Eldorado
– en by av gull?

For å lære historien om Eldorado må vi lære litt om historien i Sør-Amerika. I denne artikkelen vil du lese litt om oppdagelsen av Amerika, om urbefolkningen muisca-folket, og om en innsjø full av gull.

Fantes det egentlig en by av gull langt inni Amazon-jungelen?
Fantes det egentlig en by av gull langt inni Amazon-jungelen?

Oppdagelsen av nye verdener

For mange hundre år siden visste vi ikke om alle landene og kontinentene i verden. Da reiste europeere ut på oppdagelsesreiser for å finne nye steder og ting. Det de fant, tok de med seg hjem, og på den måten lærte vi om andre kulturer og mattyper.

Men det var ikke bare bra når europeerne kom. Det var ikke alltid de var så snille med de menneskene som bodde der fra før. Og noen ganger tok de – uten å vite om det – med seg sykdommer som menneskene i andre land ikke tålte. Derfor var det mange som døde av disse oppdagelsesreisene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kristoffer Columbus ankommer Amerika i 1492.
Kristoffer Columbus ankommer Amerika i 1492.

Oppdagelsen av Amerika

Kristoffer Columbus prøvde å finne en ny vei til India da han plutselig oppdaget Amerika. Han trodde han var i India, så da han skulle skrive om oppdagelsen, kalte han befolkningen indianere. I dag heter det amerikanske urfolk. Landet Colombia er oppkalt etter Kristoffer Columbus.

Mye tyder på at den norske vikingen Leiv Eiriksson egentlig oppdaget Amerika først, flere hundre år før Kristoffer Columbus. Dessverre var han ikke like flink til å skrive om oppdagelsen, og derfor tror mange at det var Columbus som oppdaget Amerika først.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Europeiske oppdagere har funnet Amerika.
Europeiske oppdagere har funnet Amerika.

Urfolk

Et urfolk er et folk som bodde et sted før det ble til et land sånn som vi tenker på land i dag. I Norge er for eksempel samene et urfolk. Det urfolket vi skal lære mer om her, er muisca-folket. Det sies at høvdingen til muisca-folket ble kalt El Dorado, som betyr ‘den gylne‘.

Høvdingen El Dorado – den gylne

Muisca-folkets leder het Zipa. Det sies at Zipa ble avkledd, smurt inn i leire og dekket av gullstøv. Deretter dro han til innsjøen Laguna Guatavita på en flåte med masse gull. Da han kom til midten av vannet, kastet han gullet uti og stupte etter han også. Vannet skyllet leiren og gullstøvet av kroppen hans. Kanskje dette er grunnen til at Zipa ble kalt El Dorado eller den gylne?

Muisca-høvdingen Zipa full av gullstøv.
Muisca-høvdingen Zipa full av gullstøv.

Skatten under vann

Skatten på dypet av Laguna Guatavita var kjempestor. Og mange ville ha den. Noen prøvde å tømme sjøen for vann med bøtter. Andre forsøkte å grave kanaler ut fra sjøen. Men det var ikke så lett, og det var vanskelig å få med seg alle skattene. Til slutt var det en som klarte å grave en tunnel inn fra siden av et fjell og dermed tømme sjøen for masse vann. Han fikk med seg mange skatter, men ikke alle. Og de skattene som ble igjen, ligger nå under størknet leire så hard at det er umulig å finne den!

En regnbue går over en liten innsjø i jungelen.
En regnbue går over en liten innsjø i jungelen.

Hvem eier skatten?

I 1965 kom det en lov som sa at det ble ulovlig å grave opp eller ødelegge sjøen Laguna Guatavita mer. Det betyr at gullet som ligger igjen nede på bunnen, er beskyttet.

Hvor er skatten i dag?

Den skatten som ble gravd opp, finnes i dag på et museum. Der er det masse skatter, og en av skattene er muisca-flåten – den flåten som høvdingen Zipa kastet gull fra mens han var dekket av leire og gullstøv.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Muisca-flåte i gull – en av skattene etter El Dorado.
Muisca-flåte i gull – en av skattene etter El Dorado.

Denne artikkelen er laget i samarbeid med

Brageteatret logo

Artikkelen har til hensikt å gi elever et bedre refleksjonsgrunnlag i forbindelse med Brageteatrets forestilling «Eldorado». Forestillingen er en del av Den kulturelle skolesekken og spilles i første omgang for 1.–4. trinn våren 2023.

Kilder:

 • Restall, Matthew; Fernandez-Arnesto, Felipe:
  The Conquistadors: A Very Short Introduction (2011)
  Oxford University Press Inc

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjourney (AI)
  2. Dióscoro Puebla
  3. Midjourney (AI)
  4. Midjourney (AI)
  5. Midjourney (AI)
  6. Midjourney (AI)
  7. young shanahan – Flickr