca-folket ble kalt El Dorado, som betyr ‘den gylne‘.

Høvdingen El Dorado – den gylne

Muisca-folkets leder het Zipa. Det sies at han ble smurt inn med leire og dekket av gullstøv. Deretter dro han til innsjøen Laguna Guatavita med en flåte full av gull. Da han kom til midten av sjøen, kastet han gullet uti. Så stupte han uti selv, slik at gullstøvet på kroppen ble skylt av. Kanskje det er derfor han ble kalt El Dorado eller den gylne?

Muisca-høvdingen Zipa full av gullstøv.
Muisca-høvdingen Zipa full av gullstøv.

Skatten under vann

Skatten på dypet av innsjøen var kjempestor. Og mange ville ha den. Flere har prøvd å tømme sjøen for vann. Men det var ikke så lett, og det var vanskelig å få med seg alle skattene. Til slutt var det en som klarte å grave en tunnel inn fra siden, og da rant det ut masse vann. Han fikk med seg mange skatter, men ikke alle. De skattene som ble igjen, ligger under et tykt lag med størknet leire.

En regnbue går over en liten innsjø i jungelen.
En regnbue går over en liten innsjø i jungelen.

Hvem eier skatten?

I 1965 ble det ulovlig å grave mer i innsjøen. Det betyr at gullet som ligger igjen nede på bunnen, er beskyttet.

Hvor er skatten i dag?

Den skatten som ble gravd opp, finnes i dag på et museum. I tillegg kan man se flåten som Zipa kastet gull fra mens han var dekket av leire og gullstøv.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Muisca-flåte i gull – en av skattene etter El Dorado.
Muisca-flåte i gull – en av skattene etter El Dorado.

Denne artikkelen er laget i samarbeid med

Brageteatret logo

Artikkelen har til hensikt å gi elever et bedre refleksjonsgrunnlag i forbindelse med Brageteatrets forestilling «Eldorado». Forestillingen er en del av Den kulturelle skolesekken og spilles i første omgang for 1.–4. trinn våren 2023.

Kilder:

 • Restall, Matthew; Fernandez-Arnesto, Felipe:
  The Conquistadors: A Very Short Introduction (2011)
  Oxford University Press Inc

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjourney (AI)
  2. Dióscoro Puebla
  3. Midjourney (AI)
  4. Midjourney (AI)
  5. Midjourney (AI)
  6. Midjourney (AI)
  7. young shanahan – Flickr