Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken, den er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikke alt vi smaker på, og holder oss til det trygge. Noen må bare smake på alt. Vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig og galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Det kan jo hende at du har gått glipp av noe som blir din neste favoritt!

Accessibility icon Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken
– den er delt

Vi er veldig forskjellige når det gjelder hva vi liker, og ikke liker av mat. Det er nesten ingen som har helt lik lukt- og smakssans. Derfor foretrekker vi ulike ting.

Vi kan venne oss til nye smaker, og hva vi foretrekker endrer seg også med alderen. Uansett bør man alltid prøve nye smaker. Det kan jo være noe du faktisk synes er godt!

Smak foregår ikke bare i munnen. Det er bare de fem grunnsmakene – søtt, surt, salt, bittert og umami – som registreres i munnen. Mye av smaksopplevelsen sitter i nesen. Du har kanskje selv merket at maten smaker mindre når du er forkjølet? Og spesielt hvis man har hatt covid-19.

Smak er en av de fem klassiske sansene sammen med lukt, hørsel, syn og følesansen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking
Smaking

Grunnsmakene

Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak: umami.

De fleste gjenkjenner nok de fire første, men umami er kanskje litt ukjent. Umami er et japansk ord som kan oversettes til velsmakende. Asparges, tomater, ost, buljong, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.

Finnes det flere grunnsmaker? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?

Sopp
Sopp

Hvor på tunga smaker vi?

Tunga vår er et fantastisk organ som kan skille mellom alle mulige smaker. Det sies at vi har fem grunnsmaker:

  • Søtt kjenner vi ytterst på tungespissen
  • Salt kjenner vi på en noe større del av tungespissen
  • Surt kjenner vi bakover og på siden av tunga
  • Bittert kjenner vi bakerst på tunga
  • Umami kjenner vi nesten over hele tunga
Grunnsmaker

Smakssansen

Smak kommer fra sansecellene som er på tungen. Disse kalles for smaksløker.

Smaksløkene er fordelt utover tungen. Hver smaksløk inneholder 50–100 smaksceller. Smakscellene er spesialiserte til å reagere på én av de fem grunnsmakene: surt, salt, søtt, bittert og umami.

Det kan være vanskelig å vite hva man smaker om man ikke får hjelp av nesen. Hvis du holder deg for nesa, vil det være veldig vanskelig å vite om du spiser eple eller pære.

Gutt smaker på mat
Gutt smaker på mat

Luktesansen

Vi har omtrent 10 millioner luktesansceller i nesen. Vi klarer å skille mellom 4000–10 000 ulike dufter. Dessuten er vi i stand til å registrere om det lukter mye eller lite.

Lukt er en viktig del av matopplevelsen. Du har kanskje kjent at «tennene løper i vann», og at du blir sulten når du kjenner god matlukt? Luktesansen gjør også at vi kan gjenkjenne dårlig mat, og gi reaksjoner som kvalme. Luktesansen beskytter oss mot å spise bedervet mat.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Lukte pizza
Lukte pizza

Mat som passer sammen

Forskere prøver å finne nye sammensetninger av mat. Hvilke matvarer passer sammen? Hva kan gi helt nye smaksopplevelser?

Mange voksne spiser sjokolade til kaffe. Sjokolade og kaffe har nemlig mye av den samme kjemiske oppbyggingen. Salt karamell har blitt en populær smak. Det samme med chili og jordbær. Mange synes også at syltetøy på brunosten er godt, mens andre ikke liker det.

Noen sammensetninger vil nok virke helt utenkelige å smake på, men forskerne ønsker å gi oss flere valgmuligheter. Hvilke matvarer kan settes sammen, for å gi en mer bærekraftig matproduksjon?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Brunost
Brunost

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images