Smaken er som baken – den er delt
Smaken er som baken, den er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikke alt vi smaker på, og holder oss til det trygge. Noen må bare smake på alt. Vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig og galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Det kan jo hende at du har gått glipp av noe som blir din neste favoritt!
Smaking
Grunnsmakene
Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak: umami.
De fleste gjenkjenner nok de fire første, men umami er kanskje litt ukjent. Umami er et japansk ord som kan oversettes til velsmakende. Asparges, tomater, ost, buljong, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.
Finnes det flere grunnsmaker? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?
Sopp
Ønsker du å lese hele artikkelen?
Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.
Logg inn med FeideØnsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!